COMENTARIU: Scrutin pentru roboţei în statul costeliv

Alegerile de-a valma de anul viitor sunt un exerciţiu de democraţie "originală", care scapă bunelor practici europene în materie electorală, aşa cum au fost consacrate de "sfânta sfintelor", Comisia de la Veneţia. Asemenea, nu se cunoaşte niciun precedent în Europa civilizată.

Urmărește
184 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Scrutin pentru roboţei în statul costeliv

COMENTARIU: Scrutin pentru roboţei în statul costeliv (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Această ieşire din rând nu au deranjat defel guvernul şi coaliţia care, pentru păstrarea deplină a seninătăţii lor, vor face regulile cap-coadă, fără să se împiedice de moţiunea de cenzură a opoziţiei şi fără să ia în considerare vreo surpriză de infarct care ar veni de la Curtea Constituţională.

Cum eşecul moţiunilor (fie şi de cenzură) a devenit regulă, opoziţiei nu-i rămâne decât să facă o figură constructivă în comisia care va retrasa colegiile electorale, treabă anevoioasă, pentru că deţine doar patru locuri, faţă de opt ale puterii. Iar decizia finală asupra hărţii electorale va reveni tot guvernului.

Mecanismul alegerilor originale şi comprimate a fost pus în mişcare şi mai nimic nu le poate patenta ca un scrutin de succes. Poate doar ca unele privite cu mare reţinere.

Pentru că raţiunea de la care s-a pornit a fost improprie. Emil Boc şi ai săi nu se plictisesc să explice cui vrea sau nu vrea să audă că bugetul stă în cele 20 de milioane de euro care se economisesc prin scrutinul comprimat. Poate Boc&comp. nu-şi dau seama de calicenia feroce a argumentului lor suprem. Care este o mare palmă pe obrazul statului. Ajuns atât de subnutrit, încât urmare a grijii ce i-a fost purtată de înalţii săi reprezentanţi, este incapabil să asigure o sumă, ce nu-i capăt de lume, pentru alegeri normale.

Criza poate scuza şi justifica multe, dar nu totul. Însă coaliţia este repetat vaccinată împotriva simţului ridicolului şi probabil nu realizează că organizarea în acest fel a scutinului echivalează cu o repetenţie în administrarea treburilor.

Unul dintre efectele ciudăţeniei electorale care se anunţă a fi alegerile 2012 va fi descurajarea alegătorilor. Şi aşa simţul civic nu era prea vioi nici în timpurile relativ normale, d-apoi acum când se va veşteji la perspectiva statului în faţă cu şase buletine pe care trebuie să pui iute ştampila, că se usucă tuşul. Pentru evitarea pierderii cu firea, poate alegătorul ar trebui să vină de acasă cu opţiunile scrise pe bileţel. Va fi o experienţă cu rezultate greu de prevăzut şi pentru membrii birourilor electorale, unde pentru operativitate şi acurateţe ar trebui poate să funcţioneze roboţei cu carnet de la partid.

Ironia este că inclusiv cei de la PDL sunt conştienţi de aceste impedimente. Dar de ce să nu moară şi capra vecinului? Vicepreşedintele Senatului, Petru Filip, una din vocile serioase ale PDL, rezuma aşa situaţia: "Efectele perverse ale acestei decizii politice (numărul mare de candidaţi, numărul mare de buletine de vot, diversitatea mesajelor) vor afecta şi PD-L şi USL". Q.E.D.

(Comentariu Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici