COM: Elena Băsescu, între preşedintele-jucător şi inteligenţa personală

Elena Băsescu va fi aleasă, duminică, secretar general al tineretului PDL, un prim pas către un destin politic care va depinde, dacă nu va fi capabilă să-şi definească o identitate proprie, de succesul sau de eşecul electoral al tatălui ei.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului COM: Elena Băsescu, între preşedintele-jucător şi inteligenţa personală

COM: Elena Băsescu, între preşedintele-jucător şi inteligenţa personală

În urmă cu 20 de ani, România socialistă era condusă de preşedintele-jucător de la acea vreme, iar tineretul comunist al patriei era păstorit de fiul acestuia. Între timp, Marea Adunare Naţională s-a transformat în Parlament, iar PCR-ul s-a diluat într-o masă politică difuză de mai multe partide.

După 20 de ani, România democrată şi europeană este condusă de Traian Băsescu, iar tineretul partidului prezidenţial încă nu are un lider. De duminică, însă, secretar general al tineretului PDL va fi Elena Băsescu. Preşedintele va fi Monica Ridzi, însă e clar că, la fel cum Traian Băsescu a rămas adevăratul şef al partidului, tot aşa, la organizaţia de juniori, liderul va fi Elena Băsescu.

Acesta este însă doar primul pas pe care fiica preşedintelui îl poate face într-o carieră politică de succes.

Pentru o ţară în care modelul Nicuşor Ceuşescu încă nu a fost uitat, promovarea fiicei preşedintelui în funcţia de lider al partidului condus în realitate de tatăl ei poate genera o problemă majoră de imagine. Poate astfel se explică şi atacurile cumva previzibile ale unuia dintre contracandidaţii ei, Bogdan Boza, care nu a eizitat să critice vehement “înscăunările dinastice” din PDL.

Elena Băsescu a ignorat deocamdată aceste atacuri. În locul ei au încercat să răspundă alţii, dar metodele abordate au fost mult prea stupide şi excesiv de brutale: ameninţări, înjurături, şantaje voalate. Cu toate acestea, contracandidatul ei nu a abandonat lupta şi a continuat seria criticilor.

Ea se va confrunta cu acest tip de critică, a “înscăunărilor” şi “dinastiilor”, din partea tuturor adversarilor politici, din partid sau din afara lui. Evident, cei care o vor ataca o vor face pentru a lovi indirect şi în tatăl ei.

Singura ei modalitate de a replica în faţa acestor atacuri va fi doar prin realizarea concretă a unor proiecte personale, de care să îşi lege numele cât mai curând posibil; altfel va dispărea din politică, odată ce tatăl ei va pierde puterea, după ce va preda mandatul de preşedinte al României.

Cu alte cuvinte, destinul ei politic va depinde de propria inteligenţă. Iar şeful statului declara, anul trecut, că dacă fiicele sale sunt inteligente, acest fapt i se datorează. Aşadar, Elena Băsescu e dependentă, politic, de materialul genetic primit pe linie paternă, iar noua sa funcţie va fi un test în acest sens.

Poate, însă, că modelul familiei de politicieni nu se va opri la numele Băsescu. Cine ştie, peste câţiva ani, vom vedea o nouă Românie: Senatul condus de Mihai Văcăroiu; şef al Guvernului să fie Călin Popescu Tăriceanu jr; liderii PSD vor fi Mihnea Năstase, Alexandru Geoană şi Andrei Hrebenciuc; primăria Sectorului 5 îi va reveni lui Andrei Vanghelie. Lista poate continua, evident.

(Teo Postelnicu; teo.postelnicu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici