- Home
- Main Story
- CLUJ-NAPOCA, (10.11.2011, 19:25)
- Mona Hera , Vasile Magradean ,
Firme din scandalul Apostu au acţionari comuni, unii dintre ei fiind foşti parteneri de afaceri cu Liviu Negoiţă şi Liliana Călin
Unele dintre firmele vehiculate în contextul reţinerii primarului Clujului Sorin Apostu au acţionari comuni, unii dintre ei având la rândul lor, în trecut, relaţii de afaceri şi cu Liviu Negoiţă, dar şi cu Liliana Călin, considerată o apropiată a premierului Emil Boc.
Urmărește
2259 afișări
Firme din scandalul Apostu au acţionari comuni, unii dintre ei fiind foşti parteneri de afaceri cu Liviu Negoiţă şi Liliana Călin (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Aceste firme au obţinut în ultimii ani mai multe contracte cu administraţia clujeană pentru repararea străzilor.
Kiat Group - firmă cu acţionari turci, care are contracte de aproape 250 de milioane euro cu Primăria Cluj-Napoca şi CJ Cluj
Un grup de oameni de afaceri turci a înfiinţat în România mai multe firme cu activităţi diverse, care au mers de la asfaltarea de străzi şi drumuri, până la montarea de aparate de joacă în parcurile de copii din marile oraşe sau aparate de fitness.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Una dintre firme, Kiat Group, a încheiat cu Primăria Cluj-Napoca şi cu Consiliul Judeţean Cluj contracte a căror valoare se apropie de 250 de milioane de euro, pentru reabilitarea drumurilor.
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, SC Kiat Group Construct SRL, care îi are ca asociaţi pe Atalay Deniz, Ahmet Selcuk Kiraz, Yigit Berk Atalay, Tamer Atalay şi Mustafa Bekar (care este şi administratorul societăţii) a câştigat, în asociere cu SC Diferit SRL, la sfârşitul anului 2010, un contract de 600 de milioane de lei (150 milioane euro), în urma unei licitaţii organizate de Primăria Cluj-Napoca, pentru lucrări de reparaţii, întreţinere, reabilitare, servicii de proiectare pentru străzi modernizate/ nemodernizate din municipiu.
Durata acordului cadru este de patru ani, iar licitaţia s-a făcut electronic, în 18 mai 2010, pe portalul de licitaţii publice SEAP, fiind depuse 14 oferte, cel mai mare punctaj fiind cel obţinut de Diferit şi Kiat.
Aceasta procedură de licitaţie a fost anunţată pentru prima dată la începutul anului 2010, printr-un anunţ depus în luna februarie 2010, dar care a fost anulată prin decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) o lună mai târziu. Licitaţia a fost reluată în aprilie 2010 şi a fost din nou contestată la CNSC, care în 19 iulie a dispus anularea procedurii.
Primăria Cluj-Napoca a atacat decizia CNSC, iar Curtea de Apel Cluj a confirmat rezultatul licitaţiei aşa cum a fost stabilit de către municipalitate. Decizia Curţii de Apel Cluj este irevocabilă, iar în acest sens, în 13 decembrie 2010, Primăria Cluj-Napoca a încheiat cu asocierea Diferit - Kiat acordul-cadru de reparaţii, întreţinere, reabilitare, servicii de proiectare pentru străzi modernizate/nemodernizate din municipiul Cluj-Napoca.
"Contractele de lucrările ale Primăriei au fost semnate în urma unor sentinţe judecătoreşti, date de instanţele care au soluţionat contestaţiile", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.
De asemenea, SC Kiat Group a încheiat în august 2011, în asociere cu două firme, un alt contract, de această dată cu Consiliul Judeţean Cluj, privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a 423 de kilometri de drumuri judeţene pentru perioada 2011-2015. Valoarea totală a proiectului este estimată la 372,9 milioane de lei (aproximativ 90 milioane euro). Lucrările au fost repartizate pe cinci loturi, iar durata de execuţie a lucrărilor este de 48 de luni, cu o durată de garanţie a lucrărilor de cinci ani de la recepţia lucrărilor.
Cealaltă firmă din asociere, SC Diferit SRL, a obţinut contracte din banii publici cu Primăria Cluj-Napoca încă de pe vremea când instituţia era condusă de primarul Gheorghe Funar, şi a continuat să execute lucrări pe străzile municipiului şi în mandatul de edil al lui Emil Boc.
SC Diferit SRL Cluj a realizat lucrări de reabilitare a drumurilor în oraş şi în perioada 2004-2005, precum şi în 2007, când a obţinut contractul de modernizare a străzilor din zona Pieţei Cipariu.
Conform datelor de la Registrul Comerţului, firma este patronată de Nicolae Petrini (75%), fost inginer la Regia Autonomă a Domeniului Public şi Daniela Petrini (25%).
Citeste si:
DNA: Apostu a primit 94.000 de euro pentru contracte de salubrizare şi de asigurare a parcului auto
Contract de aproape 5 mil. euro pentru SC King Industrial - cu aceiaşi turci Atalay Tamer şi Mustafa Bekar, cu fost asociat Liliana Călin, apropiată a lui Boc
Pe cei doi asociaţi din SC Kiat Group, Mustafa Bekar şi Atalay Tamer, care este şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-Turcia, îi regăsim într-o altă firmă, SC King Industrial Enterprises SRL, care a avut un contract cu Primăria Cluj-Napoca privind amplasarea de aparate de joacă pentru copii şi aparate fitness.
În această firmă s-a regăsit ca asociat şi Liliana Călin, apropiată a fostului primar al municipiului Cluj-Napoca, actualul premier Emil Boc. În 4 septembrie 2007, Liliana Călin şi-a cesionat toate cele 25 de părţi sociale, adică 10 % cota de participare, către Mustafa Bekar, care este şi administrator al societăţii. Astfel, potrivit datelor din Registrul Comerţului, la acest moment Mustafa Bekar are 38 % părţi sociale, iar Atalay Tamer, 62%.
SC King Industrial a obţinut în 2008 un contract cu Primăria Cluj-Napoca pentru dotarea unor parcuri pentru copii cu aparate de joacă din plastic, precum tobogane, leagăne şi balansoare în valoare de 19 milioane de lei.
În anul 2011, firma a obţinut un alt contract pentru instalarea unor aparate de fitness în parcurile din municipiu şi din cartiere, alături de alţi doi furnizori, costul total pentru amplasarea acestor aparate ridicându-se la 536.187 de lei.
Firma lui Atalay Tamer şi Mustafa Bekar s-a înscris, în februarie 2011, şi la licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca pentru amenajarea şi dotarea unor skate-parcuri din oraş, investiţie estimată la aproximativ 1,5 milioane de lei. Licitaţia a fost, însă, anulată de Primărie, deoarece cele trei societăţi participante nu au respectat cerinţele din caietul de sarcini privind produsele cerute.
SC King Industrial Enterprises a trecut la capitolul experienţă, pe lângă contractele de la Cluj-Napoca derulate cu Primăria, şi alte lucrări cu Administraţia Lacuri şi Parcuri Bucureşti sau Primăria Iaşi.
Atalay Tamer - asociat într-o altă firmă, SC Kora Edil SA, alături de primarul Liviu Negoiţă
Omul de afaceri turc Atalay Tamer a fost asociat cu primarul sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoiţă (PDL), în firma SC Kora Edil SA, care a fost înfiinţată în aprilie 2001, dar care a fost dizolvată între timp.
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, asociaţi ai acestei firme au fost Liviu Negoiţă, cu 25 la sută, cetăţenii turci Ahmet Vefa Kucuk - 25 la sută, Atalay Tamer - 24 la sută, Cemil Tunka - 1 la sută, precum şi Aka Devrim, cu cetăţenie britanică, cu 25 la sută.
Firma a fost dizolvată însă, având capital sub limita impusă. Ultima înregistrare la Registrul Comerţului este 9 iunie 2008.
SC Astor Com SRL, firmă cu patron cercetat pentru dare de mită, are şi ea contract pentru străzi cu Primăria Cluj-Napoca
SC Astor Com SRL din Târgu-Mureş a fost aleasă de Primăria Cluj-Napoca în 2010 pentru a executa lucrări de întreţinere la străzi şi a suplini golul lăsat de contestaţiile la licitaţia de reabilitare a străzilor adjudecată de asocierea Diferit - Kiat.
Astor Com Târgu-Mureş a încheiat primul contract cu Primăria Cluj-Napoca în anul 2005 pentru "întreţinere trotuare cu dale de beton vibropresat în municipiul Cluj-Napoca" în valoare de 729.570 de lei. În 2006, a câştigat o altă licitaţie de un milion de lei, iar în 2008 alta de 500.000 de lei. În 2009 şi 2010 contractele obţinute de Astor Com de la Primăria clujeană au însumat 400.000 de lei.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei clujene, Oana Buzatu, a explicat corespondentului MEDIAFAX că selectarea firmei s-a făcut prin licitaţie în 2009, iar consilierii locali au fost de acord ca lucrările la străzi să fie efectuate de SC Astor Com şi în 2010, ca o continuare a contractului.
Potrivit datelor Registrului Comerţului, la SC Astor Com SRL sunt asociaţi Petrică Mihai Sala, care este şi administrator, şi Maria Daniela Sala.
În 4 octombrie 2010, Mihai Petrică Sala a fost trimis în judecată, alături de alte două persoane, pentru dare de mită.
Potrivit rechizitoriul întocmit de DNA, în perioada iunie 2009 - martie 2010 Mihai Petrică Sala i-a remis - personal şi prin intermediul lui Silviu Vasile Sala - lui Ioan Tăutu, inginer la firma de consultanţă Inocsa Ingineria SL Madrid, sucursala Bucureşti, suma totală de 12.000 de euro pentru a aviza lucrări care au fost decontate fără să fie făcute în realitate de către SC Astor Com SRL.
În primăvara anului 2009, Tăutu i-a pretins lui Sala suma de 12.000 de euro, care reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea lucrărilor. Firma de consultanţă Inocsa Ingineria SL Madrid fusese desemnată de Ministerul Dezvoltării să supravegheze lucrări de construcţie şi să certifice plăţi efectuate în cadrul unui proiect european privind reabilitarea drumurilor în Sovata, judeţul Mureş.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, lider al filialei municipale a PDL, a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii DNA Cluj, pentru luare de mită în formă continuată.
Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, în perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale.
În acest dosar sunt învinuiţi şi soţia primarului, Monica Undina Apostu, şi oamenii de afaceri Simion Mureşan, Călin Stoia şi Mustafa Bekar, cei trei fiind acuzaţi de dare de mită. Călin Mihai Stoia, director general al Brantner România, firmă care a obţinut în iulie 2009 contractul de concesionare a salubrităţii unuia dintre cele două sectoare în care a fost împărţit municipiul Cluj-Napoca, a fost reţinut.
Miercuri, înainte de emiterea ordonanţei de reţinere pe numele primarului, au avut loc mai multe percheziţii la locuinţa acestuia, la sediul Primăriei, dar şi la cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu.
Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au ridicat, miercuri, de la Primăria Cluj-Napoca, şapte dosare privind licitaţii şi contracte încheiate de municipalitate între 2009-2011, fiind vizate în special companiile Electrogrup, Kiat, Diferit, Brantner, Groupe Frarom Agent de Asigurări, Astor Com Târgu Mureş.
(Material realizat de Mona Hera, Vasile Magradean, corespondenti@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:02
-
astăzi, 19:26