- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (19.12.2008, 23:04)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COM: Menţinerea lui Predoiu la Justiţie - consens în plan politic la Bucureşti, dar şi la Bruxelles
Ultimele zile, piaţa media a abundat de nume care ar putea prelua portofoliul Justiţiei, unele dintre ele fiind aruncate pur şi simplu doar pentru a fi un subiect de dezbatere.
Urmărește
7 afișări
COM: Menţinerea lui Predoiu la Justiţie - consens în plan politic la Bucureşti, dar şi la Bruxelles (Imagine: Mediafax Foto)
Corneliu Bârsan (65 de ani) - judecător la CEDO, fost avocat şi fost arbitru-judecător la Curtea de Arbitraj a Camerei de Comerţ şi Industrie; Gheorghe Buta (53 de ani) - judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fost procuror şi alţi profesori de drept, foşti judecători constituţionali, reprezentanţi de ONG-uri - unele nume puţin plauzibile pentru poziţia de ministru al Justiţiei în contextul politic actual.
Vineri, în cadrul consultărilor a apărut un nume, nevehiculat, dar care pare cea mai potrivită alegere pentru a împăca şi rezolva problema de moment a părţilor politice: Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiţiei, numit în această poziţie în 29 februarie 2008.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Cea mai importantă parte de mulţumit este Comisia Europeană, unde Predoiu a reuşit să calmeze spriritele. Mai mult, nevoia de continuitate şi stabilitate este extrem de necesară pentru sistemul judiciar.
Din martie 2004 până în decembrie 2008, România a avut cinci miniştri ai Justiţiei.
După ce, în martie 2004, ministrul Justiţiei Rodica Stănoiu a fost înlocuită cu Cristian Diaconescu, asta după ce Bruxelles-ul aproape că-şi închisese canalele cu Bucureştiul, a urmat o perioadă prolifică pentru sistemul judiciar. Apoi, schimbarea puterii din decembrie 2004 a adus-o pe Monica Macovei, care a fost înlocuită cu Tudor Chiuariu, după ce aceasta primise un vot de neîncredere din partea Parlamentului, urmată la scurt timp de ruptura Alianţei D.A.
Această ruptură a generat conflicte între PDL şi PNL, care s-au răsfrânt asupra întregii societăţi. Liberalul Chiuariu, alături de mulţi alţi miniştri ai PNL, a intrat în atenţia DNA, iar activitatea sa ca ministru a fost trecută în umbră, deşi proiectele pe care le-a propus la preluarea mandatului aproape că şi le-a îndeplinit. În 10 decembrie 2007, Chiuariu şi-a dat demisia, în urma scandalurilor generate de faptul că DNA a declanşat o anchetă împotriva sa.
Astfel, la conducerea MJ a venit Teodor Meleşcanu, care a asigurat interimatul timp de două luni, până la nominalizarea lui Cătălin Predoiu.
Testul cel mai dificil de trecut pentru Predoiu a fost raportul de monitorizare al Comisiei Europene. Anterior, se vehicula intens faptul că României i se va aplica clauza de salvgardare, ceea ce ar fi anulat toate eforturile depuse până atunci la momentul 2004.
Fără să-i placă publicitatea, Predoiu a preferat să stea în umbră şi să continue proiectele derulate de Ministerul Justiţiei. Finalizarea Codurilor penal, de procedură penală, civil şi de procedură civilă; reformarea sistemului penitenciar şi propunerea privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal; rezolvarea problemelor salariale ale magistraţilor şi iniţierea unui proiect de lege pentru a elimina efecte legislative din 2000, modificarea Legii privind profesia de avocat, a Legii insolvenţei - sunt doar câteva din proiectele finalizate de Predoiu, unele dintre ele începute în perioada mandatului Macovei sau Chiuariu, cărora de altfel le-a mulţumit.
Predoiu nu este un politician. Înregimentarea în PNL a fost necesară pentru a fi numit ministru. Uşor timid, prea politicos, totuşi Predoiu a reuşit să se facă auzit în Consiliul Superior al Magistraturii, de cele mai multe ori ostil deţinătorilor portofoliului Justiţiei.
(Lucia Efrim, lucia.efrim@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe