- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (08.01.2008, 21:03)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: "Domnul" Hayssam, "Profesorul" şi serviciile de informaţii
Sirianul Omar Hayssam - judecat pentru răpirea a trei jurnalişti români în Bagdad, a fugit din ţară în iunie 2006 - sugerează, în cadrul unor convorbiri cu procurorul Ciprian Nastasiu, că plecarea sa a fost aranjată la vârf, totul fiind legat de un personaj misterios, numit "Profesorul".
Urmărește
1 afișare
FOCUS: "Domnul" Hayssam, "Profesorul" şi serviciile de informaţii
În 22 iulie, ora 9.26, procurorul Ciprian Nastasiu a fost sunat de Omar Hayssam de pe un număr care conform SRI, este număr de Liban, 9613232771. În cadrul discuţiei, Nastasiu îl întreabă pe Hayssam de ce a plecat din România, răspunsul fiind că "din cauza presiunii".
Procurorul îl chestionează dacă presiunea a venit şi prin "Hrebe" (Viorel Hrebenciuc, liderul grupului PSD din Parlament-n.r.), dar Hayssam neagă şi afirmă că "au venit alţii, de acolo".
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
În dimineaţa de 22 iulie 2006, Hayssam l-a sunat de şapte ori pe Nastasiu, convorbirile, care au durat în total aproape o oră, fiind interceptate, la solicitarea Parchetului, care de altfel le-a şi desecretizat şi le-a depus la dosarul privind fuga sirianului, pentru care a fost trimis în judecată armatorul Mustafa Tartoussi.
Hayssam se laudă că a plecat "ca un domn, cu capul sus, îmbrăcat la costum, parfumat, aranjat", de pe Aeroportul "Henri Coandă" Otopeni.
Sirianul face şi o referire la judecătoarea, despre care spune că lua decizii "previzibile", întrucât anumite persoane îl informau despre ce anume o să se întâmple la termenele de judecată în procesul privind răpirea jurnaliştilor.
Întrebat de starea de sănătate, Hayssam se văicăreşte şi spune că sunt nişte măgării comentariile privind faptul că nu ar fi bolnav, chestiune speculată, spune acuzatul, de zona politică.
"Ăstea sunt nişte măgării, că altceva nu pot fi... Pe scena politică vrea s-o folosească. Dar, părerea mea, cum a procedat Profesorul foarte bine, că a sărit la gâtul lor chiar dacă şi-a sacrificat nişte oameni pe care, în afară de şeful dumneavostră (Ilie Botoş-n.r), meritau ei", spune sirianul.
Din acest moment, discuţia gravitează în mare măsură în jurul misteriosului personaj numit de sirian "Profesorul". Despre acesta, Hayssam insinuează că avea calitatea de a-l demite pe Ilie Botoş din funcţia de procuror general al României. Mai mult, sirianul spune că "Profesorul" a sacrificat nişte oameni, dând de înţeles că misteriosul personaj denumit astfel este chiar preşedintele Traian Băsescu.
"O să vorbim multe şi chestiunile ălea cu ... măgăria aia când a venit Profesorul că au dejucat un atentat la viaţa lui, că au făcut, că au dres, toate sunt nişte minciuni". (În 24 ianuarie 2006, când Băsescu se afla în vizită la Focşani, un telefon anonim anunţa prezenţa unei bombe în Prefectura Vrancea, dispozitivul găsit nefiind periculos, susţinea SRI-n.r.).
Discuţia se concentrează pe anumite documente pe care Hayssam trebuia să le obţină, fără a se da detalii, însă convorbirea lasă să se înţeleagă faptul că este un târg pe care autorităţile l-au făcut cu sirianul.
"Pot să fac rost şi chiar mai bine. Pentru că cel din Yemen - că acuma să vă spun, când a întârziat puţin, cel care se dusese în arhiva lor în Ministerul Apărării, chiar lucra acolo, a fost prins şi omu a stat o lună arestat", spune Hayssam, iar Nastasiu îl întreabă dacă s-a întâmplat la Viena, fapt confirmat. Convorbirea se întrerupe, însă Hayssam îl apelează din nou, la ora 9.33, pe procuror de pe acelaşi număr de Liban.
Hayssam spune că toate cele discutate merg în continuare, căci "se confirmă", iar situaţia sa (aflarea în libertate-n.r.) îi permite să facă mai multe.
La 9.37, Hayssam din nou sună şi afirmă că unde se află e "balamuc mare şi greu", Nastasiu întrebându-l dacă e război, convorbire care se întrerupe din nou.
La ora 9.40, procurorul este apelat de Hayssam, care îi spune, printre altele, că speră să îl poată ajuta de acolo în aşa fel încât să fie "pe poziţii mult mai bune".
"Toată lumea arată cu degetul spre mine: «Tu ai garantat că totul este în regulă, tu ai garantat că face treabă...» Şi uite ce am păţit dacă am mers pe mâna ta", reproşează procurorul, iar Hayssam i-a răspuns că poate garanta că va face treabă aşa cum a promis şi că nu are motiv să-l lase în ceaţă, pentru că "nu e omul".
De altfel, Nastasiu susţine că atunci când s-au "apucat să facă împreună treburi pozitive", Hayssam a plecat din ţară, în convorbire fiind vehiculată o dată de 19, de la care "s-a făcut aproape o lună", de când e "o întreagă nebunie". Convorbirea iar se întrerupe, dar se reia la ora 9.53, în care Hayssam afirmă: "Puteţi să-i transmiteţi lui dom' profesor, dacă găseşte o strategie de a folosi această chestiune în favoarea lui, într-un fel sau altul, nu-i niciun fel de problemă".
Întrebat dacă se gândeşte la ceva, Hayssam spune: "Orice". "Aşa cum încearcă s-o folosească alţii împotriva lui, deci, pentru el aş face orice", susţine Hayssam, subliniind că "există deschidere şi bunăvoinţă fără probleme".
În continuare, Hayssam mai spune că "Profesorul" trebuie să urmărească "pe cine propun acuma ceilalţi pentru posturile vacante". Sirianul face aceste afirmaţii, în condiţiile în care, cu câteva zile înainte discuţie, şefii SRI, SIE şi DGIPI îşi prezentaseră demisiile.
Convorbirea aceasta se reia la ora 9.58, iar Omar Hayssam începe discuţia cu asigurările privind disponibilitatea sa. "E linişte totală, nici cerul nu ştie pe unde sunt. Nu voi scoate capul până nu discut cu dumneavoastră şi dacă aveţi vreo indicaţie de la dom' Profesor, altfel niciun fel de problemă", afirmă Hayssam.
În ultima convorbire din acea zi, la ora 10.30, Hayssam îi spune lui Nastasiu că, dacă vorbeşte cu "doctorul", să-l roage să fie cooperant.
Într-o convorbire separată cu Hayssam, înregistrată în 7 august 2006, ora 21.43, procurorul Nastasiu îşi exprimă nemulţumirea faţă de faptul că ar fi trebuit să aibă nişte rezultate de la sirian şi îl întreabă de ce a plecat, lăsând baltă "tratamentul, familie şi tot".
De altfel, Nastasiu îi reproşează lui Hayssam faptul că, prin mai 2006, au fost nişte zvonuri despre iminenta plecare a sirianului, iar acesta a negat atunci, dar totuşi datele s-au confirmat.
Hayssam i se plânge lui Nastasiu şi-i spune că viaţa lui este mai importantă, dar că este obligat faţă de anchetatori şi faţă de "domnu Profesor"şi că a avut un motiv întemeiat.
Deşi Hayssam afirmă că este un om fidel, Nastasiu îi reproşează că a fost "doar într-o parte" şi că lui "i-a făcut pocinogul". Nastasiu îi aduce aminte lui Hayssam că s-a dus în instanţă atunci când s-a decis eliberarea sa.
"N-aveam nevoie de altceva decât să lucrăm. (...) Pentru că vroiam să facem puţină curăţenie în ogradă. (...) Rechinii aştia cer, au supt cât au supt, să mai ia o pauză, aşa mai lungă, dacă e posibil", arată Nastasiu.
Pe 24 iulie 2006, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, spunea că se analizează şi varianta ieşirii din ţară a lui Omar Hayssam cu o maşină a Corpului Diplomatic şi că serviciul secret al MAI a avertizat încă din data de 5 mai că sirianul vrea să plece din România. Blaga declara că nu crede în ipoteza lansată de presă potrivit căreia Omar Hayssam ar fi părăsit România la bordul unei nave încărcate cu berbecuţi, prin portul Midia.
De abia în 25 iulie 2006, Biroul de presă al Parchetului instanţei supreme, comunică oficial că a stabilit "cu certitudine" că Omar Hayssam a părăsit ilegal România şi că se află în afara spaţiului naţional, anunţând şi că procurorii urmează să ceară Curţii de Apel Bucureşti emiterea unui mandat de urmărire internaţională pe numele acestuia.
În 26 iulie 2006, ministrul Vasile Blaga declară că Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) a MAI a informat încă din 5 mai că Omar Hayssam ar putea părăsi ţara, el apreciind că sirianul a plecat din România ajutat. Blaga a spus că Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, serviciul secret al Ministerului de Interne, "încă din data de 5.05 a transmis insituţiilor abilitate informaţii că Hayssam ar intenţiona să plece din ţară şi din nou, în 19.06".
Preşedintele Comisiei de apărare şi siguranţă naţională din Senat, George Maior (PSD), a precizat, la finalul audierii lui Virgil Ardelean, fostul şef al DGIPI, că Direcţia condusă de acesta a transmis notele informative cu suspiciunea că Omar Hayssam urma să părăsească România către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din Parchetul ÎCCJ.
În 2 august 2006, Guvernul dă publicităţii primele rezultate oficiale în cazul Omar Hayssam, precizând că adeverinţa medicală în baza căreia instanţa a dispus eliberarea acestuia nu avea valoarea de înscris al Penitenciarului Rahova, nefiind înregistrată, avizată, ştampilată sau expediată de conducerea închisorii. Adeverinţa, datată 25 aprilie 2006, a fost semnată de medicul Constantin Tănăsescu, iar pe baza acesteia s-a luat decizia de eliberare. Aceste elemente au fost descoperite în urma anchetei pe care ministrul Justiţiei, Monica Macovei, a efectuat-o la Penitenciarul Rahova, la solicitarea premierului Tăriceanu.
Omar Hayssam a fost eliberat din închisoare în data de 26 aprilie 2006 tot de instanţa Curţii de Apel Bucureşti. La termenul respectiv, procurorul Ciprian Nastasiu comunica instanţei că "faţă de concluziile raportului de expertiză medico-legală, precum şi diagnosticul pus inculpatului în urma examinării de ieri (25.04.2006 - n.r.), de către Comisia Medicală din Cadrul Penitenciarului Rahova" şi faţă de starea de sănătate a inculpatului, cere schimbarea arestului preventiv cu măsura de interzicere de a părăsi ţara.
În data de 14 iunie 2006, când Omar Hayssam făcea declaraţia notarială pentru ieşirea copiilor din ţară, judecătorul Curţii de Apel Bucureşti, desemnat pentru soluţionarea dosarului în care Omar Hayssam este acuzat de răpirea a trei jurnalişti români la Bagdad, s-a declarat nemulţumit de faptul că inculpatul lipseşte de la proces şi a stabilit ca acesta să se prezinte peste o săptămână.
La acea dată, Omar Hayssam, care fusese eliberat în 17 aprilie din arest şi făcuse deja operaţia de cancer la colon, lipsea pentru a treia oară de la proces, şedinţele de chimioterapie fiind programate în aceleaşi zile în care trebuia să se prezinte în faţa instanţei. Omar Hayssam ar fi trebuit să fie adus de poliţişti, judecătorul Curţii de Apel Bucureşti luând aceeaşi măsură pentre termenul din 21 iunie, dar nici la următorul termen acesta nu s-a prezentat.
De abia în 28 iunie, Omar Hayssam s-a prezentat în faţa instanţei, dar audierea sa a fost amânată deoarece acesta luase, potrivit avocatului său, mai multe analgezice.
Aceasta a fost ultima prezenţă fizică a lui Hayssam la proces, iar la următorul termen, din 2 iulie, avocaţii nu au putut da detalii instanţei în legătură cu motivul absenţei. Avocaţii lui Hayssam au spus doar că acesta ar fi internat la un sanatoriu din Vălenii de Munte, pentru tratarea prin metode naturiste a bolii de care suferă. Magistraţii au cerut apărătorilor ca, până la termenul următor - stabilit peste o săptămână - să aducă motivaţia absenţei clientului lor.
În 19 iulie, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a cerut arestarea lui Omar Hayssam, după ce a concluzionat că s-ar sustrage de la judecată. În acea zi, purtătorul de cuvânt al lui Omar Hayssam susţinea că nu cunoaşte locaţia exactă unde se află sirianul, afirmând însă că acesta urmează un tratament naturist în zona Văii Prahovei şi că nu este însoţit de Violeta, mama celui de-al optulea copil al său.
A doua zi, după ce poliţiştii au început să-l caute pe Omar Hayssam în toată ţara şi după ce presa lansase ipoteza că acesta ar fi părăsit România, şefii SRI, SIE şi DGIPI, respectiv Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, au demisionat. Motivul comunicat de purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Adriana Săftoiu, a fost "situaţia creată în urma eliberării lui Omar Hayssam". Ulterior, fostul director SRI Radu Timofte a declarat că a demisionat după ce preşedintele Traian Băsescu i-a spus că nu mai are încredere în serviciile de informaţii.
În 14 august 2006, ministru Justiţiei de atunci, Monica Macovei, afirma că instanţa Curţii de Apel Bucureşti - care a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a lui Omar Hayssam cu cea a interdicţiei de a părăsi ţara - a comunicat soluţia Poliţiei de Frontieră şi Direcţiei Generale a Paşapoartelor. Concret, magistraţii au informat poliţiştii despre punerea în libertate a lui Hayssam şi despre măsurile care se impun, spunea Macovei.
(Lucia Efrim; toto@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe