COMENTARIU: Miniştrii se botează în apa moţiunilor simple

Moţiunile simple au fost până acum realizarea de căpătâi a opoziţiei social-democrat-liberale, din efortul cerebral al acesteia răsărind până în luna de graţie mai nu mai puţin de cinci, obiectul lor fiind predilect miniştrii cu domenii sensibile din ceata lui Boc.

Urmărește
10 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Miniştrii se botează în apa moţiunilor simple

COMENTARIU: Miniştrii se botează în apa moţiunilor simple (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Efectul acestor admonestări, specifice democraţiei parlamentare, care sunt pietrele de aruncat cele mai la îndemâna opoziţiei, a fost matematic nul. Cum era de aşteptat, toate au căzut, la scoruri destul de strânse, dar nu neliniştitoare. În consecinţă, miniştrii cărora li s-a aplicat corecţia nu s-au ales cu vreun cucui, ci au plecat de la Parlament cu sinele mai uşurat şi poate mai filosofi. Cu excepţia lui Radu Berceanu, care se veseleşte cinic în haina personajului negativ, deci oricând pretabil la o moţiune, se poate spune că restul miniştrilor aflaţi sub tir au trecut printr-un soi de botez. Al focului sau mai curând al apei. Că doar apa se prelinge şi, în final nu lasă urme.

Aparent, actuala configuraţie politică a Parlamentului goleşte de conţinut demersul făcut prin moţiuni. Aceasta nu înseamnă că sunt condamnate din start la inutilitate. Utilizarea moţiunilor este firească şi sănătoasă. Numai că felul în care sunt tratate chiar de către iniţiatori le reduce la condiţia de arme tocite. Prea multe dintre ele sunt concepute repejor, susţinute defectuos în plen, prea ades sunt prilej de miştocăreli şi de înşirat vorbe umflate. În loc să zguduie prin temeinicia unor adevăruri spuse răspicat, fac doar vălurele. Instituţia moţiunii, care ar trebui să dea fiori celor care guvernează, sfârşeşte prin a se demonetiza din pricină de exces şi superfluu.

A cincea moţiune, cea privitoare la pensiile militare a trecut luni prin gara Senatului. Cam după acelaşi tipic, dar cu o undă de inovare, că doar variaţia este antidotul plictiselii. Nu atât de discutatele pensii au fost durerea, ci noul partid ce abia a scos capul, UNPR. Deci, odată cu înaintarea în număr a exerciţiilor de democraţie se brevetează şi noutăţi , de genul "moţiunea despre X, care este Y". Şi a mai fost ceva: atât s-a vorbit la această moţiune despre demnitate şi onoare, încât onoarea şi demnitatea s-au roşit şi ofilit, iar spiritul nemuritorului Bonaparte, ieşit din gura unui senator pesedist, s-a vânzolit sub cupola Invalizilor. În final, cum era de aşteptat, moţiunea a decedat cu 65 la 49, scor anunţat de Mircea Geoană, răguşit de cât de elocvent a fost mai de dimineaţă, la DNA.

Următorul episod, şase, din serialul "Moţiunea pentru toţi" va marca, vorba lui Ion Iliescu, o escaladare. Căci va încerca să oblojească agricultura şi să-l tragă de urechi pe ministrul "invizibil". Aşa cum l-a decretat Victor Ponta. Îl şi văd pe Ponta într-un dialog ezoteric, cu ministrul importat de la Bruxelles: "Şi cum ai intrat în Parlament invizibilule?/ Sunt omul care trece prin zid".

Oricum, în acest ritm, cam toţi miniştrii au şansa să se boteze prin moţiuni. Şi astfel democraţia originală va fi revăzută, adăugită şi înviorată.

(Comantariu realizat de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici