FOCUS: "Casa McLaren", locul unde ingineria viitorului stă sub armonia yin-yang

Performanţele înregistrate în ultimii ani de piloţii echipei de Formula 1 McLaren-Mercedes sunt strâns legate de munca inginerilor şi tehnicienilor reuniţi într-una dintre cele mai moderne structuri industriale, McLaren Technology Center.

Urmărește
70 afișări
Imaginea articolului FOCUS: "Casa McLaren", locul unde ingineria viitorului stă sub armonia yin-yang

FOCUS: "Casa McLaren", locul unde ingineria viitorului stă sub armonia yin-yang (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În vederea construirii unui centru integrat pentru McLaren Group, acţionarul şi preşedintele executiv Ron Dennis şi partenerii săi au achiziţionat, în 1995, o fermă de 50 de hectare, situată la circa trei kilometri de Woking, o localitate din sud-vestul Londrei. Lucrările au început în 1999 şi cinci ani mai târziu, clădirea a fost inaugurată în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

McLaren Technology Center este opera arhitectului Norman Foster, cel care a mai realizat, printre altele, terminalul aeroportului din Hong Kong.

Astăzi, MTC adăposteşte sub acelaşi acoperiş toate companiile care formează McLaren Group, inclusiv sediul echipei de Formula 1 şi fabrica unde sunt construite monoposturile, dar şi al McLaren Automotive, unde au fost produse automobilele Mercedes SLR McLaren. MP4-12C, ultimul super-car proiectat de McLaren Automotive, va fi realizat, începând de anul viitor într-o hală nouă, lângă MTC.

Clădirea semicirculară a MTC, construită din oţel şi sticlă, este în sine este o operă de artă modernă şi răspunde cerinţelor celor mai exigente norme ecologice. MTC a fost gândit în aşa fel încât să nu sfideze mediul înconjurător, ci să se întrepătrundă cu acesta. Înălţimea clădirii a fost limitată la 11 metri şi peste 100.000 de arbori au fost plantaţi în jurul MTC, ceea ce dus la revenirea unor specii de păsări şi insecte dispărute de mult timp din zonă.

Totodată, un lac artificial, cu o capacitate de 50.000 de metri cubi, completează forma circulară a unui ansamblu asemănător cu yin şi yang, iar apa acumulată aici este folosită pentru răcirea structurii. După ce preia căldura degajată de puternicul tunel de vânt folosit pentru cercetări aerodinamice, apa este răcită într-un schimbător, apoi filtrată printr-o cascadă artificială şi reintrodusă în lac.

Aerul intră în clădire la o temperatură 18 grade Celsius, constantă pe tot timpul anului. Peretele dinspre lac al structurii este realizat în totalitate din sticlă, pentru a pemite luminii naturale să pătrundă, punând în valoare maşinile care au făcut istorie pentru McLaren în curse, expuse pe "The Boulevard", principalul culoar al clădirii. Printre acestea se numără prima maşină cu care a concurat neo-zeelandezul Bruce McLaren, fondatorul echipei, monoposturile pilotate de Emerson Fittipaldi, Niki Lauda, Ayrton Senna, Mika Hakkinen şi Lewis Hamilton, care au câştigat titluri mondiale în Formula 1, sau super-car-ul McLaren F1, învingător în cursa de 24 de ore de la Le Mans în 1995. Unul din cele numai cinci exemplare dezvoltate pe baza acestui ultim model, McLaren F1 LM (n.r.- Le Mans), este, de asemenea, expus, fiind evaluat acum la circa 2,5 milioane de lire sterline.

Locul unde se construiesc monoposturile F1 ocupă o secţiune importantă la parterul clădirii. Exceptând motorul furnizat de Mercedes, peste 80 la sută din piesele lui MP4-25 cu care concurează în acest sezon Lewis Hamilton şi Jenson Button sunt proiectate şi produse aici. În medie, începând din martie şi până în noiembrie, o piesă este realizată sau modificată la fiecare 20 de minute.

Aspectul atelierelor nu este unul tipic industrial, arătând mai mult ca nişte laboratoare, chiar şi în centrul de prelucrare. Nu există pete de ulei pe jos sau de vaselină ori şpan împrăştiat.

McLaren Applied Technologies, o altă companie a grupului aflată în MTC, "exportă" tehnologiile dezvoltate în Formula 1 către alte sporturi, dar şi către alte domenii, cum ar fi cel medical sau aerospaţial. De exemplu, boburile cu care Marea Britanie a concurat la Jocurile Olimpice de la Vancouver au fost realizate de ingineri de la McLaren, care acum colaborează cu lotul naţional de ciclism.

Creat să ofere un loc propice ştiinţelor aplicate, McLaren Technology Center oferă celor peste 1.000 de angajaţi ai McLaren Group condiţii motivante de muncă: un mediu modern şi curat, sală de fitness, piscină, restaurant.

În "Casa McLaren" există şi o amprentă românească, prin lucrările din sticlă ale artistului Ioan Nemţoi care decorează clădirea. Ioan Nemţoi a expus, în 2004, la Oxo Tower Wharf din Londra, iar Ron Dennis a fost impresionat de opera artistului român şi i-a propus acestuia să-şi "mute" lucrările la noul sediu al companiei, care urma să fie inaugurat.

Timp de aproape trei ani, expoziţia "My Extravaganza" a lui Nemţoi a putut fi admirată de angajaţii şi vizitatorii MTC. Oficialii McLaren nu au dorit să se despartă de arta lui Nemţoi, astfel că şi acum piese de sticlă realizate de artistul originar din nord-estul României sunt expuse în clădirea "hi-tech" de la Woking. Ele pot fi admirate aproape la tot pasul - la recepţia VIP, la restaurantul angajaţilor, în salonul de protocol, pe holuri şi în birourile companiei.

O companie prezentă şi în România, X-Trade Brokers, formator de piaţǎ şi casǎ de brokeraj pe pieţele valutare, de capital, de mǎrfuri şi monetarǎ, a încheiat recent un parteneriat cu echipa de Formula 1 Vodafone McLaren Mercedes. Sigla companiei ('XTB') va apǎrea atat pe costumele campionilor mondiali Jenson Button şi Lewis Hamilton, cât şi pe masca superioarǎ a motorului bolidului de Formula 1 Vodafone McLaren Mercedes MP4-25.

(Material de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici