COM: Plimbarea cu elicopterul i-a adus lui Adomniţei revocarea

Ministrul Educaţiei a fost revocat din funcţie, marţi, după o săptămână în care a votat în Parlament majorarea salariilor cadrelor didactice şi care a culminat cu deplasarea la propria nuntă cu elicopterul MIRA, cu ocazia unei misiuni la Albiţa a colegului său Cristian David.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului COM: Plimbarea cu elicopterul i-a adus lui Adomniţei revocarea

COM: Plimbarea cu elicopterul i-a adus lui Adomniţei revocarea (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei era deja în vizorul premierului, după ce a votat majorarea salariilor cadrelor didactice în Parlament. "Plecarea lui Adomniţei cu elicopterul a fost «bomboana pe colivă»", au spus câţiva colegi liberali. "A cam făcut gafe, dar asta a pus capac", au adăugat ei.

Sâmbătă, în ziua nunţii, ministrul Educaţiei a venit la serviciu, şedinţa de Guvern s-a prelungit şi atunci a profitat de ocazia ivită, de a fugi la nuntă cu elicopterul cu care mergea colegul său în misiune. A plătit cu fotoliul de ministru, dar a lăsat să se înţeleagă că familia contează. "Imi iubesc şi îmi respect soţia mai mult decât funcţia", a spus demnitarul.

Luni deja colegii din PNL începuseră să propună înlocuirea sa din funcţie, dar Tăriceanu încă îl susţinea

"Să-l lăsăm la minister. Nu e momentul acum să-l schimbăm, când se află în negocieri cu sindicatele. În cazul în care ar veni altcineva în locul lui, până intră în problematică, pierdem prea mult timp şi nu e productiv", ar fi spus premierul, potrivit unor surse din PNL.

Marţi a venit anunţul revocării şi propunerea de a fi înlocuit cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare şi Ştiinţă, Anton Anton.

Premierul l-a ţinut pe Adomniţei constant în corzi după ce l-a numit. La doar câteva săptămâni de la instalarea lui Adomniţei în fotoliul din Berthelot, premierul Tăriceanu l-a certat, în şedinţă de Guvern, pentru că nu creează un sistem eficient de calificare medie a tinerilor, conform cerinţelor pieţei muncii. Tăriceanu l-a atenţionat pe Adomniţei că nu se preocupă de tinerii care termină liceul şi doresc să urmeze cursuri de calificare medie în diferite domenii, solicitându-i să asigure un număr ridicat de locuri de şcolarizare pentru formarea acestora. Era 2 mai 2007.

Apoi l-a mustrat pentru că nu sunt locuri în grădiniţe şi pentru violenţa din şcoli. "Vreau să vă cer clar să îmi spuneţi cum intenţionaţi să soluţionaţi problema grădiniţelor, a locurilor la grădiniţă, pentru că sume pentru reabilitare şi construire de grădiniţe au fost alocate. Vreau să găsim soluţii şi să ne informaţi şi ce măsuri aţi luat referitor la violenţa în şcoli", i-a spus Tăriceanu ministrului Cristian Adomniţei.

Pe de o parte îi cerea soluţii, iar pe de alta l-a scos din sistem pentru două luni ca să candideze în numele PNL pentru funcţia de primar al Iaşiului.

Sistemul de învăţământ din România este măcinat de ani de zile de convulsii, de orgolii, de interese, dar şi de suferinţe cronice, pornind de la o finanţare mereu sub nevoi, care să asigure un trai decent profesorilor şi condiţii moderne de lucru. În pofida eforturilor de a creşte alocaţiile bugetare, de a schimba faţa şcolii şi de a crea un nou pachet de legi, acceptat de majoritatea profesorilor, dascălii rămân dezbinaţi, pentru că liderii lor nu reuşesc să ajungă la un consens sau poate nu vor. Mandatele miniştrilor sunt pline de promisiuni, din care multe realizate, altele blocate.

Adomniţei a crezut că entuziasmul tineresc, echipa cu care a venit, faptul că s-a plăcut cu sindicatele la prima vedere şi că la bere studenţii l-au agreat ar fi suficient să ducă la bun sfârşit greaua misiune. Nu putea fi aşa, întrucât şcoala românescă este, mai presus de orice, o arenă politică pe care toate lumea se bate, când este vorba de capital electoral, după care o abandonează sau rămâne doar un subiect bun de fluturat în diverse discuţii.

Adomniţei ar putea spune că a reuşit măcar să supună spre dezbatere publică legile învăţământului.

"Nimic nu mă poate face mai fericit decât faptul că sunt primul ministru care obţine 6 la sută din PIB. Vreau să spun că banii nu au fost obţinuţi în urma unor lupte sângeroase cu ministrul Finanţelor, ci după discuţii care vizau sursele de unde ar fi putut fi luaţi aceşti bani. De asemenea, chiar din 2008 banii alocaţi educaţiei sunt separaţi de cei pentru cercetare. Cred că acest lucru trebuie să-l spună cineva preşedintelui, altfel lasă impresia că este mereu greşit informat'', spunea Adomniţei, atunci când şi-a prezentat bilanţul pe anul trecut.

Demnitarul a prezentat şi evoluţia fondurilor alocate educaţiei, luând ca an de referinţă 2004 şi nu 1990. "Astfel, în 2004 educaţia primea 1,98 miliarde de euro, adică 3,4 la sută din PIB de atunci, din care aproape 90 la sută erau salarii. În 2008 sunt alocate opt miliarde de euro, adică de patru ori mai mult. De asemenea, în 2004 au fost repartizate pentru cheltuieli de capital, adică reparaţii, reabilitări, construcţii, 31 de milioane de euro. Şi vorbim de 25.000 de unităţi. Extrem de puţin. În 2007 au fost alocaţi 1,2 miliarde euro, iar în 2008 două miliarde euro'', explica fostul ministru al Educaţiei.

Referindu-se la salariile profesorilor, el a susţinut că acestea s-au dublat în 2008 faţă de 2004.

La bilanţul de an, ministrul a vorbit şi despre programul privind achiziţia microbuzelor şcolare, despre cel legat de informatizarea tuturor unităţilor de învăţământ, acesta din urmă având ca termen limită decembrie 2008, despre educaţia preşcolară obligatorie, descentralizarea curriculei, crearea unor instituţii noi, dar şi despre alocarea fondurilor pe elev şi pe ciclu de studii pentru universităţi, precum şi despre majorările salariale din 2008, toate acestea fiind deja cuprinse în nou pachet de legi.

Ulterior, Cristian Adomniţei a anunţat că nu va mai depune în Parlament proiectele Legilor Educaţiei întrucât adversarii politici ai PNL le-ar ataca "din motive politice" chiar dacă ar putea fi cele mai bune legi pentru Şcoala românească, ci le va lăsa succesorului său.

"Chiar dacă am veni cu cea mai bună posibilă lege a Educaţiei în Parlament, evident că forţele politice adversare PNL vor încerca să o dărâme, deşi ea ar putea să fie cea mai bună lege pentru România şi pentru şcoala românească", spunea fostul ministrul, adăugând că va lăsa pe masa viitorului ministru un pachet de legi agreat de partenerii de dialog social, un raport al Comisiei prezidenţiale şi o strategie în domeniul Educaţiei, ceva ce n-au avut nici Miclea, nici Hărdău, nici el.

În pofida bilanţului personal, în scurtul mandat, Adomniţei nu a fost scutit de moţiuni în Parlament şi nici de proteste pentru majorarea salariilor, a burselor, a alocaţiilor pentru cantine şi cămine, aşa cum s-a întâmplat şi cu predecesorii săi. Pentru unii, este doar ministrul care nu ştie câte stele sunt pe steagul UE.

El a fost criticat de preşedinte, de liderii partidelor din opoziţie, de toată lumea, pentru organizarea examenelor, pentru lipsa de securitate din şcoli. Unii oamenii au spus că în şcoală nu s-a schimbat nimic şi este mare haos. Mai mare decât în 2006? Sau decât în 2005?

Comentariu realizat de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici