- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (20.08.2007, 13:43)
COM: Posibila retragere a lui Dan Voiculescu - decepţie de politician sau neputinţă de partid?
Preşedintele PC, Dan Voiculescu, se gândeşte să se retragă din politică, deoarece, spune el, este dezamăgit de modul în care se face politică în ziua de azi, dar adevăratul motiv se poate ascunde în neputinţa conservatorilor de a accede în Parlament, la viitoarele alegeri.
Urmărește
1 afișare
COM: Posibila retragere a lui Dan Voiculescu - decepţie de politician sau neputinţă de partid?
Anunţul lui Voiculescu este, de fapt, un semnal că partidul se află în impas şi nu-şi găseşte aliaţi pentru proiectele sale, dar şi pentru intrarea în Parlament.
PC nu a ajuns niciodată prin forţe proprii în Legislativ, de fiecare dată fiind remorcat de PSD. Şi de fiecare dată, Voiculescu a dictat “părăsirea” aliaţilor, odată ce şi-a împlinit scopul.
Prima oară, în anul 2000, pesediştii au renunţat, graţie unei înţelegeri făcute între preşedintele Ion Iliescu şi liderul PC, Dan Voiculescu, la mai multe locuri pe listele pentru Parlament, cedându-le conservatorilor. E drept, în schimbul acestui favor, au primit promisiunea de a fi mai bine mediatizaţi. Odată ajuns în Parlament, partidul lui Voiculescu a ieşit din această alianţă, proclamându-şi independenţa şi lăsându-i pe social-democraţi fără o susţinere parlamentară consecventă. Conservatorii au reuşit să-şi constituie grup parlamentar propriu în Camera Deputaţilor, dar nu au votat mereu alături de PSD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
De ce SUA nu pot „părăsi” Europa. Securitatea Statelor Unite depinde de bazele şi capabilităţile americane antirachetă din continentul european. România, un stat cheie
-
Joe Biden emite graţieri pentru a-i proteja pe Mark Milley şi Anthony Fauci de represaliile lui Donald Trump
-
România şi Ungaria vor construi patru noi puncte de trecere a graniţei. Iată unde vor fi amplasate
Această situaţie nu a fost învăţătură de minte pentru PSD, deoarece la următoarele alegeri, formaţiunea social-democrată, condusă atunci de Adrian Năstase, a cedat din nou conservatorilor locuri pe liste. Preţul plătit de PSD a fost de această dată mult mai mare. Foarte mulţi dintre liderii partidului au fost nemulţumiţi de numărul mic de locuri rămase pentru vechii membri şi activişti ai partidului lui Năstase şi Iliescu. Supărarea s-a amplificat cu timpul şi i-a făcut pe unii lideri locali, pe parlamentarii care nu se mai regăseau pe liste, să nu mai pună umărul pentru câştigarea alegerilor.
După alegerile din 2004, în urma cărora PSD a pierdut puterea, primul gest pe care l-au făcut conservatorii a fost acela de a sări în barca învingătorilor, respectiv a coaliţiei PNL-PD-UDMR, părăsindu-i pentru a doua oară pe social-democraţi.
Însă, PC nu a stat mult nici alături de noii parteneri de vâsle. După ce a reuşit să obţină unele avantaje, partidul lui Voiculescu a ieşit de la guvernare şi a intrat în opoziţie, pe fondul unei anchete penale declanşate împotriva unuia dintre lideri, Codruţ Sereş, ministru al Economiei.
După o perioadă tulbure, liderul PC, Dan Voiculescu, se află acum în dificultatea de a găsi coechipieri, alături de care să poată să-şi promoveze proiectele şi să intre din nou în Parlament. Dintre partidele mari, PC nu mai poate conta în niciun caz pe PSD, iar PD, prin însăşi vocea lui Traian Băsescu, i-a calificat pe conservatori drept “soluţie imorală” şi nu are defel nevoie de ei.
Singurul partid care a rămas cât de cât disponibil pentru o colaborare este PNL. Voiculescu doreşte o alianţă cu liberalii, în acest scop sprijinind acţiunile Guvernului Tăriceanu şi susţinându-l pe liderul liberal în lupta împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Singura răsplată concretă primită de la PNL a fost doar afilierea la grupul liberalilor europeni - ALDE.
Dar, în perspectiva viitoarelor alegeri, PNL nu răspunde cu acelaşi interes semnalelor de prietenie date de conservatori. Pentru liberali, aflaţi pe locul trei în sondajele de opinie, o alianţă electorală cu PC ar fi, la acest moment, mai degrabă neprielnică, deoarece ar avea de trecut un prag electoral mai înalt şi ar pierde locuri în Parlament.
În plus, cine a trădat o dată...
Dan Voiculescu se află în impas şi pentru că partidul său a pierdut o serie de parlamentari, cei mai mulţi trecând la PD, dezertările diminuând forţa opiniilor pe care conservatorii le au de susţinut în Parlament. Majoritatea iniţiativelor partidului sunt blocate în forul legislativ, iar protestele tânguitoare ale conservatorilor, cum că li s-au furat ideile, au devenit deja o obişnuinţă.
Înaintea celor trei scrutinuri care urmează - europarlamentar, local şi parlamentar - jocurile par aproape făcute şi PC, cu sub 3% în toate sondajele, arată la ora actuală ca un partid cu destinul pecetluit.
Acesta este contextul în care preşedintele PC a anunţat că se gândeşte să renunţe la politică, deşi această intenţie ar putea să nu se concretizeze, aşa cum s-a mai întâmplat.
În plus, problemele sale de imagine în urma scandalului "Felix" l-ar putea îndrepta exclusiv către afaceri. Ca om de afaceri notoriu, actualul lider al PC ştie foarte bine că un partid extraparlamentar nu are avantaje şi nici fonduri, fiind greu de susţinut. Iar fără Voiculescu lider şi finanţator, PC practic nu există.
Dacă liberalii nu se vor răzgândi înainte de alegeri şi dacă Voiculescu va decide să iasă definitiv de pe scena politică, este posibil ca PC, fostul PUR, să rămână doar încă unul dintre partidele postdecembriste cu viaţă scurtă sau să supravieţuiască din amintirea vremurilor bune.
(Comentariu scris de Alina Novăceanu)
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump depune jurământul pentru a deveni al 47-lea Președinte al SUA. Cum va decurge întreaga ceremonie de învestire
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Hurkle-durkling” este ultima tendință în materie de travelling care a devenit virală pe TikTok. Ce alte trend-uri de călătorit sunt practicate
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
E știrea începutului de an! Gabi Bădălău s-a combinat cu Ema Uta! S-au ”izolat” 4 zile într-un apartament din Floreasca
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe