COM: Alegeri năuce, cu un premier împrăştiat, alegători de Ştefăneşti şi culori politice clare

Prima impresie lăsată de localele anului 1 de Românie europenă au fost de zăpăceală, întărită şi de primele impresii în aqua-forte date de un premier împrăştiat la vot şi de nişte vajnici alegători din Ştefăneşti, care erau cât pe ce să-şi dea sufletul şi spinarea ca să voteze.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului COM: Alegeri năuce, cu un premier împrăştiat, alegători de Ştefăneşti şi culori politice clare

COM: Alegeri năuce, cu un premier împrăştiat, alegători de Ştefăneşti şi culori politice clare (Imagine: Mediafax Foto)

Odată trecută buimăcela şi trecând peste ciudăţeniile exit-poll-urilor în terenul mai stabil al numărătorilor oficiale, ţara de după scrutin arată cam la fel. Participarea la vot, deşi nu consistentă, a fost pe alocuri onorabilă şi s-au confirmat cam acelaşi dinamici din anii precedenţi: un Sud şi un Est foarte active în prezenţă şi consolidarea citadelelor scepticismului - Bucureşti, Braşov, Timiş.

Din punctul de vedere al distribuţiei culorilor politice este foarte probabilă o limpezire. Vom avea un teritoriu "tricolor" (roşu-portocaliu-galben): social-democraţii îşi împart bucatele cu liberal-democraţii şi liberalii vor duce tava la masa unde se fac împărţelile. De fapt, se poate vorbi despre o întărire a status-quo-ului politic şi prin trimiterea spre tuşă a formaţiunilor mai mici, altfel destul de câşigate în alte scrutinuri locale.

De aceeaşi menţinere a stării de fapt se poate vorbi şi în galeria personajele care au căutat o nouă confirmare în acest scrutin. De pe acum se poate spune că un număr de "icoane" locale s-au atârnat solid în cui. Fie ca e vorba de Johannis sau de Radu Mazăre. Votul masiv pentru ei, care desfide orice comentariu, înseamnă şi consacrarea unor tipologii: din resemnare sau poate din convingere publicul pune ştampila pe "neamţul serios", "marele descurcăreţ de port" sau " micul primar cu gură mare".

Este posibil ca aici să se încadreze Bucureştiul. O cetate de beton armat a bănuitorilor. Unde s-ar putea confirma nevoia unui personaj în armură lustruită de blazare miştocărească numit Sorin Oprescu.

În locurile unde situaţia nu s-a tranşat din primul tur, urmează două săptămâni de campanie electorală. Poate un alt fel de campanie, dacă este să ne luăm strict după primele declaraţii de după scrutin. Unele înfierbântate, altele derutante şi câteva vag ameninţătoare, care prefigurează ceva aerisiri de vară prin partide. Nicio formaţiune nu va fi scutită de friguri, fie că e răzgâiatul PDL, veşnic agitatul PSD sau suficientul PNL. La categoria mică (UDMR, PRM), nevoia de supravieţuire va face ca bufniturile şi cafturile să fie amortizate de pereţi antifonaţi.

Va fi o campanie nu lipsită de durităţi verbale, dar şi unde se va tranşa mult la cafenea, masa verde şi tot felul de mese, mai mult sau mai puţin absconse. Diferenţele şi deopotrivă echilibrele rămân delicate, deci se va activa liga naţională a păpuşarilor, sforarilor, strategilor. Este sezonul lor, al vorbelor puţine, al undiţelor aruncate hăt-departe, al mersului întortocheat şi al gândurilor complicate, spuse pe jumate.

Morala alegerilor locale din România europeană vine din acceptarea şi abdicarea în faţa actualei oferte de lideri, înfiaţi ca un rău fără de care nu poţi, pentru că ai învăţat să trăieşti cu el. Dovadă că încă ne mai ducem pe votul emoţional, atât de greu de explicat şi cuantificat.

(Comentariu realizat de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici