- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (01.12.2008, 09:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: 24.000 de români au votat în străinătate
Votul în diasporă a fost deschis, sâmbătă seară, de un preot din Wellington şi s-a încheiat cu exprimarea opţiunii electorale de către un proprietar de firmă de limuzine din Riverside, California, aceştia fiind doi dintre cei 24000 de români care şi-au exprimat opţiunea electorală.
Urmărește
20 afișări
FOCUS: 24.000 de români au votat în străinătate (Imagine: Mediafax Foto)
Românii din străinătate au început să voteze încă de sâmbătă seara, de la ora 20.00, ora Bucureştiului, deschizător de drumuri fiind un preot de 35 de ani din Wellington.
Deşi au fost primii care şi-au putut exprima opţiunea electorală, românii din Noua Zeelandă nu s-au înghesuit la urne, doar 21 dintre aceştia "vizitând" secţia organizată de MAE la Wellington.
Au urmat românii din Australia, care au avut la dispoziţie patru secţii de votare - la Canberra, Sydney, Melbourne şi Brisbane. Totuşi, şi în Australia, ca şi în rest, prezenţa a fost foarte redusă, circa 200 de persoane exprimându-şi opţiunea electorală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Alegerile pentru Parlament au fost un veritabil maraton în străinătate, desfăşurat, din cauza diferenţelor de fus orar pe parcursul a 35 de ore.
Procesul electoral a fost încheiat de trei români din Riverside, California. Ultimii cetăţeni români care au votat pentru scrutinul de la 30 noiembrie au fost Pascu Lucian, 47 de ani, care este antreprenor şi proprietar de firma de limuzina si fiul său şi Daniel Şarlea, de 35 de ani, care este pastor.
Prezenţa a fost foarte scăzută aproape peste tot în străinătate. La Seul, unde oricum buletinele pentru Senat au fost încurcate, au votat doar 14 persoane, în timp ce în Irlanda, ţară cu prezenţă românească semnificativă, în primele câteva ore de la deschiderea urnelor se prezentaseră doar şase persoane.
Şi în "ţările vecine" prezenţa a fost foarte scăzută. La Chişinău, unde MAE a trimis 54.000 de buletine pentru cele patru secţii de votare, doar 2.300 de persoane şi-au exprimat opţiunea electorală.
Românii din Spania şi Italia, de altfel foarte numeroşi, au dezamăgit la rândul lor prin absenteism. În cele două ţări, unde se află, potrivit statisticilor, câte 500.000 de români rezidenţi prezenţa la urne a fost sub un procent (3.800 în Italia) sau puţin peste 1 la sută (6.300 în Spania).
Românii din străinătate au votat la temperaturi foarte variate – peste 30 de grade la Harare (Zimbabwe) şi Jakarta (Indonezia), Rio de Janeiro (Brazilia), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Santiago de Chile (Chile) şi Brisbane (Australia) şi sub zero în Montreal (Canada), Oslo (Norvegia), Clevland, Larose, Illinois (SUA) si Moscova.
(Rusia).
MAE, care a făcut eforturi considerabile pentru organizarea votului în străinătate a pus la dispoziţia celor interesaţi o fotocronică – imagini ale primilor români care şi-au exprimat votul în străinătate.
Majoritatea zâmbitori, primii români care au votat în diasporă au vârste diferite, pornind de la un masterand care a deschis procesul electoral în Vilnius, şi până la un bărbat cărunt care s-a grăbit să voteze încă de la ora 7 la Torrejon de Ardoz, în Spania.
Cel mai vârstnic alegător este o femeie care a votat la Pretoria, în Africa de Sud, imaginea ei contrastând cu cea a primilor votanţi din Statele Unite, majoritatea tineri cu figuri studioase dar şi cu feţele oarecum obosite şi muncite ale acelora care au votat în Spania şi Italia.
Per total, cu excepţia unei greşeli care a determinat anularea celor 14 buletine de vot de la Seul, exprimate pentru Senat, votul în diasporă a decurs fără incidente sau evenimente majore.
Ministerul Afacerilor Externe a făcut eforturi considerabile pentru organizarea scrutinului, creând 221 de secţii de votare (faţă de 181 la europarlamentare şi referendumul din mai 2007) şi delegând 56 de persoane din Centrala.
În total, sunt implicaţi pentru buna desfăşurare a alegerilor în strainătate circa 1.700 de oameni din toate mediile – de la partide politice la membri ai comunităţii româneşti.
Au fost distribuite 620.000 de buletine pentru Camera Deputaţilor şi acelaşi număr de buletine pentru Senat, în total 1.240.000 de buletine de vot, repartizate conform estimărilor finale realizate de şefii misiunilor diplomatice, în baza datelor statistice existente cu privire la prezenţa la urne la scrutinele anterioare şi în urma consultărilor cu comunităţile româneşti.
De asemenea, în scopul informării adecvate privind noua procedură de votare, aferentă votului uninominal, MAE a demarat de la începutul lunii octombrie o amplă campanie de informare a românilor din străinătate. În acest scop "Ghidul al alegătorului român în străinătate" - realizat de MAE în colaborare cu Autoritatea Electorală Permanentă, a fost pus şi el la dispoziţia tuturor celor interesaţi de către misiunile României şi pe site-ul MAE.
MAE ca şi majoritatea ambasadelor au rubrici speciale pe site pentru a le explica românilor condiţiile şi procedurile de vot.
În viitorul Parlament vor fi patru deputaţi şi doi senatori care vor reprezenta diaspora.
(Miruna Badea; miruna.badea@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe