- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (30.09.2008, 18:34)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Cea mai drastică scădere a Bursei după nouă luni, de 51%, din ultimii nouă ani (Galerie Foto)
Bursa a scăzut cu 51,45% de la începutul anului, înregistrând astfel cea mai severă corecţie consemnată vreodată în primele nouă luni din ultimii nouă ani, în contextul declinului pieţelor de capital la nivel internaţional, trend provocat de criza creditelor din SUA.
Urmărește
60 afișări
FOCUS: Cea mai drastică scădere a Bursei după nouă luni, de 51%, din ultimii nouă ani (Imagine: Mediafax Foto)
Un ritm descendent mai alert decât cel din primele nouă luni a fost înregistrat doar în intervalul ianuarie - septembrie 1998, când piaţa de la Bucureşti a scăzut cu 61,78%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
"Scăderile de acum sunt cauzate de ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale, în special pe bursele din SUA. Dacă în 1998 Bursa a scăzut ca urmare a condiţiilor macroeconomice din România, în prezent declinul are o cauză externă şi, în funcţie de ce se va întâmpla în SUA, aşa va fi trendul şi pe piaţa locală", a declarat pentru MEDIAFAX Rareş Nilaş, director general la BT Securities.
Temerile legate de posibila intrare a economiei SUA în recesiune pe fondul agravării crizei financiare internaţionale au dus la un val de vânzări pe marile burse internaţionale.
Problemele cu care s-au confruntat bursele internaţionale au redus semnificativ interesul pentru acţiunile din România, astfel că absenţa sau retragerea investitorilor străini a avut ca efect scăderea constantă a cotaţiilor. La finalul şedinţei de marţi, media pieţei a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani şi două luni, indicele general înregistrând o valoare mai redusă doar în şedinţa din 11 iulie 2005.
Datele privind dezvoltarea economică a României şi rezultatele financiare în creştere ale companiilor listate la Bursă aproape că nu au contat în evoluţia pieţei.
Investitorii au redus preţurile primelor zece acţiuni în funcţie de lichiditate cu 56,66%, însă situaţia este mai dramatică în cazul titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF). Sectorul serviciilor financiare, ca şi pe bursele externe, a fost unul dintre cele mai afectate, indicele BET-FI scăzând de la începutul anului cu 67,72%.
Declinul pieţei înseamnă la nivelul capitalizării o pierdere de 40,73 miliarde lei (12,48 miliarde euro). Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti a scăzut de la începutul anului de la 85,96 miliarde lei (24,6 miliarde euro) la 45,22 miliarde lei (12,11 miliarde euro).
Investitorii au tranzacţionat în primele nouă luni titluri de 5,94 miliarde lei (1,79 miliarde euro), lichiditatea fiind cu 44% mai redusă comparativ cu rulajul din perioada similară a anului trecut, de 10,59 miliarde lei (3,22 miliarde euro).
Brokerii sunt rezervaţi în privinţa unei reveniri semnificative a bursei de la Bucureşti, majoritatea considerând că o perioadă de calmare a pieţelor de capital internaţionale, în special a celei din SUA, ar fi singurul element care ar putea duce la revenirea pieţei pe un trend ascendent.
"Deocamdată nu se întrevede nicio veste pe termen scurt care să inverseze trendul descendent. Trebuie să avem o calmare a crizei financiare din întreaga lume, însă până la acel moment nu se vor face investiţii mari, care să ducă la creşterea pieţei din România. Probabil că până la sfârşitul anului vor mai fi mişcări speculative care să ducă la creşteri uşoare, însă în mod sigur trendul va fi în continuare unul de scădere", a afirmat Adrian Danciu, analist la SSIF Broker.
Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities, este de părere că până la sfârşitul anului vor mai exista oscilaţii ale pieţei, însă pierderile din acest an nu vor putea fi recuperate.
"Mă îndoiesc că piaţa ar putea recupera până la sfârşitul anului pierderile, mai ales că pentru inversarea trendului este necesară prezenţa unor cumpărători de calibru. Nu cred că anul 2009 va fi unul bun pentru Bursă, mai ales pentru că deocamdată problemele din sectorul financiar al SUA au apărut şi în Europa", a spus Floroiu.
În plus, Adrian Tod, director de operaţiuni la Rombell Securities, crede că problemele cu care se confruntă sistemul financiar extern ar putea să influenţeze şi băncile din România, iar înăsprirea condiţiilor de creditare poate afecta semnificativ activitatea de producţie a companiilor româneşti.
"Activitatea companiilor se bazează în multe cazuri pe creditele luate de la bănci, iar odată cu majorarea dobânzilor la împrumuturile luate, multe societăţi vor ajunge în situaţia de a nu mai lua împrumuturi. Ar însemna să plătească mai mult pentru creditul luat, iar aceasta ar reduce semnificativ profitul. Probleme din sistemul financiar se vor răsfrânge şi în alte sectoare de activitate", a comentat Tod.
Acţiunile SSIF Broker au fost cel mai sever lovite de trendul pieţei, dar şi de o majorare a capitalului prin acordarea de titluri gratuite. Preţul acestor acţiuni a căzut de la începutul anului cu 88,36%, de la 2,69 lei la numai 0,313 lei.
Firma de brokeraj şi-a majorat în luna iunie capitalul social cu 40,5 milioane lei, de la 104,2 milioane lei la 144,7 milioane lei, prin încorporarea parţială a profitului din 2007, capitalizarea primelor de capital şi a altor rezerve.
O scădere puternică au consemnat şi acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact, cotaţia coborând de la începutul acestui an cu 81,5%, de la 0,5 lei la 0,0925 lei. ,
Declinul pieţei şi corecţia venită după majorarea de capital prin acordarea de acţiuni gratuite au coborât preţul titlurilor Banca Transilvania cu 71%, de la 0,9 lei la 0,262 lei.
În luna iulie banca şi-a majorat capitalul social cu 448,6 milioane lei, de la 611,07 milioane lei la 1,059 miliarde lei, prin încorporarea parţială a rezervelor constituite din profitul net din 2007, din primele de emisiune ale majorărilor de capital anterioare şi prin aport în numerar.
Preţul acţiunilor BRD-Groupe Societe Generale a scăzut cu 59,64% de la începutul acestui an, ultima tranzacţie de marţi fiind realizată la 11,3 lei.
Acţiunile SIF Transilvania au avut prima scădere de la categoria societăţilor de investiţii financiare, preţul titlurilor coborând cu 71,55%, de la 2,32 lei la 0,66 lei. Declinul a fost influenţat şi de deblocarea, în luna iulie, a acţiunilor suspendate în urma litigiului cu firma Cocor Bucureşti referitor la majorarea capitalului decisă în luna aprilie a anului trecut de acţionarii societăţii de investiţii financiare.
Investitorii au redus puternic şi preţul titlurilor SIF Oltenia, cu 70,27%, de la 4,34 lei la finalul anului trecut la numai 1,29 lei la închdierea şedinţei de marţi.
În acelaşi timp, acţiunile SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au scăzut fiecare cu aproape 65%, iar titlurile SIF Moldova sunt cotate în prezent cu 64,66% sub preţul de la începutul anului.
Acţiunile SIF Banat-Crişana au coborât la 1,24 lei, titlurile SIF Muntenia au încheiat şedinţa de marţi la 0,845 lei, în timp ce SIF Moldova au scăzut la 1,23 lei.
Nu au fost ocolite de trendul descendent nici titlurile companiilor din sectorul petrolier, unde acţiunile Rompetrol Rafinare au avut cel mai sever declin, de 63,73%, investitorii reducând preţul de la 0,11 lei la 0,0399 lei. Titlurile Petrom au scăzut cu 43,9%, de la 0,565 lei la 0,317 lei.
Material realizat de Ştefan Musgociu, stefan.musgociu@mediafax.ro
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe