COMENTARIU: Ministrul, Ministerul de Interne şi insubordonatul Fătuloiu

Scandalul "mită la MAI" a scos la suprafaţă conflicte mai vechi la vârful ministerului, iar "denunţătorul" Fătuloiu, până acum destul de zgârcit în ieşiri publice, s-a transformat în acuzator vehement al colegilor, ignorând recomandările şefului său, care i-a cerut să se abţină de la declaraţii.

Urmărește
34 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Ministrul, Ministerul de Interne şi insubordonatul Fătuloiu

COMENTARIU: Ministrul, Ministerul de Interne şi insubordonatul Fătuloiu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Aşa se face că devine tot mai dificil de stabilit ce este mai grav în acest scandal: derularea discutabilă a denunţului şi a dosarului mitei în sine, statutul lui Fătuloiu - victimă sau vinovat, acuzaţiile sale destul de slab argumentate la adresa colegilor şi a subordonaţilor sau insubordonarea proprie faţă de ministrul care i-a cerut să renunţe la declaraţii în absenţa unor rapoarte oficiale care să le susţină.

Se pune întrebarea care este miza lui Dan Fătuloiu în acest caz. Gândită în termenii unei onestităţi extreme, ar putea fi "curăţirea ministerului, combaterea corupţiei", însă acest fapt este pus la îndoială de piesele lipsă din "filmul mitei", cele mai fireşti dubii fiind legate de modul practic în care o persoană cu nenumărate dosare poate intra în contact cu un înalt oficial al MAI, ba mai mult, poate ajunge în biroul acestuia pentru o discuţie între patru ochi. Acuzaţiile lui Fătuloiu la adresa colegilor şi scandalul în care este implicat au făcut aproape uitat cazul Mararu-Şoric. Preocupat de trădările unora şi de incompetenţa altora, Dan Fătuloiu uită să explice cum fiul său a ajuns să aibă afaceri cu personaje controversate care îi propun, simplu, o mită de un milion de euro pentru tatăl său.

Momentul ales de Fătuloiu pentru răfuieli cu colegii este cum nu se poate mai nepotrivit, intervenind într-o perioadă de maxim scepticism al europenilor privind capacitatea României de a răspunde exigenţelor aderării la Spaţiul Schengen. Dincolo de dosarul "mită la MAI", afirmaţiile "numărului 2" al ministerului cum că Poliţia română nu a făcut nimic în ultimii zece ani, că inspectorul general Petre Tobă a distrus conceptul cu ajutorul căruia România a intrat în Uniunea Europeană, că grupări mafiote elimină balasturi relevă iresponsabilitatea sa ca şef în MAI.

După ce abia se stinseseră ecourile nemulţumirilor legate de reducerile bugetare, de apostrofările privind mitingul de la Palatul Cotroceni, unde oamenii legii au ales cel mai puţin onorant mod de a protesta, ceea ce a generat demisia ministrului Vasile Blaga, Ministerul de Interne a intrat în cel mai mare scandal de de după '90 care pare fără rezolvare, în lipsa unei reacţii ferme a actualului ministrul Traian Igaş.

De unde părea că punctul culminant l-a atins comisarul Şoric, acesta a fost devansat de Fătuloiu, suspect de vocal în ultima perioadă.

Dan Fătuloiu, alături de fiul său, Alexandru, sunt denunţători într-un dosar privind mituirea secretarului de stat cu un milion de euro pentru a rezolva 48 de dosare penale deschise pe numele omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu şi a apropiaţilor acestuia.

Oficial, denunţurile familiei Fătuloiu sunt înregistrate la Direcţia Naţională Anticorupţie în 10 august 2010, dată după care s-au realizat o serie de interceptări, iar în 19 noiembrie, Cătălin Chelu, Ştefan Badea, Antonel Bunu şi Gabriel Constantinescu au fost ridicaţi de anchetatori, după ce o pungă cu 212.850 de lei în numerar (echivalentul a aproximativ 50.000 de euro) a fost luată de secretarul de stat de la omul de afaceri gălăţean, aflat în maşina parcată în faţa sediului MAI

Totul a fost declanşat, cu ceva vreme înainte, după ce Alexandru Fătuloiu - un tânăr de 26 de ani, administrator a şase firme, din care unele se ocupă cu activităţi de amanet - a fost abordat de oamenii lui Chelu, în încercarea de a-l mitui pe secretarul de stat. Voci spun că întâlnirea lui Alexandru Fătuloiu cu apropiaţii gălăţeanului a fost "una de afaceri".

Din 10 august până în 10 septembrie, când a fost arestat Sorin Ovidiu Vîntu, ceea ce l-a făcut pe amicul acestuia, Cătălin Chelu, să plece în Republica Moldova, procurorii ar fi putut organiza un flagrant delict, însă ceva a lipsit. Mai mult, în urma unei discuţii între părţi, din 12 noiembrie, momentul de predare a mitei fusese stabilit pentru 17 sau 18 noiembrie.

În 16 noiembrie, în plin scandal generat de asasinarea interlopului Gheorghiţă Mararu de la Piatra Neamţ, unde se începuse o verificare privind legăturile inspectorului şef de Poliţie, Aurelian Şoric, cu gruparea Mararu (cunoscuţi pentru afacerile cu camătă), secretarul de stat Dan Fătuloiu i-a dat ultimatum ministrului Traian Igaş în ceea ce priveste eliberarea din funcţie a lui Petre Tobă. "I-am spus ministrului că, dacă nu îl demite, eu îmi dau demisia", declara presei Fătuloiu, care în 2006, când era şeful Poliţiei române, l-a numit pe Şoric de la IPJ Neamţ.

Demiterea lui Şoric la acel moment ar fi avut repercusiuni asupra imaginii şi acţiunilor ministrului, în lipsa unei verificări prealabile. Astfel, s-au declanşat verificări la Neamţ, care sunt făcute de chestorul Aurel Vlădescu, şeful Corpul de control al ministrului de Interne, care, potrivit relatărilor de presă, ar fi finul lui Dan Fătuloiu.

În 17 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu a cerut, în şedinţa de guvern, ca procesul de reorganizare a Poliţiei să înceapă imediat, afirmând că aceasta s-a transformat dintr-o instituţie care trebuie să protejeze ordinea publică într-o structură care apără clanurile mafiote şi creează dezordine. "Nu voi evita nici subiectul a ceea ce se întâmplă la Ministerul de Interne, adică la băieţii care au început să facă striptease aruncându-şi şepcile. Acum îşi aruncă caracterul pe toate televiziunile. Ne aşteptăm şi la alte evoluţii", spunea Băsescu.

Tot în 17 noiembrie, fără ca ministrul Igaş să ştie, Fătuloiu a pleacat la o conferinţă la Bruxelles, însoţit de o persoană din minister. În urma solicitării ministrului, Fătuloiu revine în ţară, iar a doua zi, 19 noiembrie, are loc întâlnirea secretarului de stat cu Cătălin Chelu şi ceilalţi. Cu totul "întâmplător", presa află, ba mai mult, o echipă de jurnalişti chiar surprinde momentele în care Fătuloiu a luat banii din maşina lui Chelu, plimbând mita prin parcarea sediului MAI - situaţie unică într-un flagrant delict - apoi a urcat în biroul său, unde, în prezenţa martorilor, a fost desfăcută punga cu bani. Au urmat procedurile specifice, soldate cu arestarea preventivă a celor patru mituitori.

Denunţarea mituitorilor ar fi putut contribui substanţial la imaginea lui Dan Fătuloiu, dar în cu totul alt context. Cazul "mita de la MAI" s-ar putea întoarce ca un bumerang împotriva sa.

Fătuloiu a lansat acuzaţii la adresa colegilor "de la Economic", cărora le ceruse o hartă a clanurilor mafiote şi care "l-au trădat".

"Am auzit ce a declarat Dan Fătuloiu despre trădarea sa. Îi recomand să se abţină de la alte declaraţii, până la finalizarea raportului", a susţinut, luni, Traian Igaş. Demnitarul a adăugat că, dacă Fătuloiu are impresia că a fost trădat de colegii din minister, "să spună cine sunt aceştia".

Fătuloiu nu şi-a oprit deeclaraţiile, ba a plusat, declarând, la Antena 3, că există cel puţin două persoane care au lucrat alături de Cătălin Chelu şi apropiaţii săi, care au murit în condiţii suspecte, arătând că afaceristul gălăţean ar face parte dintr-o grupare mafiotă ce foloseşte "mijloace dure". Din poziţia de şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, Fătuloiu afirma că are informaţii despre o femeie pe nume "Luminiţa", care era "săgeata" în operaţiunile de privatizare a unor societăţi şi apoi de falimentare a acestora, în folosul lui Cătălin Chelu şi a partenerilor acestuia. Chestorul şef a spus că femeia a murit în condiţii suspecte, într-un accident rutier, după ce a ieşit de la o şedinţă a Consiliului de Administraţie a uneia din firmele lui Chelu. Fătuloiu a indicat că, din cunoştinţele sale, se poate acţiona prin desfacerea furtunului de frână al maşinii, pentru a provoca un accident rutier.

De asemenea, Fătuloiu a amintit despre un bărbat care s-a aruncat de la etajul 8 al unei clădiri, precizând că acesta avea legături cu Chelu şi afacerile sale.

Potrivit secretarului de stat, acest gen de fapte ar fi specifice unui grup mafiot care "foloseşte mijloace dure".

Acuzaţiile lansate de "numărul 2" din MAI sunt grave, însă tocmai pentru că vin de la o persoană dintr-o asemenea poziţie, apare întrebarea: Ce s-a întâmplat cu cercetările poliţiei în aceste cazuri suspecte, mai ales că, atunci când s-a întâmplat accidentul în care a murit "Luminiţa", Fătuloiu deţinea poziţia de şef al Poliţiei române?

O explicaţie a atitudinii lui Dan Fătuloiu ar fi aceea că vrea să-şi protejeze imaginea şi să-şi protejeze în egală măsură şi fiul. Aceasta în ceea ce priveşte dosarul mitei. În ceea ce priveşte valul brusc de critici la adresa lui Petre Tobă, cheia este la şeful Poliţiei, care refuză să comenteze acuzaţiile grave ce i se aduc Rămâne de văzut dacă tăcerea sa este determinată de respect pentru regulamentele interne şi ierarhii sau de lipsa de argumente.

(Comentariu de Lucia Efrim, lucia.efrim@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici