FOCUS: Diaconescu, lansat către Primărie de 1 Mai, prin ceaţă cu aromă de mici

Ceaţă groasă aromind a mici, grătare încinse, bere rece în doze brumate, social-democraţi îmbrâncindu-se la bucate, discursuri electorale optimiste şi un candidat spilcuit, Cristian Diaconescu - acestea au fost condimentele sărbătorii de 1 Mai, pusă la cale, joi, de PSD, în Parcul Izvor.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Diaconescu, lansat către Primărie de 1 Mai, prin ceaţă cu aromă de mici

FOCUS: Diaconescu, lansat către Primărie de 1 Mai, prin ceaţă cu aromă de mici

"Au fost discuţii în presă dacă de 1 Mai trebuie să avem grătare cu mici sau hamburgheri cu Coca-Cola. Eu vă spun că partidul acesta este partidul celor mulţi, în care sunt şi cei care vor hamburgheri sau crenvurşti sau micii noştri, care, în general, sunt bineveniţi”, a deschis subiectul preşedintele PSD, Mircea Geoană.

Geoană s-a adresat astfel celor 5.000 de membri şi simpatizanţi social-democraţi ajunşi în Parcul Izvor, care ardeau de nerăbdare să se răcorească cu o bere rece şi să guste câţiva mici „a la Vanghelie” după ce tocmai străbătuseră, în marş, prin soarele încins, aproape toată Calea Victoriei.

„Vă propun un spectacol artistic şi micul românesc!”, s-a adresat şi Vanghelie mulţimii, în calitate de amfitrion, după ce a văzut că discursurile electorale "marca" Geoană şi Diaconescu nu prea au priză la mulţimea venită să se veselească de 1 Mai.

Odată subiectul micilor deschis, aproape că nici nu au mai contat discursurile candidaţilor la primăriile de sectoare, pentru că lumea a dat năvală la cozile deja formate în faţa grătarelor încinse, pentru a se asigura că mai prinde câte un mic şi o bere rece.

Leitmotivul micilor nu a încetat însă să îi urmărească, pas cu pas, pe social-democraţi. Cel mai "vânat" a fost - în mod evident pentru contrast - dichisitul candidat la Primăria Generală, Cristian Diaconescu.

De fapt, toată suflarea din parc, de la cameramani, reporteri şi fotografi şi până la simpatizantul de rând, deja ghiftuit, aştepta cu sufletul în creier să îl surprindă pe candidatul Diaconescu "cu micul în gură".

Cu diplomaţie resemnată, însă, Diaconescu a rezistat stoic la provocările bine-mirositoare ale jurnaliştilor şi ale propriului electorat, ferindu-se de a gusta din dolofanul şi zemosul „mic românesc” - vorba lui Vanghelie.

Imun la tentaţia tocăturii îmbietoare, Diaconescu a făcut o baie de mulţime, sărutând mâinile doamnelor şi strângând mâna domnilor, dând autografe şi fotografiindu-se cu publicul doritor.

"Să trecem peste clişee de genul acesta", "Aveţi un complex?", "Nu v-am invitat să mâncăm împreună mici, v-am invitat să sărbătorim", aşa a încercat Diaconescu cu sârg să se disocieze de obsedantul "mic românesc".

Dizidenţa politicosului vicepreşedinte al PSD a mers chiar până la refuzarea unui ospătar care, grijuliu, a aşezat pe un carton patru mici, muştar şi o chiflă şi şi s-a înfiinţat expres pentru a-l servi pe candidat "la botul calului".

Gazda social-democraţilor, Marian Vanghelie, a fost mai tranşant, atât cu micii, din care a şi gustat, cât şi cu atitudinea lui Diaconescu faţă de trataţie: "Diaconescu mi-a spus că mănâncă cu poftă doi mici chiar în seara asta. (...) Domnul Diaconescu vrea să câştige cu mici Primăria Capitalei şi să mănânce în continuu numai mici. În ghilimele, ca să ne lămurim”.

Vanghelie a mai spus că el oricum „dădea” mici, chiar dacă conducerea partidului sau candidatul Diaconescu ar fi cerut hamburgheri

„Eu dădeam oricum mici. Sindicaliştii au spus că trebuie să mâncăm mici, nu hamburgheri”, a perorat Vanghelie.

"Asta suntem. Ne place, nu ne place, ne-a pus Dumnezeu la Porţile Orientului", a filosofat dibaci şi zâmbitor "şeful" Mircea Geoană, pe care experienţa recentă l-a învăţat că înghiţitul micilor şi răcorirea cu bere ieftină la pahar sunt, până la urmă, sacrificii la îndemână pentru binele electoral al partidului.

Însă, dincolo de discuţiile în contradictoriu pe tema micilor româneşti sau a hamburgherilor importaţi, "poporul pesedist" ( patent Sorin Oprescu) s-a îmbrâncit, la cozi, pentru a căpăta câte un mic sau o bere, asta dacă scăpau neciufuliţi din grămezile de rugby unde se împărţeau tichetele valorice.

Bineînţeles, era şi alternativa capitalistă: cine dorea şi avea ambiţia să stea la o coadă de circa 30 de persoane, putea să îşi procure micii şi berea pe bani (1,5 lei micul, 2,5 lei berea).

(Material realizate de Liviu Dădăcuş, liviu.dadacus@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici