FOCUS: Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, la Bucureşti sau/şi la Cluj?

România va găzdui pentru prima dată Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), însă deocamdată nu este foarte clar unde va avea loc evenimentul: Alexandru Darie, preşedintele UTE, susţine că va avea loc la Bucureşti, în timp ce Tompa Gabor a anunţat, încă din 2007, că va fi la Cluj.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului FOCUS: Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, la Bucureşti sau/şi la Cluj?

Directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizorul Tompa Gabor

Organizatorii Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa - Alexandru Darie şi Tompa Gabor - au abordat chestiunea finanţării manifestării, iar acesta din urmă s-a plâns de bugetul mic alocat de autorităţile Clujului, însă cei doi nu s-au pus de acord, la nivel de teatre, unde şi cum se va organiza evenimentul.

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, al cărui director este Tompa Gabor, a anunţat că el va organiza festivalul european, în timp ce preşedintele Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), Alexandru Darie, susţine că festivalul va avea loc, cu siguranţă, la Bucureşti, în organizarea Teatrului Bulandra, al cărui director este.

Alexandru Darie a declarat pentru MEDIAFAX că Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa va avea loc la Bucureşti, la sfârşitul lunii octombrie, organizat de Teatrul Bulandra şi că nu s-a pus niciodată problema, la nivelul UTE, ca festivalul să fie organizat la Cluj. Preşedintele UTE a mai spus că va avea nevoie, pentru organizarea unui astfel de eveniment, de aproximativ un milion de euro, acestea fiind sumele practicate la alte ediţii ale festivalului.

"Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa va fi organizat de Teatrul Bulandra, ca membru unic al UTE. Singura înţelegere pe care am avut-o cu cei de la Cluj, cu Tompa Gabor, a fost ca o parte din trupele din festival să meargă şi la Cluj, în funcţie de bugetul oferit de Primăria Cluj. Avantajul nostru, ca membri ai Uniunii, este că putem aduce teatre pe care le vom plăti la un preţ mult mai mic, decât «la liber». Am dori să aducem la Bulandra toate teatrele importante", a mai spus Alexandru Darie.

El a spus că, pentru moment, nu ştie ce trupe vor ajunge la Bucureşti, din cauză că oferta companiilor de teatru din Uniune va fi prezentată în luna martie, la Adunarea Generală de la Salonic. Numărul spectacolelor din festival vor fi selectate şi în funcţie de buget.

"Ceea ce spun cei de la Cluj este o foarte frumoasă dorinţă pe care o avem şi noi, la Bucureşti. Nu vreau să intru în contradicţie cu nimeni, dar este prea devreme să vorbim despre Festivalul Uniunii Teatrelor Europene la o dată exactă sau despre un anumit număr de spectacole, în condiţiile în care nu s-au aprobat bugetele. Abia suntem în ianuarie, până în noiembrie sunt foarte multe lucruri de precizat", a mai spus Darie.

De partea cealaltă, Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj a anunţat, încă de anul trecut, că Festivalul Uniunii Teatrelor Europene va avea loc la Cluj, toate detaliile privind numărul de spectacole, sau data evenimentului, fiind stabilite. Singura problemă ridicată de organizatorii de la Cluj este legată de bugetul pe care l-a oferit Primăria, prea mic pentru un eveniment de o asemenea anvergură. Primăria Cluj a alocat 100.000 de euro, în condiţiile în care Teatrul Maghiar de Stat susţine că ar avea nevoie de 700.000 de euro.

"Poate că domnul primar Emil Boc o să-şi mai revizuiască afirmaţia în ceea ce priveşte suma acordată. Deocamdată, Teatrul Maghiar de Stat va depune cererea de finanţare în cursul acestei luni la Consiliul Local care, la rândul său, trebuie să voteze mărimea sumei. Poate că domnul Boc a vrut doar să afirme că va sprijini această manifestare teatrală de importanţă mondială, organizată de noi în parteneriat cu Teatrul Bulandra. Consider că însuşi faptul că domnul primar a declarat că doreşte să sprijine acest eveniment, este un fapt pozitiv", a afirmat Tompa Gabor, care este, din 1990, şi director al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

El s-a declarat convins ca şi Bucureştiul va acorda sprijinul necesar Teatrului Bulandra, considerând că ar fi "mare păcat" ca autorităţile locale clujene să se dovedească "neputincioase" în faţa unui eveniment cultural atât de important, "şansă unică pentru oraşul Cluj".

"Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) va reprezenta o probă de foc pentru Primăria Cluj-Napoca în ceea ce priveşte sprijinul acordat culturii şi dialogului intercultural european în oraş. Nu m-aş grăbi, totuşi, să strig că banii sunt prea puţini. Deocamdată ei nu sunt deloc. Poate şi domnul primar a formulat diplomatic, ca politician, ştiind că proiectul trebuie să treacă prin mâna atâtor politicieni aparţinând diverselor partide", a spus directorul artistic al festivalului.

Despre suma pe care o oferă primarul Clujului, Emil Boc, Alexandru Darie a spus că este o sumă suficientă pentru a duce două, trei companii din Festival şi la Cluj. "Eu cred că este o sumă destul de bună. Oricât va oferi Primăria Cluj, banii vor fi cheltuiţi pentru a aduce câteva companii la Cluj", a spus Darie.

Primarul Capitalei, Adriean Videanu, pare să ştie mai bine cum stau lucrurile: "Festivalul Uniunii Teatrelor Europene se va desfăşura în «duplex» la Bucureşti şi la Cluj", a declarat primarul pentru MEDIAFAX. Acesta a precizat că a semnat o scrisoare de intenţie prin care arată că va sprijini organizarea evenimentului la Bucureşti, urmând ca la sfârşitul lunii ianuarie să se stabilească suma cu care Primăria Municipiului Bucureşti va contribui la organizarea evenimentului.

Creată în 1990, la iniţiativa lui Giorgio Strehler, UTE este cea mai mare reţea de teatre publice din Europa, cu membri în 20 ţări, inclusiv în România. Obiectivul acesteia este de a contribui la construcţia Uniunii Europene prin cultură şi teatru, de a dezvolta o acţiune culturală comună, care să depăşească barierele reprezentate de limbă, în favoarea unui teatru de artă, considerat ca instrument unificator între popoare.

Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) s-a desfăşurat anul trecut la Teatro Stabile din Torino (23 octombrie - 31 decembrie), cu tema "Teatrul antic grecesc şi naşterea Europei". Teatrul Bulandra a prezentat două reprezentaţii - pe 24 şi 25 noiembrie - la Teatro Grande Valdocco, cu spectacolul "Ce păcat că-i curvă" de John Ford, regia fiind semnată de Alexandru Darie, iar scenografia de Octavian Neculai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici