FOCUS: Clubul Român de Presă îşi alege duminică noua conducere

Clubul Român de Presă îşi alege, duminică, în Adunarea Generală, noul preşedinte - funcţie ocupată interimar de jurnalista Indira Crasnea, redactor-şef adjunct al MEDIAFAX - membrii Consiliului de Onoare şi ai Biroului Executiv, fiind operate şi o serie de schimbări la nivelul statutului.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Clubul Român de Presă îşi alege duminică noua conducere

FOCUS: Clubul Român de Presă îşi alege duminică noua conducere

Ordinea de zi a Adunării Generale a CRP include modificarea statutului asociaţiei, alegerea preşedintelui CRP, alegerea biroului executiv şi alegerea Consiliului de Onoare. Astfel, candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Clubului, dar şi pentru locuri în Consiliul de Onoare şi în Biroul Executiv al CRP vor putea fi depuse în timpul Adunării Generale.

Modificarea statutului este necesară întrucât, în 10 februarie, reprezentanţii jurnaliştilor, care s-au înscris în nou-înfiinţata Asociaţie a Jurnaliştilor din România (AJR), s-au retras definitiv din CRP, urmând să stabilească noi modalităţi de colaborare cu Clubul. Deoarece statutul CRP prevedea ca preşedintele organizaţiei să fie ales din rândul jurnaliştilor, reprezentanţii redacţiilor şi cei ai patronilor prezenţi la şedinţa Adunării Generale a CRP au decis, în 10 februarie, să aleagă un preşedinte interimar şi să prelungească mandatul actualului Consiliul de Onoare al Clubului pentru încă 30 de zile. Pentru interimatul funcţiei de preşedinte al CRP a fost aleasă Indira Crasnea, redactor-şef adjunct al agenţiei de presă MEDIAFAX.

În şedinţa CRP s-a stabilit ca Mihai Tatulici, Cosmina Noaghea, Cosmin Diaconescu, Adela Popescu şi Indira Crasnea să facă parte dintr-un comitet responsabil cu modificarea statutului Clubului, modificare care vizează, în primul rând, articolul care stabileşte că preşedintele CRP trebuie să provină din rândurile jurnaliştilor. De asemenea, în cadrul aceleiaşi şedinţe, s-a stabilit ca alegerile pentru Consiliul de Onoare al CRP să fie amânate, fiind depusă o singură candidatură pentru statutul de membru al acestui for şi a fost constatată juridic retragerea reprezentanţilor jurnaliştilor din CRP.

"Cele mai bune interimate sunt cele scurte şi eficiente. Din acest punct de vedere, pot spune că obiectivul principal al acestei perioade de tranziţie a fost îndeplinit. Este vorba despre modificarea statutului CRP, care va consacra finalizarea cu succes a procesului de democratizare internă a Clubului, început în 2003. Practic, activităţile în Club vor fi riguros delimitate, iar societăţile de presă membre devin egale din punctul de vedere al puterii votului. În acelaşi timp, CRP se va deschide colaborărilor cu potenţiali parteneri din rândul organizaţiilor profesionale ale mass-media şi ale societăţii civile. În acest spirit, mi se pare că AJR, entitate rezultată în urma reformării CRP, ar trebui să fie un interlocutor natural", a declarat pentru MEDIAFAX, Indira Crasnea, preşedintele interimar al CRP.

De asemenea, Indira Crasnea a precizat că, din punct de vedere personal, cea mai importantă amintire este legată de acordarea calităţii de membru de onoare al CRP lui Cristian Tudor Popescu, fostul preşedinte al Clubului. "Într-o meserie prea des bulversată de tot felul de vanităţi şi orgolii, a fost o manifestare de firesc, de normalitate", a conchis Crasnea.

În cadrul Adunării Generale a AJR din 19 ianuarie, C.T. Popescu a fost ales membru în Colegiul Director al asociaţiei, după ce şi-a depus candidatura la insistenţele celorlalţi jurnalişti membri ai AJR.

De asemenea, în Adunarea Generală din 19 ianuarie, s-a decis ca jurnaliştii care sunt şi membri AJR şi membri în Consiliul de Onoare al CRP să se retragă din Club, după Adunarea Generală din 10 februarie a Clubului, lucru care s-a întâmplat la şedinţa din acea dată. Tot atunci s-a stabilit un termen de 30 de zile pentru o întâlnire între membrii AJR şi reprezentanţii patronatului.

AJR a apărut ca urmare a unei decizii luate de Adunarea Generală a CRP din ianuarie 2007, conform căreia Clubul Român de Presă urma să reunească, timp de un an (până în ianuarie 2008, n.red.), atât reprezentanţii patronatului, cât şi pe cei ai redacţiilor instituţiilor de presă membre, pentru ca, ulterior, fiecare grup să se constituie în organizaţii diferite, cu personalitate juridică. Astfel, Consiliul de Onoare, organismul de conducere executivă al CRP, a fost format, de la acea dată, atât din reprezentanţi ai patronatului, cât şi ai redacţiilor, cu reprezentare paritară. Reprezentanţii redacţiilor puteau fi desemnaţi de fiecare redacţie în parte, după criterii proprii.

Conform Statutului actual al CRP, Clubul este organizat în Departamentul Jurnaliştilor - actuala AJR - şi Departamentul Proprietarilor. Astfel, Consiliul de Onoare al CRP, responsabil cu conducerea executivă a asociaţiei, are 46 de membri - 23 reprezentanţi ai Departamentului Jurnaliştilor şi 23 ai Departamentului Proprietarilor.

În 17 decembrie 2007, AJR a fost lansată oficial, membrii săi fondatori fiind: Remus Anghel, Gabriel Butnaru, Dorin Chioţea, Cristian Dimitriu, Gabriela Vrânceanu-Firea, Gabriel Grigore, Cristian Hostiuc, Cezar Ion, Gabriela Ionescu, Răzvan Ionescu, Rodica Madoşa, Toti Marinescu, Veronica Marinescu, Cătălin Mosoia, Ovidiu Nahoi, Cătălin Popa, Cristian Tudor Popescu, Răzvan Savaliuc, Sorin Solomon, Vlad Sterescu, Ciprian Stoianovici, Dan Suciu şi Marius Tucă.

Clubul Român de Presă este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, deţinând personalitate juridică proprie din toamna anului 1998, fiind înfiinţat ca o asociaţie a proprietarilor de presă. Iniţial, CRP a funcţionat ca departament al Fundaţiei E.L.I.T.A., înfiinţată de Mihai Tatulici, din luna februarie a anului 1997.

Conform statutului asociaţiei, conducerea Clubului Român de Presă este asigurată de Consiliul de Onoare, organism colegial de dezbatere şi decizie, alcătuit din membri fondatori şi membri aleşi. Preşedintele CRP a fost, în perioada 1998-2003, Dumitru Tinu, director al cotidianului Adevărul.

Statul prevede că preşedintele CRP este ales prin votul Adunării Generale, dintre reprezentanţii societăţilor membre şi trebuie să fie obligatoriu jurnalist, dar să nu aparţină unei instituţii de presă cu caracter public. De asemenea, nu trebuie să fie membru de partid, implicat în structuri guvernamentale, ale Parlamentului, Preşedinţiei sau ale administraţiei publice, să fie cetăţean român şi să nu fi avut condamnări penale.

(Alexandra Buzas; alexandra.buzas@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici