- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (20.10.2010, 17:15)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU: Cu ochii închişi, parlamentarii legiferează
Parlamentarii merg la serviciu trei zile pe săptămână, din care cea mai mare parte o alocă înjurăturilor reciproce. Niciunul nu ratează momentul de a da o replică adversarului politic, sunt atenţi la orice reproş şi au grijă să-l întoarcă cu vârf şi îndesat.
Urmărește
20 afișări
COMENTARIU: Cu ochii închişi, parlamentarii legiferează (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Când vine vorba însă de legi, de a-şi face treaba pentru care îi plătim noi, contribuabilii, delăsarea este cuvântul de ordine. Aliniaţi în bănci, deputaţii, printre care şi miniştri, stau precum elevii care nu învăţat nimic la extemporal şi se bazează că vor copia de la premiantul clasei.
Aşa s-a întâmplat şi marţi, când maşina de vot a Camerei a funcţionat ca unsă, fiind adoptate sau respinse pe bandă rulantă aproape 70 de proiecte. Nu contează că cei peste 290 de parlamentari, între care câţiva miniştri, habar nu aveau despre ce este vorba în legile aflate pe ordinea zi. Confortabili în mediocritate, erau atenţi la şeful clasei, care le făcea semn cum să voteze. Şi aşa au şi făcut. Nimeni nu a observat ce s-a votat. Dacă liderul de grup a ridicat mâna cu degetul mare în sus, toată lumea a votat "pentru". Pentru ce a votat nu mai contează. Putea la fel de uşor să treacă şi o lege de instituire a zilei mersului în mâini, de abrogare a tuturor taxelor şi impozitelor sau de demitere a parlamentarilor. Şi nici n-ar fi fost de mirare la câte iniţiative legislative năstruşnice au avut aleşii în ultimii 20 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Noul comisar pentru mediu al UE: „Am vorbit prea puţin despre apă". Seceta şi pierderile de pe conducte afectează industrii întregi
-
Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”
-
Polonia exclude Ungaria de pe lista de invitaţi la evenimentul de preluare a preşedinţiei rotative a UE
De fapt, acest sistem de a transforma sesiunile de vot în curse contra cronometru de epuizare a ordinii de zi este tradiţie în Parlament. Cu cât ridicatul mâinii are un ritm mai alert, cu atât parlamentarul, împăcat cu propria conştiinţă că şi-a făcut datoria faţă de ţară, poate pleca liniştit în week-end-ul ce pentru el este mai lung decât săptămâna de lucru.
Marţi, toată lumea a plecat împăcată, jurnaliştii au consemnat că deputaţii au mai dat vreo 70 de voturi, iar a doua zi s-a aflat de boacănă. Un PSD-ist a aflat ce s-a votat şi a dat sfoară în ţară că se reduce TVA la alimentele de bază şi nu se mai impozitează pensiile mai mici de 2.000 de lei.
Mai penibilă decât votul în orb pe care l-au dat a fost însă reacţia deputaţilor puterii când şi-au dat seama de gogomănie. "A fost o eroare", "o confuzie", "aşa a zis liderul de grup", s-au scuzat PDL-iştii, în frunte cu nimeni altul decât ministrul Finanţelor, pentru că în vremuri de restrişte au votat legi populiste. Specialişti doar în combinatorică, sunt convinşi că vor găsi şi acum o soluţie.
Nicio urmă de jenă, niciun strop de demnitate, niciunul nu a adus măcar în discuţie varianta demisiei. Aceste personaje care dorm în bănci şi ridică mâna la semn ne legiferează viaţa, decid obligaţiile pe care le avem, drepturile pe care cu nemărginită mărinimie ni le acordă, vârsta până la care trebuie să fim în câmpul muncii şi să plătim nenumărate impozite şi taxe, din care ei să îşi ia salarii, sume forfetare, maşini şi secretare. Discursurile lor repetă cu obstinaţie cuvinte precum "onoare", "demnitate", "respect", când, în fapt, ei dau în fiecare zi probe multiple de indiferenţă şi dispreţ.
(Comentariu realizat de Ioana Câmpean, ioana@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe