- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (16.10.2007, 18:05)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Dosarul Flota, la un pas de clasare la zece ani de la constituire
Dosarul Flota se află la un pas de clasare, procurorii anticorupţie urmând să îi scoată de sub urmărire penală pe acuzaţi şi să-şi motiveze decizia, care va avea la bază expertiza financiară efectuată în dosar şi care nu reţine vreun prejudiciu adus statului prin vânzarea celor 16 nave.
Urmărește
1 afișare
FOCUS: Dosarul Flota, la un pas de clasare la zece ani de la constituire
Expertiza din dosarul Flota, în care este inculpat şi preşedintele Traian Băsescu, a fost comunicată părţilor, care au declarat, pentru MEDIAFAX, că "este una favorabilă, fiind efectuată de profesionişti".
Expertiza financiară dispusă de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul "Flota" a fost finalizată în 24 septembrie, costul ei fiind evaluat la 140.000 de lei, adică peste 43.000 de euro.
Unele părţi din dosar, chemate la DNA începând cu 8 octombrie pentru a li se prezenta rezultatul expertizei, susţin că cea de-a doua expertiză nu reţine vreun prejudiciu adus statului din vânzarea navelor, fiind o expertiză favorabilă acuzaţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Surse oficiale au confirmat faptul că nu mai există vreun prejudiciu constatat de experţi, paguba fiind "zero lei".
Expertiza va sta la baza soluţiei procurorilor de scoatere de sub urmărire penală a inculpaţilor din dosar, părţile interesate fiind singurele care pot contesta în instanţă decizia anchetatorilor, în termen de 20 de zile de la comunicare.
Însă, fiind un rezultat favorabil, părţile nu vor avea interes în a face vreo acţiune în instanţă, aşa că dosarul va fi clasat.
Dosarul "Flota" a avut ca obiect stabilirea modului în care flota românească a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infracţiuni comise de cei care ar fi iniţiat şi derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanţa cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, în perioada aprilie 1991 - august 2000.
Potrivit unei prime expertize dispusă de procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie (actualul DNA), prin înstrăinarea a 16 nave, cei 80 de inculpaţi din dosar ar fi păgubit statul român cu peste 11.000 de miliarde de lei (echivalentul a 275 de milioane de euro). PNA a plătit pentru prima expertiză 10.000 de euro la nivelul anului 2004, când dosarul a fost înaintat instanţei supreme.
Cea de-a doua expertiză din dosar a fost dispusă după ce DNA a infirmat soluţia dată de procurorii PNA, care au decis în 2004 trimiterea în judecată a lui Băsescu, alături de alte 79 de persoane.
Cele două expertize contradictorii ridică problema unei eventuale greşeli comisă de unii dintre experţii financiari-contabili. Fie prima expertiză a fost greşită şi atunci experţii ar trebui să restituie banii pe care i-a plătit statul, fie cea de-a doua a fost realizată cât să închidă pentru totdeauna acest caz.
Soluţia pe care ar urma să o dea DNA - ţinând cont de cea de-a doua expertiză - nu ar face decât să alimenteze suspiciunile că Traian Băsescu şi ceilalţi 79 de inculpaţi din dosar sunt implicaţi în vânzarea flotei maritime româneşti.
Prin decizia anchetatorilor DNA, Traian Băsescu ratează şansa de a-şi dovedi nevinovăţia în faţa unui magistrat independent, aşa cum sugera preşedintele că ar trebui să facă miniştrii cercetaţi de DNA.
Judecătorii sunt cei care îl pot achita pe Băsescu, clasând pentru totdeauna acest caz controversat.
Procurorii sunt egali, ceea ce înseamnă că prima soluţie de trimitere în judecată a celor 80 de persoane nu este mai proastă decât iminenta decizie de scoatere de sub urmărire penală a aceloraşi acuzaţi.
Niciun procuror nu îşi poate aroga paternitatea unei soluţii corecte, singurii care pot decide fiind judecătorii.
(Lucia Efrim, toto@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate