Pentru legiuitorul european, un caz în care un european acuzat de lipsire de libertate şi judecat pentru corupţie să aibă tupeul să condideze şi să mai şi fie ales de poporul său este ca girafa ţăranului lui Marin Preda: "Aşa ceva nu există!".
Întrebarea dacă Gigi Becali beneficiază sau nu de imunitate a dat dureri de cap specialiştilor şi responsabililor de comunicare de la PE, răspunsul la întrebarea "cum se face?", venind după multe ore.
În regulamentul instituţiei europene se vorbeşte despre imunitate, un principiu care presupune lucruri mari: "conservarea integrităţii sale ca adunare legislativă democratică şi de asigurarea independenţei deputaţilor în îndeplinirea atribuţiilor care le revin".
Regulamentul este gândit pentru protejarea aleşilor europeni, ca aceştia să nu fie împiedicaţi prin proceduri judiciare inutile în activitatea lor importantă pentru toată Uniunea Europeană.
Articolul 8 din Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Comunităţilor Europene din 8 aprilie 1965 interzice explicit impunerea de restricţii administrative sau de altă natură la libera circulaţie a membrilor PE care călătoresc către sau de la locul unde au loc întrunirile PE.
Aceasta este prima ciocnire a regulamentului cu realitatea românească. Gigi Becali are interdicţie de a părăsi ţara, dispusă de instanţă, pentru a putea fi anchetat sub acuzaţia de lipsire de libertate. Acuzaţia nu este de neglijat, având în vedere că, deşi nu există un verdict final, chiar apărătorii lui Becali au admis că nu e moral să-ţi faci dreptate singur, în stil mafiot.
Acelaşi articol stipulează că "membrilor PE, li se vor acorda, în ceea ce priveşte controlul vamal, de către propriul Guvern, aceleaşi facilităţi ca cele acordate oficialilor de rang înalt care călătoresc în străinătate în misiuni oficiale temporare".
Acestora li se vor acorda de asemenea, de către guvernul altui stat membru, aceleaşi facilităţi precum cele acordate reprezentanţilor Guvernelor străine aflaţi în misiuni oficiale cu durată determinată.
Deocamdată, Gigi Becali nu poate fi tratat ca oficial de rang înalt, fiindu-i interzis să părăsească ţara.
Articolul 9 din Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Comunităţilor Europene din 8 aprilie 1965 mai prevede că "pe durata sesiunilor Parlamentului European, membrii acestuia beneficiază pe teritoriul naţional de imunităţile recunoscute membrilor Parlamentului propriei ţări, iar pe teritoriul oricărui alt stat membru, de exceptare privind orice măsură de detenţie sau urmărire penală".
Apare şi cea de-a doua surpriză pentru legiuitorul european. Având în vedere că procesul şi ancheta sunt deja începute în cazul lui Gigi Becali, pe plan intern are imunitate doar în caz de reţinere sau percheziţie, altfel ancheta şi procesul pot continua şi fără ridicarea imunităţii.
Răspunsul ticluit de specialiştii PE aproape o zi întreagă este năucitor: Imunitatea lui Becali îi permite să iasă din ţară, dar dacă legea naţională prevede o interdicţie, se aplică legea naţională.
În plus, din 14 iulie, la validarea mandatului, Gigi Becali va beneficia de imunitate, dar având în vedere că fapta a fost comisă înainte de mandat, PE ar trebui să accepte ridicarea protecţiei europarlamentare.
Şi aici începe învârteală în jurul cozii, pentru că, potrivit legii româneşti, nu este imun şi este necesară cererea de ridicare a imunităţii doar în caz de percheziţie şi arest. Asta înseamnă că dacă anchetatorii români nu intenţionează o astfel de măsură, nu au motive să ceară ridicarea imunităţii.
Având în vedere că procedurile de ridicare a imunităţii în PE durează de regulă între 3 şi 5 luni, prin mandatul de europarlamentar, Gigi Becali a câştigat cel puţin jumătate de an de linişte, pe parte "penală".
Astfel, prin simpla prezenţă în Parlamentul European, ca europarlamentar judecat, cercetat şi vizat în dosare de către autorităţile judiciare din ţara de origine, Gigi Becali poate determina, involuntar, şi o primă modificare legislativă, adaptarea Regulamentului PE la realităţile româneşti.
(Departamentul Eveniment, [email protected])