FOCUS: Gala Premiilor Gopo - mult fast, ţinute elegante şi două filme multipremiate

Cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor Gopo a adus în Sala Tronului a Palatului Regal personalităţi importante din industria filmului românesc, însă doar două filme - "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu şi "California Dreamin'" de Cristian Nemescu au cules cele mai multe premii.

Urmărește
54 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Gala Premiilor Gopo - mult fast, ţinute elegante şi două filme multipremiate

FOCUS: Gala Premiilor Gopo - mult fast, ţinute elegante şi două filme multipremiate

Cristian Mungiu, marele câştigător al premiilor industriei de film românesc, a declarat că are "o strângere de inimă" pentru că trebuie sã urce atât de des pe scenă şi şi-a exprimat speranţa că, pe viitor, nu vor mai fi doar două filme care să candideze la majoritatea premiilor. La această Gală, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu şi "California Dreamin'" de Cristian Nemescu au luat aproape toate premiile, excepţie făcând doar trofeul Gopo pentru muzică originală de film, care i-a fost decernat compozitorului Cristian Lolea, pentru filmul "Îngerul necesar".

Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu a primit zece premii, fiind urmat de "California Dreamin'", cu patru premii.

"Mă bucură foarte mult aceste premii şi sper să apuc ziua, ca cineast român, să fiu premiat într-o ceremonie în care numărul filmelor produse în anul anterior să fi fost cu mult mai mare decât premiile acordate", a declarat Cristian Mungiu pentru MEDIAFAX.

Vlad Ivanov, câştigătorul Premiului Gopo pentru cel mai bun actor în rol secundar, a apreciat atmosfera şi, mai ales, compania, afirmând că s-a aflat între "oameni care şi-au manifestat prietenia totală faţă de film".

Şi ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, s-a simţit bine la Gală, declarând că l-a bucurat faptul că omulţul Gopo a "urcat" pe locul unde regii României au stat pe tron. "Filmul românesc se aşează pe locul meritat, prin valorile sale şi prin succesele sale avute în ulimul timp. Cred că în această seară am asistat la naşterea unei tradiţii. Mi-aş dori să fie un precedent şi să devină Oscarurile filmului românesc", a declarat Adrian Iorgulescu pentru MEDIAFAX.

Regizorul Alexandru Solomon, care a plecat acasă cu un premiu pentru documentarul "Război pe calea undelor", a fost, de asemenea, încântat de Gală. "Este un eveniment care a mers strună, ceea ce e rar la noi. Asta ne dă un soi de prestigiu, care era pierdut. În ce mă priveşte, are o mare importanţă acest premiu. M-au ales votanţii, deşi am concurat cu alte trei filme care erau la fel de bune. Asta înseamnă că am avut mai mulţi prieteni decât duşmani printre cineaştii români", a spus Solomon.

Adrian Sitaru, câştigătorul premiului pentru scurtmetraj, pentru filmul "Valuri" a fost impresionat mai mult de premiu decât de festivitate. "Mă bucur că am fost votat de un juriu atât de numeros. În festivaluri, juriile sunt formate din puţini oameni, însă acest premiu este foarte important pentru că relevă aprecierea mai multor oameni", a spus regizorul.

Bucuria pentru premiile obţinute de "California Dreamin'" a fost umbrită, însă, de amintirea morţii regizorului Cristian Nemescu."Este plăcut că am primit acest premiu şi că există, pentru că nu prea sunt premii pentru montaj la noi. Astfel, orice recunoaştere de acest gen contează. Sunt flatat pentru că am luat acest premiu pentru care am fost nominalizat cu Dana Bunescu. Sunt onorat că am luat un premiu pentru un film pentru care am lucrat alături de Cristian Nemescu", a spus Cătălin Cristuţiu, premiat pentru cel mai bun montaj, pentru "California Dreamin'".

Regizorul Cristian Mungiu a declarat că "e un pic ciudat, dar şi foarte plăcut" să concureze cu filmul "California Dreamin' (Nesfârşit)". "Nu-mi place ideea să dedic premii, dar vreau să-i mulţumesc lui Cristian Nemescu pentru filmul lui, mi-a plăcut foarte mult. Mulţumesc mult, Cristian.

Tudor Voican, premiat pentru scenariul filmului"California Dreamin'", a spus că acest premiu înseamnă foarte mult, întrucât a fost câştigat împreună cu Cristian Nemescu. "Este mai important pentru sufletul meu pentru că e cu Cristi, alături de care am lucrat atâţia ani. Dintre toate premiile, cele mai mari emoţii le-am avut aici, la Premiile Gopo. Aceste premii sunt adevăratele premii ale industriei cinematografiei din România", a spus scenaristul.

Răzvan Vasilescu, câştigătorul Premiului Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal în acelaşi film, a apreciat locul de desfăşurare a Galei şi actorii, însă toată ceremonia i-a dat senzaţia de "sărăcie", deoarece replicile de pe scenă au fost puţine şi nu toţi actorii puşi să le prezinte le ştiau pe de rost.

În cadrul evenimentului de luni seara, au fost premiate nu doar filme lansate anul trecut, ci şi unul care a apărut cu 30 de ani în urmă - "Toate pânzele sus", Mihaeala Rădulescu fiind aceea care a urcat pe scenă pentru a înmâna echipei trofeul Gopo.

Şi Jean Constantin a fost onorat, luni seară, primind premiul Gopo pentru întreaga activitate. Despre acesta, Ion Besoiu a afirmat că şi-ar face o carte de vizită în care să scrie că a jucat alături de Jean Constantin.

La ceremonia de decernare a premiilor Gopo a cântat Loredana Groza.

Gala Premiilor Gopo a avut loc la Palatul Regal - Muzeul Naţional de Artă al României, Sala Tronului, şi a fost transmisă în direct pe TVR 1. Gazda evenimentului a fost actorul Marius Florea Vizante.

Invitaţii speciali ai acestei ediţii au fost Thierry Frémeaux, delegat general al Festivalului de Film de la Cannes, regizorul Radu Mihăileanu şi Jurgen Biesinger, producător executiv al EFA Productions, compania de producţie a Academiei Europene de Film.

Thierry Frémeaux şi Radu Mihăileanu s-au numărat şi printre personalităţile care au urcat pe scenă pentru a decerna trofee Gopo. Alături de aceştia au mai înmânat premii câştigătorilor şi: actriţele Adela Popescu şi Maria Popistaşu, moderatoarea TV, Mihaela Rădulescu, Dana Deac, directorul Departamentului TVR 1, regizorul şi producătorul Dinu Tănase, ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, regizorii Corneliu Porumboiu, Radu Jude şi Radu Gabrea, producătorul Ada Solomon, actorul Victor Rebengiuc, dar şi Eugen Şerbănescu, directorul CNC, şi Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor.

Gala Premiilor Gopo de la Bucureşti urmează modelul marilor gale europene de gen, precum Premiile BAFTA (Marea Britanie), Premiile Cesar (Franţa), Premiile Goya (Spania). Trofeele Gopo au fost realizate de sculptorul Adrian Ilfoveanu.

(Material realizat de Irina Darlea, Alexandra Buzaş; life@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici