Deprecierea monedei naţionale ar putea adânci scăderea cererii în piaţa construcţiilor

Deprecierea leului faţă de euro ar putea amplifica efectele negative ale crizei financiare pentru jucătorii din piaţa construcţiilor, care se confruntă deja cu scăderea cererii şi dificultăţi legate de creditare, contribuind la reducerea importurilor şi majorarea preţurilor de vânzare.

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului Deprecierea monedei naţionale ar putea adânci scăderea cererii în piaţa construcţiilor

Deprecierea monedei naţionale ar putea adânci scăderea cererii în piaţa construcţiilor

Cristian Erbaşu, vicepreşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC) şi directorul general al Societăţii Comerciale de Construcţii (SCC) Erbaşu, parte a grupului de firme controlat de familia Erbaşu, afirmă că deprecierea leului este o consecinţă a crizei financiare, care se suprapune peste efectele acesteia.

"Cea mai mare o lovitură o primesc companiile de construcţii care s-au reutilat prin leasing", a afirmat Erbaşu, el precizând însă că firmele care au lucrări nu vor renunţa la acest tip de contracte.

Un alt efect negativ pentru piaţa construcţiilor generat de aprecierea euro în raport cu moneda naţională ar putea fi creşterea preţurilor unor materiale de construcţie şi materii prime, potrivit sursei citate.

Astfel, deşi reducerea cererii ar trebui să antreneze scăderea preţurilor, deprecierea leului ar putea obliga companiile să le majoreze.

"Să vedem care din cele două tendinţe va fi mai puternică", a spus Erbaşu.

El a adăugat că materialele de construcţii depind şi de preţul petrolului, care a scăzut în ultima perioadă, o prognoză fiind evoluţia preţurilor fiind dificil de realizat.

Petre Moroianu, secretarul general al Asociaţiei Distribuitorilor de Utilaje pentru Construcţii, a afirmat că evoluţia negativă a monedei naţionale în raport cu euro ar putea afecta companiile de profil, prin diminuarea cererii.

"S-ar putea asista la o diminuare a cererii, mai ales că proiectele nu apar", a spus Moroianu.

El a precizat că distribuitorii de utilaje de construcţii au preţurile fixate în euro, plătibile în lei.

Cele 30 de firme membre ale ADUC, între care se regăsesc reprezentanţi ai tuturor marilor producători mondiali de utilaje, acoperă peste 90% din piaţa utilajelor de construcţii.

Potrivit lui Petru Todoran, directorul executiv al Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal, deprecierea monedei naţionale şi dificultăţile de creditare vor cauza o scădere a importurilor de produse din oţel în acest an, pe o piaţă afectată de lipsa cererii.

Astfel, dacă în 2008, din consumul total de 4,5 milioane de tone de produse finite din oţel, aproximativ jumătate au reprezentat importuri, în acest an acestea vor totaliza circa un milion de tone, pe o piaţă care ar putea scădea cu până la 30%, la circa 3,1 - 3,5 milioane de tone.

Conform sursei citate, stocurile existente în prezent totalizează circa 900.000 de tone de produse utilizate în special în industria construcţiilor, pentru care cererea va fi redusă. Astfel, comenzile vor viza tipuri de oţel care nu sunt produse în România.

"Importul va fi dificil, scump, şi se va realiza numai pe comenzi care nu prezintă riscuri", a afirmat Todoran.

El a mai spus că după ce a crescut cu aproximativ 50% anul trecut, numărul distribuitorilor de produselor siderurgice va scădea în acest an, în special prin reorientarea către alte activităţi şi mai puţin prin falimente.

Pe de altă parte, Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii, a afirmat că deprecierea leului nu va obliga deocamdată producătorii de materiale de construcţii să majoreze preţurile de vânzare.

"Faptul că preţul petrolului a scăzut ne avantajează", a spus Georgescu.

El a spus că pentru produsele de bază şi care folosesc materie primă locală preţurile de vânzare nu vor creşte, cursul urmând să aibă un impact asupra celor importate.

"Producătorii nu vor umbla la preţuri cel puţin până la 4,5 lei/euro", a spus Georgescu.

Cursul de referinţă publicat de Banca Naţională a României (BNR) a atins vineri maximul istoric de la introducerea monedei europene, de 4,2127 lei/euro, leul înregistrând a cincea şedinţă de depreciere semnificativă de la începutul anului, pe fondul sentimentului negativ al investitorilor faţă de regiune.

Banca centrală a anunţat, joi, un curs de referinţă de 4,1385 lei/euro, care a reprezentat nivelul maxim din ultimii cinci ani. O paritate mai mare nu a mai fost atinsă din 6 ianuarie 2004, când moneda naţională a consemnat minimul istoric faţă de euro, respectiv 4,1438 lei/euro.

Analiştii cred că o intervenţie a BNR pe piaţa interbancară pentru a susţine moneda naţională va avea un efect limitat şi de scurtă durată, atât timp cât se va menţine percepţia negativă a investitorilor asupra regiunii, iar leul va continua trendul descendent în perioada imediat următoare.

(Material realizat de Ioan Dornescu, ioan.dornescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici