COMENTARIU: Discuţii degeaba despre voinţa Europei

Când Europa vrea, vrem şi noi, dar nu în acelaşi fel. Dacă vrea disciplină fiscală de oţel, zicem "da", din suflet sau mai pierit, pentru că, vorba lui Emil Boc, n-am suferit degeaba şi prin chinuri ne-am câştigat dreptul de a ne culcuşi în miezul nucleului dur al lumii bune din UE.

Urmărește
214 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Discuţii degeaba despre voinţa Europei

COMENTARIU: Discuţii degeaba despre voinţa Europei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Însă, când se pune întrebarea "cum?", fragilul front comun se sparge şi fiecare dezertează pe cărarea lui. Victor Ponta nu vrea în ruptul capului revizuirea Constituţiei de dragul acordului de uniune fiscală; Kelemen Hunor vrea, dar are "un presimţ" că asta ar deschide pofta de Parlament unicameral, ceea ce ar angoasa la culme UDMR; Emil Boc vrea totul si de toate: Constituţie revizuită, Parlament-garsonieră.

În general, când e vorba de tăiat, redus, micul premier are un reflex dobândit, care îl bagă în priză maximă. În fine, preşedintele Băsescu, "rupt de toate, supărat" (apud Victor Ponta), face pe rabinul.

De fapt, discuţiile sunt despre ce încă nu este. Acordul de uniune fiscală, în splendoarea sa tehnică, îl vom vedea la anul, când va da firul ghiocelului. La vremea potrivită ne mai încordăm, o mai punem de discuţii, mai tragem cu ochiul la ce vor face vecinii (la noi puterea imitaţiei acţionează fără greş). Bineînţeles, până atunci mai tragem o parolă despre principiile înalte ale guvernanţei economice, deşi la noi, negreşit, ceea ce ar trebui să fie luptă de idei se dezintegrează rapid în încăierare de orgolii.

Fatalmente, discuţiile au fost împinse în 2012. Nici nu se putea un cadru de negociat intern şi de luat decizii mai scurt-circuitat. Pentru că va fi un an electoral urât, sub presiunea unui fel de alegeri hotărât pe picior, care va abunda de răfuieli, de trădări, de asocieri bolnave. Consfinţirea adeziunii noastre la acest acord european va fi, din nefericire, scoasă pe tapet şi folosită doar ca muniţie electorală. Va fi folosită pe post de bau-bau ("nu ne vindem suveranitatea!") sau de mimoza la butonieră ("v-am băgat în lumea bună a Europei").

Nefericirea este că subiectul şi decizia care îl însoţeşte nu vor avea parte de ceea ce merită şi se vorbeşte aşa, doar de fason, că dă bine: dezbatere raţională, lucidă, argumentată.

Ca să acoperim lipsa unei dorinţe reale de consens, ne vom grăbi, prin vocea preşedintelui, să ne reconfirmăm dorinţa de fi parte din acordul de uniune fiscală. Chiar de mâine. Contrariul ar fi o blasfemie. Doar nu suntem Marea Britanie.

Într-un târziu, România va ratifica mult-discutatul document. Probabil, o vom face printre ultimii. Aşa suntem: mai în coadă, dar ţanţoşi până la ceruri. E vechea boală naţională: dorinţă mare, putinţă mică şi împrăştiată, acţiune in extremis.

(Comentariu de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici