FOCUS: Cu "haiducii" la Euro-2008

Echipa naţională de fotbal a României s-a calificat la un turneu final pentru prima oară după opt ani, la capatul unei campanii în care a profitat de "poticnelile" vecinilor de la sud de Dunăre, bulgarii, dar şi de eclipsa de formă a reprezentativei Olandei.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului FOCUS: Cu "haiducii" la Euro-2008

FOCUS: Cu "haiducii" la Euro-2008

Campania de calificare la Campionatul European din Austria şi Elveţia a început în septembrie 2006, pe teren propriu, la Constanţa, cu un meci împotriva Bulgariei. Partida s-a încheiat la egalitate, scor 2-2, la capătul unei întâlniri în care "tricolorii" s-au văzut ajunşi din urmă prin două goluri marcate de Martin Petrov în minutele 82 şi 84. Pentru România marcaseră Roşu, în minutul 40, şi Marica, în minutul 54.

În afara dramatismului partidei, meciul a rămas în mintea suporterilor naţionalei şi pentru comportamentul selecţionerului de la acea dată al bulgarilor, Hristo Stoicikov, care a lăsat impresia că se află într-un război permanent cu presa română. Astfel, Stoicikov a lovit o cameră a unui post de televiziune şi i-a numit pe ziariştii români "mămăliciki". De asemenea, la finalul partidei, Stoicikov s-a luat de presa din România spunând că atunci când el se plimba în "bemveta" (n.r. - BMW) şi Mercedes, românii mergeau pe bicicletă.

La doar patru zile distanţă de acest "semi-eşec" România a jucat în Albania, impunându-se graţie golurilor marcate în a doua repriză: primul de Nicolae Dică, după o "pasă" venită de la albanezul Kastrati, şi al doilea de Adrian Mutu, din penalti.

În ultimul meci din 2006, România s-a impus, pe teren propriu, în faţa selecţionatei Belarusului, cu scorul de 3-1 (goluri Mutu, Marica, Goian, respectiv Kornilenko). Meciul n-a avut practic istoric, însă spectatorii prezenţi pe stadionul Steaua în locul în care de obicei stă galeria stelistă l-au huiduit pe atacantul Adrian Mutu, care primea îngrijiri medicale pe margine, după ce îşi spărsese capul. Acesta a fost ultimul meci jucat de selecţionata României pe teren propriu în Bucureşti, până la cel cu Albania, care a încheiat campania de calificare.

Anul 2007 avea să debuteze cu un meci greu pentru echipa pregătită de Piţurcă, România întâlnind, în deplasare, la Rotterdam, selecţionata Olandei. Meciul, unul sărac în faze de poartă, s-a disputat la 24 martie şi s-a încheiat la egalitate, scor 0-0.

În 28 martie, România a învins, la Piatra Neamţ, naţionala statului Luxemburg, cu scorul de 3-0 (goluri Mutu, Contra, Marica), în timp ce Bulgaria a început să dea primele semne de slăbiciune, remizând pe teren propriu, cu Albania, scor 0-0.

Luna iunie a adus pentru echipa pregătită de Victor Piţurcă o dublă victorie împotriva Sloveniei, cea care, sub comanda "norocosului" Srecko Katanec (n.r. - srecko în slovenă înseamnă norocos), elimina România în barajul pentru Cupa Mondială din 2002. România s-a impus, în deplasare, într-un meci disputat la Celje, la data de 2 iunie, cu scorul de 2-1, prin golurile marcate de Tamaş şi Nicoliţă, în timp ce pentru sloveni a înscris jucătorul Politehnicii Timişoara, Dare Vrsici. "Returul", programat patru zile mai târziu, s-a disputat la Timişoara, iar "tricolorii" s-au impus cu 2-0, prin reuşitele lui Mutu şi Contra.

Jucătorii pregătiţi de Victor Piţurcă s-au ales cu o nouă poreclă după acest meci, chiar de la selecţioner: "haiducii". După meciul de la Timişoara, cotidianul sloven Ekipa scria că dubla victorie repurtată de România a reprezentat răzbunarea perfectă după episodul dureros din 2001.

În cea de-a noua lună a anului, s-a disputat cel al optulea meci al grupei, împotriva Belarusului, la capătul căruia România rămânea neînvinsă în campania de calificare la Euro-2008. Scorul de 3-1 în favoarea tricolorilor a fost stabilit de Mutu în minutele 16 şi 77 (ultimul din penalti) şi Dică, în minutul 42, respectiv Romaşcenko, în minutul 21. România îşi consolida, în urma înfrângerii suferite de Bulgaria în Olanda, poziţia de lider în clasamentul grupei G.

Meciurile din primele două decade ale lunii octombrie aveau să aducă cea de-a patra calificare a României la un turneu final al Campionatului European. La 13 octombrie, România învingea, la Constanţa, cu scorul de 1-0 selecţionata Olandei. Acesta a fost prima victorie repurtată de români şi primul gol marcat împotriva batavilor într-un meci oficial. Autorul golului a fost Dorin Goian, care a înscris dintr-o poziţie de ofsaid nesemnalizată de arbitrul asistent. După campania de calificare la CE din 2004, când românii au fost dezavantajaţi de arbitri în meciurile contra Danemarcei şi Norvegiei, de această dată "roata s-a întors". România se distanţa, astfel, la cinci puncte în fruntea clasamentului, cu trei meciuri rămase de disputat. Prin golul marcat, "Goe" a fost proclamat "Regele Europei" de către "Piţi", în timp ce "il capitano", Chivu, a urlat, la intrarea în vestiar, că "iarăşi s-a umplut căruţa", făcând referire la acele persoane care sunt alături de echipa naţională doar când aceasta obţine victorii.

După acest meci, "războiul" dintre presa bulgară şi cea română a izbucnit din nou. După ce Adrian Mutu a declarat că şi-ar dori ca alături de România, Olanda să fie cea de-a doua echipă calificată la Euro, deoarece batavii "sunt mai civilizaţi", ziariştii bulgari au început atacurile la adresa jucătorului român, numindu-l pe acesta "cunoscător într-ale cocainei" şi "narcoman".

Bulgarii au început să vadă negru în faţa ochilor după această victorie a României, care aproape că îi scotea din cursa calificării la Euro. Meridian Match i-a acuzat pe olandezi că au vândut meciul de la Constanţa. "Atitudinea oaspeţilor a fost suspectă şi se pune întrebarea dacă meciul a fost vândut sau nu", a scris Meridian Match, în timp ce olandezii şi-au pus şi ei semne de întrebare, după ce Bouma a ratat două ocazii în finalul meciului. Meciul s-a disputat în faţa a doar 15.000 de spectatori, pe un frig accentuat de rafalele de vânt şi pe ploaie.

Agenţia bulgară Sportal a titrat "Cu gunoiul românesc la Euro", în timp ce 7 zile sport a întrebat Divinitatea: “Dumnezeule, Tu cel care-i închizi pe cei care greşesc şi pe cei ridicoli, de ce le-ai dat drumul românilor pe pământ?”.

La data de 17 octombrie, avea să se consfinţească matematic calificarea României la turneul final ce va fi găzduit de Elveţia şi Austria, după o victorie obţinută în deplasare la modesta Luxemburg. Golurile României au fost marcate de Florentin Petre şi Marica. În aceeaşi seară, bulgarii se :împiedicau" la Tirana, nereuşind nici de această dată să se impună în faţa albanezilor, scor 1-1, ceea ce făcea ca ultimele două meciuri ale tricolorilor, cu Bulgaria, la Sofia, şi Albania, la Bucureşti, să nu mai conteze decât pentru palmares. România avea un avans de şapte puncte în faţa Bulgariei, diferenţă ce nu mai putea fi recuperată în cele două meciuri rămase de disputat.

Ultima "dublă" din această campanie de calificare a adus şi singura înfrângere din preliminarii. La Sofia, într-un meci fără miză şi în faţa a doar 8.000 de spectatori, Bulgaria a obţinut o victorie la limită, dar fără importanţă, scor 1-0 (gol Dimitrov). Un "motiv de mândrie naţională şi de prestigiu", în opinia ziariştilor de la Meridian Match. Suporterii români nu au ratat ocazia de a se da în spectacol, reuşind "performanţa" de a se bate între ei. Acest lucru nu i-a împiedicat pe fanii bulgari să scandeze pe toată durata meciului "ţiganii, ţiganii".

Ultimul meci din calificările pentru Euro, cel cu Albania, s-a disputat pe Stadionul Naţional din Complexul Sportiv "Lia Manoliu". România s-a impus cu scorul de 6-1 (Dică - 2, Tamaş, Daniel Niculae - 2, Marica, respectiv Kaplani), doi jucători albanezi fiind eliminaţi în cea de-a doua repriză. Nici acest meci nu a fost ocolit de speculaţiile privind un posibil aranjament. Premierul Albaniei, Sali Berisha, a declarat, la începutul lunii decembrie, că ultimele două meciuri ale naţionalei Albaniei din preliminariile Campionatului European din 2008, cu România (scor 1-6) şi Belarus (2-4) au fost "trucate pentru mafia pariurilor" şi i-a acuzat pe jucători că au "dezonorat" tricoul albanez. Ministrul Turismului, Sporturilor, Culturii şi Tineretului din Albania, Ylli Pango, a trimis o scrisoare la UEFA prin care cere o anchetă asupra preşedintelui Federaţiei Albaneze de Fotbal, Armand Duka, în cazul meciurilor considerate trucate din preliminariile Euro-2008. Forul fotbalistic european nu a considerat, până în prezent, că ar exista motive de suspiciune.

Tragerea la sorţi pentru turneul final nu a fost cu noroc pentru români, care au fost trimişi în cea mai grea grupă a acestui Campionat European, alături de Olanda, Italia (campioana mondială en-titre) şi Franţa (vicecampioana mondială din Germania), însă "haiducii" lui Piţi sunt optimişti şi spun că pot trece de această grupă şi că vor oferi o vară de neuitat suporterilor români.

(Material de Andrei Mazurchievici, andrei.mazurchievici@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici