COMENTARIU: Stabilitatea - noua febleţe prezidenţială

Stabilitatea este noua febleţe şi fir călăuzitor al expunerilor preşedintelui Băsescu despre starea naţiunii. Oportună, proaspătă, de când reforma a obosit şi s-a fanat de la datul cu oiştea în gard.Avem nevoie de stabilitate pentru că este certificatul de bună purtare care deschide accesul la bani.

Urmărește
334 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Stabilitatea - noua febleţe prezidenţială

COMENTARIU: Stabilitatea - noua febleţe prezidenţială (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Şi când banii vorbesc, statornicia trebuie asigurată inclusiv cu datul băţului prin gardul Băncii Naţionale. După ce Emil Boc a fost scărmănat cu fineţe de către Mugur Isărescu, preşedintele s-a pus pavăză micului premier. "BNR e un continuu profesor. Ia întrebaţi pe vreunul din ei dacă vrea să fie ministru al Finanţelor sau prim-ministru", a zis cu obidă temperată domnul Băsescu, atins uşor în bagheta de dirijor al treburilor ţării. Adevărul este că Lucian Croitoru, singurul coborât, de voie - de nevoie, de pe creanga de aur a BNR, direct în experienţa de prim-ministru (interimar), a rămas în memorie doar prin recitarea sensibilă a lui Lucian Blaga şi prin repetarea obsesivă a cuvântului magic "FMI". De atunci, alţi doritori de aventuri ministeriale dinspre Banca centrală nu s-au mai arătat. Şi poate că nici nu este rostul lor să se înhame la căruţa guvernamentală.

După noua filosofie prezidenţială, asigurarea stabilităţii/statorniciei se va face şi în spiritul vechii cugetări populare "fiecăruia ce i se cuvine". De exemplu, dacă Laurenţiu Mironescu şi-a dat onoarea pe lăcomie, apoi să ispăşească, inclusiv prin meditaţie "la răcoare". "Ne-am obişnuit că cineva trebuie să răspundă pentru altcineva. Fiecare trebuie să răspundă pentru faptele lui", dixit preşedintele. Întrebarea este: ingenuul ministru de Interne pentru ce ar trebui să răspundă? Căci aerul dumisale nevinovat nu îl absolvă de necunoaştere sau de judecăţi "cu bube".

Asemenea la asigurarea stabilităţii/statorniciei trebuie să pună umărul şi cârca şi unii din PDL care "l-au blocat" pe micul premier când îi era mai greu. S-a terminat cu vânzolelile, mai ales cu acelea legate de remanierea guvernului. Guvernul trebuie să se aşeze în linişte în spatele şefului (de la Palatul Victoria). Care şef a alunecat harnic, în ultimele câteva zile, pe linia circulară de trenuleţ Cotroceni -Victoria - Modrogan.

Pentru că noua marotă prezidenţială - stabilitatea - nu poate funcţiona doar prin combustie proprie, este necesară o acţiune sinergetică. Şi sinergia se face cu transformarea lui Emil Boc: din prim-încasator al politicii "powered by RO" în "motoraş" al fericirii şi, negreşit, al stabilităţii. Dacă lucrurile ies bine, marele B. şi micul B. vor împărţi beneficiile. Dacă, totul se termină într-o mare "gripare", responsabilitatea va fi individuală.

Mintenaş, preşedintele i-a dat un pic, în numele stabilităţii, biciul şi zăhărelul lui Emil Boc. Care s-a înfoiat la CSM în felul pârâciunii: sunt "sentinţe judecătoreşti care, practic, ignoră liniile din şedinţa de Guvern şi legea". "Liniile" din şedinţă sunt puse în faţa legii de către juristul Boc, dus de aburul dulce al autorităţii.

Asta arată că, pentru o vreme, jocurile sunt făcute şi că nimic/nimeni nu pică.

(Comentariu de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici