- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (13.10.2009, 21:53)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COM: Guvernul Boc a murit, guvernul Boc trăieşte interimar
După douăzeci de ani de uceniceală la şcoala democraţiei s-a întâmplat întâiaş' dată să cadă un guvern din pricină de moţiune de cenzură, lung prilej de vorbe şi de ipoteze, vorba nemuritorului poet autumnal Topârceanu.
Urmărește
14 afișări
COM: Guvernul Boc a murit, guvernul Boc trăieşte interimar (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Aceleaşi mirări nesfărşite, un soi de fericire buimacă a învingătorilor şi un fel de stare de aiureală a celor care credeau că o să învingă, dar au plecat pe scut, le-am văzut şi când a fost suspendat Traian Băsescu din funcţia de preşedinte. Ne place, nu ne place, aruncarea din balon a preşedinţilor şi guvernelor, prin folosirea unor mecanisme legale, face parte din exerciţiul democratic. Cum din experienţa democratică face parte şi Executivul cu susţinere parlamentară de 70 la sută. Doar că în timp ce pe la unii, mai şcoliţi în civilizaţie, aceste întâmplări, este adevărat de excepţie, sunt acceptate ca atare, la noi încă mai provoacă sau sugerează derută. Şi sunt mai greu de acceptat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crăciunul în România a evoluat de-a lungul secolelor, păstrând esența spiritualității și a tradițiilor. Ioan-Aurel Pop: „Suntem singura țară europeană care are peste 7.000 de colinde”
-
Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
4iG, compania prin care anturajul premierului ungar Viktor Orban controlează sectoare strategice din Ungaria şi regiune, face un salt mare în industria dronelor
-
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
Emil Boc a recitat eroic, până în ultimul moment, că i s-a tras de la Legea pensiilor şi că i-a scăpat bombeul pe muşuroiul roşu. Preşedintele Băsescu îl tot alintă pe premierul său, atât de plin de abnegaţie şi îi face, cu repetiţie, un merituos bilanţ. Şi nu uită să mai tragă un pantof delicat ziariştilor, care l-au supus la rele tratamente pe şeful PDL. Mircea Geoană se abţine să nu fie fericit. Crin Antonescu nu renunţă la ţâfna de a se crede omul momentului. Da, într-un fel este omul momentului, dar cu largul sprijin al PSD şi al ondulatoriului UDMR. Cu o grabă nedemnă de un teuton care se respectă, primarul Sibiului se înfiinţează să primească coroniţa de premier. În virtutea clişeului că orice primar răsărit este musai să se viseze prim-ministru. Şi poate să îi şi iasă.
Însă, scuturându-se de emoţiile momentane, cam toţi se reped la trâmbiţata şi aseptica soluţie a guvernului imaculat-tehnocrat condus de un independent dalb. Care sună cam idealist şi ar fi o experienţă inedită. Doar că, la brambureala în care trăim, în pragul unor alegeri prezidenţiale cu prolog fierbinte, este greu de crezut, la modul realist, că vreo echipă de premianţi, paraşutată al Palatul Victoria, cu certificate de bună purtare (date de cine, până la urmă?) poate să administreze o asemenea perioadă critică.
În criză a ideilor care trebuie puse în locul unui gol, s-ar putea ajunge la soluţii simple, dar perfect pliabile pe momentul actual. Un guvern politic, cu miniştri suficient de onorabili ca să nu provoace strâmbături printre susţinătorii din Parlament. Până la urmă, fiecare partid are proprii oameni care fac excepţie pozitivă de la regulă. Şi care să fie suficient de flexibili ca să joace într-o echipă cu durată limitată de viaţă şi capabilă să se descurce în condiţii de marasm economic din ce în ce mai apăsător.
Dar aceasta ar însemna cumva întoarcerea pe lângă guvernul de largă reprezentare, taman ce a expiat guvernul cu 70 la sută susţinere - un eşec dureros, care a compromis ideea de coabitare politică manifestă. Este o situaţie care se tot repetă în politica românească: prizonieratul într-un cerc vicios, recluziune uneori deliberată, uneori din lipsă de ingeniozitate.
Guvernul Boc a murit, guvernul Boc trăieşte interimar. Funcţionează. Până să se termine pertractările partide-preşedinte, partide-partide, echipa lui Emil Boc - variantă redusă - este la locul de muncă. Lipsită de posibilitatea de a mai face năzdrăvănii cu dedicaţie, dar la post. După cum îi mângăie preşedintele, cu onestitate instituţională, bineînţeles...
Şi, într-o obositoare reeditare, totul rămâne la stiloul lui Traian Băsescu.
(Comentariu realizat de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: În comunism, Irina Margareta Nistor a devenit vocea libertății pentru mulți oameni. „A fost un pașaport la care nu speram să ajungem”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„NATO nu se poate apăra de Rusia fără SUA”, avertizează liderii alianței. Ce urmează pentru viitorul Europei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Omul care l-a împușcat pe Ceaușescu rupe tăcerea! Ultima dorință a dictatorului: „Nu doresc nimănui...”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe