- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (23.02.2008, 12:31)
COM: Năstase revine în fruntea PSD, ca un premier din umbră, ţintind însă candidatura la Cotroceni
Adrian Năstase a câştigat, vineri, preşedinţia Consiliului Naţional al partidului, într-o confruntare cu un prieten de 18 ani, Dan Mircea Popescu, care a părut mai degrabă fericit că a pierdut.
Urmărește
1 afișare
COM: Năstase revine în fruntea PSD, ca un premier din umbră, ţintind însă candidatura la Cotroceni
La doi ani după decăderea politică provocată de scandalul "mătuşa Tamara", Adrian Năstase i-a convins pe mai bine de jumătate dintre membrii Consiliului Naţional că problemele sale de imagine sunt neglijabile faţă de calităţile sale politice.
Scorul înregistrat la vot de Năstase în faţa lui Dan Mircea Popescu, deşi nu era aşteptat, în cursul dimineţii de vineri, nici măcar de apropiaţii şi susţinătorii lui, reflectă fidel şi diferenţa de atitudine între cei doi competitori.
Dacă fostul premier a folosit aproape tot timpul şedinţei Consiliului Naţional pentru a se face prezent pe holurile Parlamentului, plimbându-se printre grupurile de delegaţi, împărţind strângeri de mâini, zâmbete, colecţionând îmbărbătări şi urări de succes, Dan Mircea Popescu a fost mai mult decât discret, chiar şi în scurtul lui discurs.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
Trump: Canada, Mexic şi China nu pot face nimic pentru a amâna taxele
-
Un avion cu şase persoane la bord s-a prăbuşit într-un cartier din Philadelphia
-
Guvernul se reuneşte pentru a adopta bugetul
Lipsa de combativitate a lui Dan Mircea Popescu i-a permis lui Năstase chiar luxul de a se prezenta în faţa alegătorilor din PSD nu cu o platformă în care să cucerească voturi pe baza unui program concret de măsuri, ci cu un discurs în care, ca un Heidegger al politicii, a teorizat pe marginea fricii, a stadiilor ei în politică şi a consecinţelor.
În aceste condiţii, victoria lui Năstase l-a eliberat pe Dan Mircea Popescu atât de apăsarea creată de faptul că a fost nevoit să candideze împotriva unui vechi prieten, cât mai ales de povara perspectivei că l-ar putea şi învinge.
Cum Năstase nu a candidat pe baza unui aşa-zis program de guvernare, voturile nu s-au mai împărţit între cei doi candidaţi, ci între opţiunile pro şi contra revenirii fostului preşedinte în linia întâi a partidului. Iar scorul înregistrat a dovedit că între liderii din Kiseleff, majoritatea potrivnici revenirii lui Năstase, şi poporul pesedist există o ruptură.
Consiliul Naţional a arătat şi ascendentul pe care încă îl mai are Ion Iliescu asupra PSD. Discursul lui a animat valurile delegaţilor, iar propunerea lui semi-nestatutară, dar îndelung aplaudată, de completare a Biroului Permanent cu ambii combatanţi, a fost preluată şi supusă la vot de Mircea Geoană.
Consiliul Naţional al PSD are, de vineri seară, un nou preşedinte. Un Adrian Năstase reinventat, care, după ce a fost ex şi preşedinte de partid, ex şi vicepreşedinte de partid, ex şi prim-vicepreşedinte, ex şi preşedinte executiv, ex şi ministru, ex şi premier, ex şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, mai colecţionează o funcţie.
O funcţie despre care unii speră să se vorbească tot cu "ex", susţinătorii necondiţionaţi ai lui Năstase ţintind deja, unii chiar nedisimulat, prilejul pentru un posibil Congres extraordinar, invocat chiar şi de Ion Iliescu, un congres care să dea timpul înapoi, înaintea momentului fatidic al alegerilor din 2004.
Congres extraordinar despre care Geoană însuşi afirma că este "aşteptat de unii pe la colţuri" şi care ar putea veni mai devreme decât speră unii, în condiţiile în care actuala conducere concretizează mandatul primit de la Consiliul Naţional, acela de a provoca alegeri parlamentare anticipate.
Va fi, atunci, momentul decontului. Din această perspectivă, readucerea lui Năstase la butoanele PSD, precum şi reintegrarea lui Miron Mitrea în mecanismul politic al partidului constituie un avantaj pentru Mircea Geoană. Victoria, dar mai ales eşecul va aparţine tuturor, şi niciunul dintre liderii PSD, care acuzau până acum de pe margine, nu va mai putea arăta spre ţapul ispăşitor al celuilalt.
Consiliul Naţional al PSD are un nou preşedinte, confruntarea s-a încheiat, dar tranşeele nu au fost abandonate.
Geoană, Iliescu şi Năstase şi-au strâns mâna într-o horă a unităţii, însă mulţi dintre vicepreşedinţii partidului se aşteaptă, de luni, la o tensiune în plus la şedinţele Biroului Permanent.
Aşa cum PSD vorbeşte despre războiul dintre Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni, adversarii PSD pândesc momentul în care între Kiseleff şi Băneasa se vor ascuţi animozităţile.
Ca şef al Consiliului Naţional, Năstase va coordona departamentele partidului, comasate în fostul cămin de nefamilişti din Băneasa. Va fi, potrivit atribuţiilor stabilite de Statut, un fel de premier din umbră. Un fel de preşedinte executiv al partidului. Aşa cum îl văd, de altfel, şi susţinătorii lui: cel care conduce bucătăria internă a partidului, la rândul lui condus de un preşedinte căruia i-ar rezerva doar un rol decorativ, de reprezentare.
Fost premier Năstase va avea de coordonat un guvern din umbră. Singura problemă este că el a anunţat că doreşte să îşi ofere serviciile PSD nu ca premier din umbră, exilat în Băneasa, aşa cum şi l-ar dori unii, ci ca purtător al stindardului în lupta pentru funcţia de preşedinte al ţării. Una dintre puţinele funcţii care lipsesc din galeria lui.
(Florin Ciolac; florin.ciolac@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: La cinci ani după ce au spus „la revedere” UE, britanicii regretă amarnic Brexitul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Milionarul Bryan Johnson nu-și mai injectează „sângele FIULUI său”, după ce a descoperit un alt tratament: „Cine dorește punga mea cu plasmă?”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1074. Preşedintele Lituaniei cere implicarea Ucrainei în negocierile de pace şi o apărare regională mai puternică / Trump sugerează că el şi Putin ar putea face paşi „semnificativi” pentru a opri războiul din Ucraina
-
astăzi, 10:44
Câciu: Bugetul pe anul 2025 este unul robust, axat pe dezvoltare