Expoziţii de pictură la Senat: Nuduri feminine la concurenţă cu biserici şi peisaje citadine

Dezinteresul cronic al senatorilor, care de mai bine de două săptămâni nu au dezbătut nicio lege, nu a fost clintit, miercuri, nici măcar de cele două expoziţii din foaierul Senatului, deşi tablourile înfăţişau sumedenie de nuduri feminine.

Urmărește
555 afișări
Imaginea articolului Expoziţii de pictură la Senat: Nuduri feminine la concurenţă cu biserici şi peisaje citadine

Expoziţii de pictură la Senat: Nuduri feminine la concurenţă cu biserici şi peisaje citadine

Cele două expoziţii din foaierul Senatului au contrastat atât prin tematică - piesaje citadine şi biserici, respectiv nuduri feminine - autopromovarea autorilor, cât şi prin atenţia de care s-au bucurat din partea presei. De departe, expoziţia Andrei Ponomarenco a eclipsat, prin prisma camerelor de luat vederi, şedinţa de plen a Senatului.

La rândul lor, exponatele colecţiei "Himere", au fost şi ele eclipsate, tot de către camerele televiziunilor, de autoare: o blondă trecută de 30 de ani, îmbrăcată într-o rochie neagră vaporoasă, cu un bust mai mult decât evidenţiat, bronz de solar aproape impecabil, tocuri de 15 centimetri şi buze conturate cu o sârguinţă fără graniţe.

Andra Ponomarenco declară presei că a fost măritată opt ani în Constanţa, s-a îndrăgostit, a divorţat şi s-a mutat în Bucureşti. În Capitală s-a "sălbăticit" şi ajunsese într-o "depresie din ce în ce mai adâncă". Dintr-o întâmplare a ajuns să picteze, a fost "şocată" de primul ei tablou şi de atunci nu s-a mai oprit.

A ajuns să îşi promoveze tablourile pe Facebook, iar Olguţa Vasilescu, preşedinta Comisiei pentru Egalitate de şanse a Senatului, a invitat-o să expună în foaierul Senatului. Tablourile ei sunt dominate în exclusivitate de femei. Paradoxal, femeile pictate de Andra Ponomarenco nu sunt blonde, ca autoarea. În schimb, fără excepţie, toate femeile pictate au, ca şi autoarea, buzele evidenţiate cu o generozitate extremă.

Un motiv căutat continuu în tablourile Andrei Ponomarenco este cifra trei: trei nuduri, trei capete de femei.

Pictoriţa declară jurnaliştilor că este inspirată de Gustav Klimt, iar acest lucru este evident în tablourile ei, chiar dacă numai în ceea ce priveşte existenţa unor motive geometrice recurente.

Spre deosebire de Klimt, Andra Ponomarenco a păşit dincolo de universul culorilor: tablourile ei sunt distinse cu câte un lanţ solid de geamantan sau cu câte o funie sensibilă de alpinist.

Dintre "himerele" expuse, Andra Ponomarenco îşi apreciază în mod deosebit una, despre care afirmă că a "terminat-o psihic". Explicaţia: pictează la ea de şapte ani. Tot ea precizează apoi, că a spus şapte ani "ca mod de a vorbi", pentru că s-a apucat de pictură în urmă cu un an.

Experienţa psihică trăită de Andra Ponomarenco la tabloul cu pricina are un preţ, comunicat prompt jurnaliştilor: 1800 de euro.

De cealaltă parte a foaierului Senatului, în tăcere şi departe de blitzurile zgomotoase, obiectivele indiscrete şi microfoanele agasante, câteva portrete şi peisaje citadine semnate de Carmen Sârbu.

Contrastul este mai mult decât evident: Carmen Sârbu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, secţia Conservare şi Restaurare Artă Sacră, a primit mai multe premii, printre care cel al Accademico Associato al Academiei Arte e Cultura "M. Angrisani" din Italia.

Carmen Sârbu a realizat, în urmă cu patru ani, pictura catapetesmei bisericii "Sf. Ioan Casian" din Aix-en-Provence. Pictura ei nu şochează strident, ci îndeamnă la reflecţie. Poate de aceea, nu a avut parte de atenţie în imperiul jurnalismului aflat sub domnia ratingului şi a accesărilor.

Cele două expoziţii au avut, totuşi, un punct comun: dezinteresul senatorilor. Cu o mică excepţie, provocată de jurnalişti: ministrul Traian Igaş a căzut în capcană şi, de voie, de nevoie, a admirat la repezeală câteva nuduri, decretând o sentinţă estetică atât de generală încât poate fi interpretată că s-ar referi şi la autoare: "Frumos".

(Material realizat de Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici