FOCUS: Celebrarea dragostei pe ritmuri de jazz, funk, soul şi R&B, cu Al Jarreau, la Bucureşti

Cântăreţul Al Jarreau, prezent la Bucureşti, împreună cu trupa sa, în deschiderea Bucharest Masters Of Jazz Festival, a celebrat, împreună cu publicul român, dragostea, în toate formele sale, printr-un amestec de jazz, blues, soul, funk şi R&B.

Urmărește
65 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Celebrarea dragostei pe ritmuri de jazz, funk, soul şi R&B, cu Al Jarreau, la Bucureşti

FOCUS: Celebrarea dragostei pe ritmuri de jazz, funk, soul şi R&B, cu Al Jarreau, la Bucureşti

Prezent la Bucureşti împreună cu o trupă de cinci muzicieni şi cu o solistă backup - Debbie, Al Jarreau a fascinat publicul prin naturaleţea şi profesionalismul de care dă dovadă în show-urile live. Jarreau, unul dintre cei mai apreciaţi artişti contemporani, distins cu cinci premii Grammy, este cunoscut pentru inflexiunile vocale diferite şi pentru modul de combinare a mai multor stiluri muzicale, de la jazz-ul anilor '70 şi blues-ul anilor '80 la muzica specifică zilelor noastre.

Concertul susţinut pe scena Sălii Palatului a reprezentat o mostră de istorie muzicală, într-un amestec inedit de lumini şi sunet: Al Jarreau şi band-ul său au construit, în circa două ore, o atmosferă de călătorie prin sunete prin istoria muzicală a Americii. Melodii celebre, interpretate şi reinterpretate de-a lungul vremii de artişti care şi-au lăsat amprenta proprie asupra lor, dar şi piese proprii, cântate într-o manieră originală, toate au fost prezentate de Jarreau şi band-ul său, într-un mix inedit de sunete.

"Celebrăm cântece şi sentimente de dragoste", a declarat Jarreau, după ce a salutat publicul, mulţumind celor prezenţi pentru susţinere.

Şi, de-a lungul concertului, muzica celor şapte a reprezentat o sărbătorire a dragostei de orice fel, de la dragostea din familie, la cea între un bărbat şi o femeie, de la dragostea de oameni, la dragostea de muzică, în general.

La jumătatea concertului, publicul a avut parte de un solo impresionat de tobe, realizat într-un joc de lumini colorate, urmat de un solo la bas, care a stârnit valuri de aplauze.

Totodată, melodia "Since I Fell For You" i-a dat şansa solistei, printr-un duet realizat cu Jarreau, să impresioneze publicul prin calităţile vocale excepţionale, cei doi ridicând sala în picioare pentru aplauze.

Sfârşitul concertului l-a readus pe Jarreau de două ori pe scenă, fiind chemat la bisuri de public. Astfel, interpretarea de final a hiturilor bossa-nova "Agua de Beber" şi "Mas Que Nada", dar şi beatbox-urile lui Jarreau cu basistul, au închis concertul celebrului jazzman, aplaudat îndelung de cei circa 3.000 de oameni.

Concertul de joi seară al lui Al Jarreau a deschis Bucharest Masters Of Jazz, care va include reprezentaţii susţinute de artişti ca Monty Alexander Trio, Count Basie Orchestra, Erik Truffaz 4tet, Dianne Reeves, Five Peace Band - Chick Corea, John McLaughlin, Christian McBride, Vinnie Collaiuta, Kenny Garrett şi Nigel Kennedy Quintett.

Al Jareau a început să cânte încă de la vârsta de patru ani, alături de fraţii săi, el apărând într-o serie de evenimente locale din oraşul său natal, Milwaukee. După ce s-a înscris la Ripon College din Wisconsin, Jarreau a continuat să cânte de dragul distracţiei, într-o trupă locală numită The Indigos. După ce şi-a luat diploma în psihologie, el s-a stabilit în San Francisco pentru a începe o carieră în consultanţă pentru reabilitare socială, domeniu în care a făcut studii aprofundate. Însă, continuând să cânte, de această dată într-un mic club de jazz, cu un trio condus de George Duke, şi-a dat seama că vrea să îşi câştige existenţa din muzică.

Al Jarreau s-a mutat apoi în Los Angeles, unde în scurt timp a câştigat expunere la nivel naţional. În 1975, a fost remarcat de un căutător de talente de la Warner Bros, în timp ce susţinea un recital. La puţin timp după aceea, a semnat primul său contract cu o casă de discuri. Albumul său de debut, "We Got By", s-a bucurat de aprecierea unanimă a specialiştilor. În 1977, Jarreau susţine primul său turneu mondial, lansând şi "Look To The Rainbow", albumul său live dublu, care cuprinde selecţii din acest turneu. În acelaşi an, acesta câştigă şi primul Grammy, în SUA, pentru Cel Mai Bun Artist de Jazz.

Cel de-al patrulea album al său, "All Fly Home", a fost lansat în 1978, Jarreau primind pentru el cel de-al doilea premiu Grammy, la aceeaşi categorie. Au urmat, în 1980, albumele "This Time" şi "Breakin' Away", vândut în peste un milion de exemplare. Acestea i-au adus un public numeros şi încă două premii Grammy, pentru Cel Mai Bun Artist Pop şi Cel Mai Bun Artist de Jazz. După "Breakin' Away" şi "High Crime", Al Jarreau a fost recunoscut ca superstar internaţional. Albumul "Al Jarreau Live In London", înregistrat din concertul susţinut de artist pe Wembley Arena în 1985, i-a consolidat reputaţia de artist de top. După acest album live, Jarreau s-a asociat cu producătorul Nile Rodgers pentru albumul "L Is For Lover", care aduce noi stiluri şi sunete în repertoriul artistului.

Lansarea albumului "Heart's Horizon" îi aduce încă o nominalizare la premiile Grammy, de data aceasta, însă, pentru Cel Mai Bun Album R&B. După un turneu mondial de doi ani, Jarreau se întoarce în studio, unde lucrează cu Narada Michael Walden, dând naştere unui sound care avea să îl propulseze în cea de-a treia decadă muzicală a sa. Rezultatul a fost "Heaven and Earth" (1992), pentru care a primit cel de-al cincilea Grammy, pentru Cea Mai Bună Interpretare Vocală R&B. Odată cu câştigarea acestuia, el devine unul dintre rarii artişti care au primit premiul Grammy la trei categorii: jazz, pop şi R&B. În 1994, a fost lansat albumul "Tenderness". 1996 aduce câteva importante provocări profesionale pentru Al Jarreau. Într-o pauză în timpul turneului, Jarreau acceptă un contract de trei luni pe Broadway, interpretând rolul Teen Angel în celebrul musical "Grease".

Pentru a sărbători 20 de ani de succes, Jarreau a lansat prima sa compilaţie de hituri, "Best of Al Jarreau". Colecţia cuprinde 14 dintre cele mai cunoscute cântece ale sale, alături de două piese noi produse de bunul său prieten, George Duke.

În 2000, Al Jarreau a înregistrat primul său album pentru casa de discuri GRP, "Tomorrow Today", care a fost lansat în SUA. Una dintre piesele cele mai bune de pe acest album a fost duetul cu Vanessa Williams, "God's Gift to the World".

(Material realizat de Alexandra Buzas, alexandra.buzas@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici