COM: Democraţii duc războiul pentru europarlamentare cu muniţie de producţie internă

Liderii democraţi s-au reunit, miercuri, pentru strategia europarlamentarelor, PD anunţând şi că îi va cere preşedintelui Băsescu să declanşeze procedura referendumului pentru votul uninominal chiar în septembrie, când este de aşteptat ca premierului Tăriceanu să anunţe data alegerilor pentru PE.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului COM: Democraţii duc războiul pentru europarlamentare cu muniţie de producţie internă

COM: Democraţii duc războiul pentru europarlamentare cu muniţie de producţie internă

Cu mai bine de un an în urmă, PD şi PNL, aliaţii liberalo-democraţi, s-au întâlnit în taină cu preşedintele Băsescu, pentru a pune la cale tactica lor politică anti-PSD. Comandantul le-a promis atunci, se pare, că nu trebuie să-şi facă nicio grijă la viitoarele alegeri europarlamentare, care erau ca şi câştigate de Alianţă.

Planul preşedintelui era pe cât de simplu, pe atât de eficient: el urma să declanşeze un referendum pentru introducerea votului uninominal, care să fie organizat eventual chiar în ziua euroalegerilor. Campania electorală urma să se suprapună peste campania pentru referendum, iar Băsescu ar fi înclinat radical balanţa politică către talerul portocaliu.

Planul prezidenţial nu s-a schimbat, după câte se vede.

Liderii PD s-au reunit într-o şedinţă mai mult formală pentru a aproba proiectul strategiei de campanie a europarlamentarelor. PD-iştii ştiau deja că Băsescu se va ţine de cuvânt şi le va servi mingea politică la fileul electoral, în campania pentru Parlamentul European.

În principiu, democraţii trebuie să se pregătească să intre într-o bătălie politică ale cărei accente vor fi date strict de temele interne. Democraţii au aflat de la Vasile Blaga că întreaga campanie pentru euroalegeri se va baza pe lupte generate de subiecte de politică internă, pe care oamenii le pot pricepe fără nicio problemă. Temele europene vor fi secundare, sau chiar vor fi ignorate.

Bătălia pentru Europa va fi, de fapt, o altă luptă din războiul pentru România.

Este de aşteptat ca Băsescu să declanşeze procedura referendumului pentru votul uninominal chiar în septembrie, când Tăriceanu va anunţa data alegerilor pentru PE, după care, relaxat, preşedintele va putea anunţa că şi el fixează data referendumului tot în ziua alegerilor. Un argument pragmatic ar putea fi economisirea publică a celor 20 de milioane de euro, cât ar costa un referendum organizat separat.

PSD va fi demonizat, susţinându-se că se opune uninominalului şi ţine cu dinţii de un tip de politică paseistă, prizonieră a trecutului.

PNL va cădea din nou la mijloc, pentru că adversarii viitoarei confruntări electorale se vor bate pe două ringuri politice, la categoria super-grea. Primul ring al boxului electoral ar fi cel monopolizat de atacurile directe lansate între Traian Băsescu şi Mircea Geoană, preşedintele PSD urmând să piardă, probabil, din nou confruntarea cu şeful statului. Al doilea va aparţine bătăliei de grup dintre PD şi PSD, pro şi contra votului uninominal.

În acest peisaj electoral, PNL îşi va face propria campanie, separată de temele fierbinţi interne, monopolizate de confruntările dintre PD şi PSD. Liberalii vor fi excluşi din prim-planul luptelor de super-grei pentru Parlamentul European. Ei vor fi nevoiţi să se bată la categoria muscă. PNL va fi forţat să se lupte cu PLD, iar Tăriceanu să se ia la trântă cu Stolojan, pentru a-şi asigura deschiderea combativă către populaţie.

Totul cade bine pentru Băsescu, PD şi PLD. Băsescu va dovedi că nu are niciun contracandidat, nici măcar unul de formă. PD va lua jumătate din numărul voturilor. În cazul PLD, fie Stolojan va prelua din electoratul liberal, astfel încât liberal-democraţii să intre în Parlament, fie ajunge lider în PD, printr-o fuziune rapidă, care va îndepărta şi unii “disidenţi” din conducerea democrată.

În tabăra anti-PD şi PLD, lucrurile vor fi mult mai complicate. PSD şi PNL vor suferi, probabil, şocurile politice ale unor înfrângeri amare. Tăriceanu şi Geoană ar putea recepta din plin loviturile propriilor colegi.

În orice caz, acum, pentru Băsescu, europarlamentarele par a fi încă o victorie deja asigurată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici