FOCUS: Gala UNITER, din nou spectacol de criză, la 20 de ani de la înfiinţarea instituţiei

Cea de-a 18-a ediţie a galei UNITER, care a avut loc luni seară, a fost, pentru a doua oară consecutiv, un spectacol "de criză", organizat la Televiziunea Română, chiar dacă evenimentul din 2010 trebuia să fie unul jubiliar, la 20 de ani de la înfiinţarea Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Gala UNITER, din nou spectacol de criză, la 20 de ani de la înfiinţarea instituţiei

FOCUS: Gala UNITER, din nou spectacol de criză, la 20 de ani de la înfiinţarea instituţiei

Spre deosebire de anii trecuţi, nu provincia a dominat gala premiilor UNITER, cele mai apreciate fiind, de data aceasta, spectacolele din Bucureşti. Juriul format din Marina Constantinescu (critic de teatru), Florica Ichim (critic de teatru), Valeria Seciu (actriţă), Mihai Mădescu (scenograf) şi Cornel Todea (regizor) a decis, de data aceasta, să dea mai multe premii teatrelor din Capitală. Astfel, premiul pentru regie i-a revenit lui Alexandru Dabija, pentru "Pyramus & Thisbe 4 you" (Teatrul Odeon), premiile pentru cei mai buni actori în rol secundar au fost adjudecate de Ana Ciontea, respectiv Vlad Ivanov, colegi tot într-un spectacol al lui Dabija, de la TNB, "Un duel", iar premiile pentru cele mai bune roluri principale au revenit altor doi colegi de scenă - George Mihăiţă şi Virginia Mirea, pentru partiturile din "Casa Zoikăi", de Alexandru Tocilescu (Teatrul de Comedie).

În schimb, Teatrul Maghiar "Csiky Gergely" din Timişoara a primit premiul pentru cel mai bun spectacol al anului 2009, pentru "Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi", de Victor Ioan Frunză.

Gala premiilor UNITER a avut loc în Studioul Trei al Televiziunii Române, ca şi anul trecut. Deşi aflat la ediţie aniversară, spectacolul nu a fost marcat foarte puternic în direcţia aceasta. Soprana Felicia Filip s-a ridicat, la începutut galei, din public, cântând un festiv "La mulţi ani!". Aniversarea nu a dus lipsă nici de urări mai ironice, ce au făcut referire la situaţia care a adunat personalităţile teatrului românesc la TVR şi nu la Teatrul Naţional Bucureşti - criza economică. Aceasta a fost invocată, inevitabil, de mai multe ori, de preşedintele UNITER, moderatorul serii, Ion Caramitru. Artistul nu a uitat să amintească în mai multe rânduri de norul de cenuşă vulcanică (în urma unei erupţii în Islanda, n.r.), din cauza căruia spectacolul a avut oaspeţi în minus, aceştia fiind blocaţi pe diferite aeroporturi.

Toni Grecu, care a primit un premiu special, pentru teatru de divertisment, s-a transformat într-o Casandră ad-hoc, prevestind, în glumă, că, dacă va mai continua criza, gala UNITER va fi organizată în biroul lui Ion Caramitru, iar Cornel Todea o va filma. Ba mai mult, dacă situaţia se agravează, Ion Caramitru va organiza gala prin sms. Nu au lipsit nici mici scenete pe tema UNITER, la care au fost prezente personajele Traian Băsescu, Ion Iliescu şi Nicolae Ceauşescu.

Gala nu a dus lipsă de momente emoţionante, dar nici de ranchiună. Dacă discursul actriţei Tatiana Iekel, premiată pentru întreaga activitate, a fost unul sensibil, aceasta dedicându-i distincţia nepoatei sale, fiica lui Florin Piersic Jr., primirea premiului de excelenţă pentru spectacolul "Faust", al lui Silviu Purcărete, a avut alte accente.

Senatul UNITER a acordat premiul de excelenţă creatorilor Silviu Purcărete (regizor şi scenarist), Helmut Stürmer (scenograf-decor), Lia Manţoc (scenograf-costume), Vasile Şirli (compozitor), Andu Dumitrescu (scenograf-efecte video), pentru impactul internaţional al spectacolului "Faust", după Goethe (Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu), la Festivalul Edinburgh 2009.

La anunţarea premiului, în martie, Constantin Chiriac, directorul Teatrului "Radu Stanca", a calificat gestul UNITER drept "o dreaptă şi târzie recunoaştere", referindu-se şi la faptul că montarea a fost ignorată, la momentul respectiv, de juriul UNITER. Premiera spectacolului "Faust" a deschis, în 2007, la Sibiu, Festivalul Naţional de Teatru.

La înmânarea premiului de excelenţă, luni, pe scenă a fost chemată scenografa Lia Manţoc. Aceasta l-a întrebat pe Caramitru: "Să vină şi domnul director?" (Constantin Chiriac, n.r.). La această întrebare, preşedintele UNITER a spus un sec "Nu".

Printre personalităţile prezente la gala UNITER de luni seară s-au numărat ministrul Culturii, Hunor Kelemen, şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Gala premiilor UNITER a fost transmisă în direct la TVR 1 şi Radio România Cultural, dar şi pe internet.

(Material realizat Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici