Cristi Paţurcă, înmormântat la Bellu în prezenţa foştilor colegi din Piaţa Universităţii

Cristian Paţurcă, autorul "Imnului Golanilor" cântat în primăvara anului 1990 în timpul manifestaţiei "golanilor" din Piaţa Universităţii, a fost înmormântat, vineri după-amiază, pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu din Bucureşti, în prezenţa a peste 200 de foşti colegi de "Golaniadă".

Urmărește
433 afișări
Imaginea articolului Cristi Paţurcă, înmormântat la Bellu în prezenţa foştilor colegi din Piaţa Universităţii

Cristi Paţurcă, înmormântat la Bellu în prezenţa foştilor colegi din Piaţa Universităţii (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Cei mai apropiaţi prieteni ai lui Paţurcă şi-au petrecut noaptea de joi spre vineri la căpătâiul său, în sediul Asociaţiei "21 Decembrie 1989", al cărei membru artistul a fost. În timpul priveghiului, mai multe personalităţi au trecut personal să se reculeagă lângă idolul Pieţei Universităţii sau şi-au trimis emisari care au adus coroane de flori. Preşedintele Traian Băsescu a trimis o coroană de orhidee "în numele Familiei Băsescu", în timp ce primarul Sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman, a venit personal, singur, şi a depus o coroană de flori pe care era scris mesajul "Odihneşte-te în pace, Golan post-mortem". O altă coroană a fost trimisă de PRM-istul Codrin Ştefănescu, fost membru al asociaţiei de revoluţionari, alungat cu scandal în urmă cu mai mulţi ani, aşa cum îşi amintesc actualii membrii. Pe coroana trimisă de acesta era scris mare numele politicianului, precum şi mesajul său pentru artistul plecat la doar 46 de ani: "Eşti fratele meu".

Vineri, puţin după prânz, cortegiul funerar s-a îndreptat spre capela de la Cimitirul Eroilor, unde un sobor de preoţi a ţinut o slujbă de pomenire în memoria sa. Procesiunea s-a oprit pentru scurt timp în Piaţa Univesităţii, locul unde Paţurcă a devenit celebru. Aici, colegii săi de la Asociaţia "21 Decembrie" au amenajat un monument în memoria artistului, dezvelit de George Simion, liderul organizaţiei "Noii Golani", "simbol al continuităţii ideii de golan de Piaţa Universităţii", aşa cum explica liderul asociaţiei de revoluţionari, Teodor Mărieş.

Pe monumentul închinat artistului apare o poză de-a sa, precum şi versurile "Imnului Golanilor". În apropiere a fost reinstalată borna care marchează "kilometrul zero al democraţiei", dar şi o coroană imensă de flori în formă de chitară, "arma cu care Paţurcă a luptat pentru libertate", potrivit lui Mărieş.

În cimentul turnat pentru instalarea monumentului, reprezentanţii asociaţiei din care acesta a făcut parte au îngropat o urnă în care au pus o diplomă de membru de onoare, o bucată din pălăria preferată a artistului şi cureaua chitării lui preferate, Regina.

Cortegiul a mers apoi spre Cimitirul Eroilor, iar de aici participanţii la funeralii au mers pe jos câteva zeci de metri până la intrarea în Cimitirul Bellu.

Mormântul lui Paţurcă este chiar lângă cel al folkistei Tatiana Stepa sau al Andei Călugăreanu şi în apropiere de cele ale lui Moţu' Pittiş şi Valeriu Sterian, oameni pe care Paţurcă i-a admirat şi iubit.

După o scurtă slujbă în faţa mormântului, Paţurcă a fost coborât în groapă în aplauzele şi scandările celor prezenţi şi în acordurile "Imnului Golanilor", care se auzea, alături de piesa "Golan post-mortem", dintr-o instalaţie de sonorizare adusă de reprezentanţii Asociaţiei "21 Decembrie 1989" în cimitir.

Participanţii la înmormântare au intonat şi ei "Imnul Golanilor". Cu pletele mai rare şi mai albe decât atunci, au făcut-o însă mult mai firav decât o făceau în zilele Golaniadei.

(Material realizat de Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici