- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (30.11.2010, 21:50)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU: Durata concediului maternal - o falsă problemă, lipsa creşelor sau a alternativelor - cea reală
Dezbaterile despre concediul maternal şi propunerea de reducere a duratei acestuia se duc în termeni apocaliptici, cu note isterice, însă nu acesta este motivul pentru care Guvernul poate fi criticat, ci absenţa unor măsuri concrete de înfiinţare a unor creşe şi de reglementare a baby-sitting-ului.
Urmărește
112 afișări
COMENTARIU: Durata concediului maternal - o falsă problemă, lipsa creşelor sau a alternativelor - cea reală (Imagine: Mediafax Foto)
Femei care şi-au petrecut chiar şi primele luni de maternitate în talk-show-uri televizate plâng, tot la televizor, nenorocirea copiilor care vor fi lipsiţi de grija maternă în al doilea an de viaţă.
Se vorbeşte insistent despre banii mamelor şi mai puţin despre soarta unor generaţii lipsite oricum de aproape orice sprijin al statului după vârsta de doi ani sau despre eşecul aşa-zisei politici de susţinere a creşterii natalităţii printr-un concediu maternal cu o durată demnă de Guiness Book.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Problema nu o reprezintă durata concediului de maternitate, ci lipsa unei strategii de susţinere a familiei în general şi a copilului în special, pentru a întineri populaţia şi a avea cetăţeni, viitori contributori la buget, sănătoşi, educaţi şi apţi de muncă.
Interesul oricărui stat nu este de a plăti cât mai multe ajutoare, alocaţii şi pensii, ci de a avea cât mai mulţi contributori, oameni activi, care să susţină funcţionarea statului. Pentru acest lucru este necesar ca aceia care conduc statul, care asigură managementul societăţii numite România să realizeze un sistem în care cetăţeanul, încă de la naştere, să fie integrat, nu lăsat în grija "instituţiei bunicii". Este nevoie de creşe suficiente, de grădiniţe cu program prelungit, de şcoli care să asigure şi servicii de îngrijire în afara programului de studii. Nu de bunici care cară sacoşe de la piaţă şi unul sau doi nepoţi agăţaţi de ele, nu de noile substitute materne, denumite "bone", plătite la negru cu echivalentul a două sau trei salarii minime pe economie, pe care cele mai multe mame nu le câştigă.
De aici ar fi trebuit, probabil, să plece ministrul Botiş şi Guvernul cu măsurile şi apoi să anunţe reducerea concediului de maternitate la perioada absolut decentă şi de necontestat de 12 luni.
În loc însă de o gândire coerentă şi cu viziune pe termen lung, guvernarea joacă tradiţionalul "un pas înainte şi doi înapoi", la presiunea unor figuri feminine din politică. În acest peisaj, paradoxal, propunerea Robertei Anastase privind reglementarea serviciilor de îngrijire a copilului de la 3 luni la 3 ani aduce o notă de realism, inclusiv prin argumentul potrivit căruia o femeie care stă doi ani acasă riscă să se deprofesionalizeze.
Copiii lăsaţi în grija oricui de la vârsta de doi ani şi femeile care nu mai pot fi eficiente pe piaţa muncii reprezintă o problemă reală căreia ar trebui să i se găsească soluţii eficiente, astfel încât mamele de acum să nu fie pensionarele de peste 20-30 de ani care să nu-şi poată cumpăra nici măcar medicamente, iar copiii de azi să nu devină tinerii ce duc în spate aceeaşi societate decrepită.
(Comentariu realizat de Ioana Câmpean, ioana@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Indemnizaţie de maternitate de maximum 1.000 sau 1.500 lei pe 2 ani, variante ale lui Botiş
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe