Demiterea unui general pe timp de război, decizie rară, dar nu fără precedent în istoria SUA

Demiterea unui general în plin război este o decizie rară, dar nu fără precedent în istoria Statelor Unite, mai mulţi preşedinţi americani făcând acest pas în momentul în care nu au mai avut încredere în comandantul lor militar.

Urmărește
143 afișări
Imaginea articolului Demiterea unui general pe timp de război, decizie rară, dar nu fără precedent în istoria SUA

Generalul Stanley McChrystal (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

PREŞEDINTELE ABRAHAM LINCOLN ŞI GENERALUL GEORGE MCCLELLAN

Abraham Lincoln este primul care se distanţează de comandantul lui militar, în timpul Războiului de Secesiune dintre Nord şi Sud. George McClellan, comandant general începând din 1861, se arată prea prudent. El supraestimează în mod sistematic forţele sudiste şi manifestă reticenţă în mobilizarea trupelor sale împotriva armatei confederate care încercuise Washingtonul. McClellan se pronunţă şi împotriva emancipării sclavilor şi îl consideră pe preşedinte "un babuin bine intenţionat". Lincoln îl demite pe general în martie 1862.

PREŞEDINTELE HARRY TRUMAN ŞI GENERALUL DOUGLAS MACARTHUR

Generalul Douglas MacArthur, legenda celui de-al Doilea Război Mondial, este numit comandant al forţelor ONU după invadarea Coreei de Sud de către Coreea de Nord în iunie 1950. Iniţial, el reuşeşte să îi respingă pe nord-coreeni dincolo de paralela 38. În contextul intrării în război a Chinei alături de Coreea de Nord, MacArthur consideră abordarea Washingtonului prea timidă. El ignoră o propunere de armistiţiu pe care Truman i-o trimite la 20 martie 1951, fixând, din contră, un ultimatum Chinei. Preşedintele, foarte nemulţumit, mărturiseşte: "Niciodată nu m-am mai înfuriat aşa". După câteva zile, McArthur trimite în Congres o scrisoare prin care îl critică pe Truman. Acesta din urmă îl demite pe general la 11 aprilie.

GENERALII WESTMORELAND, CASEY ŞI MCKIERNAN

După ce a comandat forţele americane din Vietnam în perioada 1964-1968, generalul William Westmoreland a fost ridicat la rangul de şef de Stat Major al Armatei, ca recompensă pentru rezultatele ofensivei de la Tet.

Generalul George Casey, actualul şef de Stat Major al Armatei, a fost înlocuit de generalul David Petraeus în Irak în 2006, într-un moment în care ţara părea să fi căzut într-o spirală a violenţei şi în haos.

În Afganistan, generalul David McKiernan fusese înlocuit de Stanley McChrystal, în numele unei "noi abordări" a administraţiei Obama, care şi-a început mandatul în ianuarie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici