COMENTARIU: Decesul liniştit al moţiunii simple

Deputatul Fenechiu a zugrăvit între 16.25 şi 16.59 apocalipsa transporturilor, după care, între 17.00 şi 17.57 ministrul Boagiu a dat jos tencuiala şi a pus în loc, cu slide-uri şi filmuleţe, "povestea adevărată". Pe 21 seara, a murit liniştită, într-un cadru armonios, instituţia moţiunii simple.

Urmărește
549 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Decesul liniştit al moţiunii simple

COMENTARIU: Decesul liniştit al moţiunii simple (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Pentru că moţiunea n-a vrut demisia ministrului, ci doar lămuriri, explicaţii, motivări, dar "fără speranţa unor răspunsuri satisfăcătoare" şi aşteptările iniţiatorilor s-au îndreptat doar spre "schimbarea de atitudine". Pentru că replica ministrului a fost însoţită înclusiv de mulţumiri adresate parlamentarilor pentru cooperarea în legiferare şi de apreciere la adresa "observaţiilor pertinente" din moţiune. Mai demolatoare ca ironia e doar îngropăciunea cu politeţe.

"Am rugămintea să ştim ce ne iese din gură", a zis Anca Boagiu. Lui Relu Fenechiu i-a ieşit din gură un text complezent în care apogeul indignării a fost reprezentat de pasajul cu reabilitarea gărilor, care "atinge cote inimaginabile de tupeu". Lui Ioan Oltean i-a ieşit din gură, către "simpatica opoziţie", întrebarea: "Cei care au redactat moţiunea au aterizat din Tanganyika?".

În valea dintre aceste două culmi ale dezbaterii parlamentare au rătăcit, de la tribună, nişte deputaţi semi-anonimi, plini de dureri locale: drumul Reghin -Sărăţel unde nu s-a săpat nimic sau oropsita Moldovă, care merită doar "reabilitări de categoria a treia", unde "gara din Bârlad pică pe ea" şi "Vasluiul ar trebui să fie un satelit al Iaşiului".

Când n-au avut obide, vorbitorii au căzut în transe reflexiv-biblice, ca un ales al UDMR ce a făcut trimitere la rătăcirile poporului ales, prin deşert, vreme de patruzeci de ani, moment în care a fost atenţionat, la fel de domol, de către Roberta Anastase, că i-a expirat timpul de intervenţie.

Pentru restabilirea echilibrului emoţional s-a simţit dator să intervină, la final, tot deputatul Fenechiu: "Nu ne-aţi dat răspunsurile. Ăsta era rolul moţiunii". Necăjit, s-a încurajat eroic: "Puteţi să aduceţi DNA, că am îndrăznit să ridicăm pliscul". Să fi descins "mascaţii" în sala de plen, nu prea aveau ce "clonţos" să ridice, că mulţi se predaseră plictiselii şi plecaseră.

Cum orice sfârşit este un început, se poate spune cu îngăduinţă că pe 21 seara s-a născut graţios moţiunea respectuoasă, de salon. Care nu cere ceva anume, reclamă, vorba unui intervenient de la PSD, un "vot pro normalitate, pro bun-simţ" şi în urma căreia ministrul-destinatar se întoarce la treburile sale, în admiraţia celor care pasămite l-au chemat să-l scuture.

Chiar, în urma acestui "reflex de reacţie" (citat din Voinescu-Cotoi), de fapt pentru ce vor vota susţinătorii moţiunii?

(Comentariu de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici