- Home
- Main Story
- BUCURESTI, (26.02.2010, 15:04)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Grupul independenţilor ajunge la 28 de membri, apropiindu-se de UDMR
Fostul vicepreşedinte al PSD Marian Sârbu, dorit de Traian Băsescu, la finele lui 2009, pentru portofoliul Muncii, este cel de-al 28-lea parlamentar al grupului deputaţilor şi senatorilor independenţi, care se apropie, astfel, de numărul parlamentarilor UDMR.
Urmărește
26 afișări
FOCUS: Grupul independenţilor ajunge la 28 de membri, apropiindu-se de UDMR (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Grupul parlamentarilor independenţi era format, până la demisia lui Sârbu din PSD, din 27 de persoane, 17 deputaţi şi 10 senatori.
În cazul senatorilor, primul care şi-a anunţat retragerea din partidul care l-a propulsat ca parlamentar a fost Liviu Câmpanu. El este actualul lider al senatorilor independenţi.
Câmpanu şi-a anunţat pe 1 septembrie 2009, în plen, demisia din PNL, precizând că va activa ca senator independent. Câmpanu preciza, totodată, că va sprijini o eventuală candidatură a lui Sorin Oprescu la alegerile prezidenţiale. El a menţionat că "privind evoluţia situaţiei politice din România, derapajul partidelor politice şi evoluţia acestora spre a se constitui în adevărate mafii politice interesate de prăduirea banului public şi nu de guvernarea acestei ţări şi de bunăstarea acestui popor, consider că este momentul impunerii pe scena politică a unor independenţi, a unor profesionişti care n-au făcut şi nu fac parte dintr-un sistem relaţional de tip mafiot şi care să nu aibă alţi şefi decât pe Dumnezeu şi pe oamenii pe care îi reprezintă", se arăta într-un comunicat de presă al senatorului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Pe 13 octombrie, Neculai Rebenciuc şi-a depus demisia din PNL, acuzând nemulţumiri pe care le-a avut în organizaţia Botoşani. Întrebat dacă va adera la PDL, Neculai Rebenciuc a spus că nu va intra în alt partid, ci va activa ca independent.
Deputatul maramureşean Gheorghe Zoicaş a fost exclus pe 14 octombrie 2009 din PSD Baia Mare, după ce a absentat nemotivat de la votarea unei moţiuni de cenzură.
Pe 16 octombrie 2009, deputatul PSD de Braşov Gabriel Tiţa, care a lipsit de la votul asupra moţiunii de cenzură, a fost exclus din partid, devenind independent.
Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat pe 19 octombrie 2009, că liberalii au decis excluderea din partid, cu majoritate de voturi, a senatorilor Ovidiu Mărcuţianu şi Cezar Măgureanu şi a deputaţilor Ion Tabugan, Dan Păsat şi Dan Bordeianu, pentru absenţele de la votul moţiunii de cenzură. Dan Păsat a ales să activele în grupul parlamentar al PDL.
După ce a fost exclus din PSD, deputatul Eugen Nicolicea a declarat, pe 27 octombrie 2009, că îşi va continua activitatea ca independent.
După o zi, pe 28 octombrie 2009, senatorul Anghel Iordănescu a anunţat că a demisionat din PSD în urmă cu 11 luni şi că va activa în continuare ca independent, el explicând că şi-a precizat atât de târziu poziţia deoarece nu a cunoscut "suficient de bine" regulamentul acestei Camere. El a menţionat că, în urmă cu unsprezece luni şi-a depus demisia din organizaţia PSD Ilvof chiar la sediul din Bulevardul Kiseleff şi a prezentat, în aceeaşi perioadă, o altă demisie chiar preşedintelui Senatului, Mircea Geoană. "
Deputatul PSD Vasile Soporan şi-a anunţat pe 2 noiembrie, în plenul Camerei Deputaţilor, demisia din PSD. Soporan a precizat că pleacă din PSD cu regret deoarece lasă în urmă o "muncă serioasă de peste 10 ani şi colegi formidabili". El a spus că rămâne ataşat valorilor de stânga şi va activa "deasupra intereselor individuale şi de partid, în interesul tuturor".
În data de 14 decembrie 2009 deputaţii Răzvan Ţurea şi Gabriel Tiţa-Nicolescu au demisionat din PSD şi vor activa în Parlament în calitate de deputaţi independenţi, a anunţat, luni, în plen, preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase.
Deputatul Emil Bostan a informat Biroul Permanent al Camerei, că a demisionat din PNL pe 16 decembrie, el declarându-se deputat independent, şi că urmează să activeze în grupul independenţilor. În aceeaşi zi, senatorul Laurenţiu Chirvăsuţă a decis să se alăture grupului independenţilor din Parlament, susţinând într-o scrisoare deschisă că exercitarea mandatului de senator a devenit limitată pentru că PSD a ales "drumul unui proiect închis al unui grup, nu al unei echipe".
Preşedintele Traian Băsescu i-a propus lui Marian Sârbu, vicepreşedinte al PSD în acea perioadă, pe 16 decembrie, în cadrul unor consultări cu partidele politice, să facă parte din echipa guvernamentală, lucru respins de conducerea partidului două zile mai târziu.
Deputatul Tudor Ciuhodaru a declarat pe 12 ianuarie 2010, că a decis să demisioneze din PSD întrucât nu se simte susţinut de social-democraţi în proiectele sale. "M-am săturat să nu fiu susţinut de echipa social-democrată. Sunt lucruri pe care vreau să le promovez, dar nu am sprijinul necesar. E vorba şi de sprijinul la nivelul PSD Iaşi, dar şi la nivel central. Aici mă refer în primul rând la proiecte care privesc zona medicală", a declarat Tudor Ciuhodaru, care, totodată, este şi şeful Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului de Urgenţe din Iaşi.
Gabriel Oprea a demisionat, de 16 ianuarie 2010 din PSD, după ce părăsise conducerea filialei Ilfov şi demisionase din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor. "La Ilfov am format o echipă puternică, pe care am condus-o timp de cinci ani, cu înfrângeri şi victorii politice. În toţi aceşti ani, am muncit împreună cu aceasta echipă pentru fiecare vot pe care l-am adus Partidului Social Democrat. La acest moment, dacă doream să fiu apărat ca la Termopile, sunt convins că cei mai mulţi dintre colegii mei de la Ilfov ar fi stat alături de mine, umăr la umăr, în orice aş fi decis să întreprind, ştiind cu toţii că urmează o cauză dreaptă, ca întotdeauna", i-a spus, prin intermediul unei scrisori deschise, Gabriel Oprea liderului PSD, Mircea Geoană.
Deputatul Valeriu Andrei Steriu a declarat, pe 18 ianuarie, că a decis să demisioneze din PSD şi să se alăture deputaţilor independenţi, deoarece PSD nu îi mai aducea "multă bucurie" şi pentru că, în grupul independenţilor, va putea promova proiectele agricultorilor. "Eu sunt un agricultor prin definiţie, nu politician. M-am consultat cu Gabriel Oprea şi am stabilit ca prioritate lucruri practice pentru agricultori", a explicat Steriu motivele plecării sale din PSD şi alăturării parlamentarilor independenţi.
Senatorul Corneliu Grosu a demisionat din PSD pe 22 ianuarie pentru a se alătura grupului parlamentarilor independenţi condus de Oprea, el declarând pentru MEDIAFAX că gestul său este datorat încrederii pe care o are în proiectul politic al lui Oprea. "Alăturarea mea grupului parlamentar al independenţilor este un gest firesc şi se datorează încrederii pe care o am în proiectul politic al domnului Gabriel Oprea. Este un proiect nou, justificat şi necesar, în cadrul căruia cred că voi fi sprijinit pentru a-mi promova proiectele pe zona de educaţie", a declarat Corneliu Grosu. El a apreciat că în grupul parlamentar independent "se munceşte mult mai aplicat", iar proiectele "nu rămân la stadiul de simple teorii".
Vasile Nedelcu şi-a anunţat pe 1 februarie 2010, în plenul Senatului, demisia din partidului din care făcea parte, afirmând că vor activa ca senatori independenţi.
Pe 4 februarie 2010, deputatul Ioan Damian a anunţat Biroul Permanent că a demisionat din PSD şi se va alătura deputaţilor independenţi, conduşi de Gabriel Oprea. "Cred că în perioada actuală, România trebuie să depăşească această criză economică, acesta fiind acum adevăratul interes al românilor şi misiunea mea, ca parlamentar. Îl cunosc pe domnul Gabriel Oprea de când era ministru delegat pentru administraţia publică, iar eu îmi desfăşuram activitatea în administraţia publică. Este un om serios, hotărât, care cunoaşte foarte bine realităţile României, deci şi pe cele de la Călăraşi. Este un om care întotdeauna îşi respectă cuvântul dat", a declarat Damian.
Mircea Irimescu, reprezentantul PNŢCD, ales deputat din partea PNL, a decis să se alăture grupului condus de Gabriel Oprea pe 20 februarie 2010.
Pe 22 februarie, după Congresul PSD, au demisionat din partid deputaţii Ioan Munteanu şi Tărâţă Culiţă, dar şi senatorul Şerban Mihăilescu.
Şerban Mihăilescu era membru al conducerii PSD din 1991 şi a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, dar şi pe cea de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului în Cabinetul Năstase.
Ioan Munteanu a fost membru PDSR în perioada 1992-1999, în 2000 a trecut la ApR, iar din 2000 a intrat în PSD, fiind până în 2004 lider al filialei Neamţ. El a fost vicepremar al oraşului Piatra Neamţ şi apoi prefect de Neamţ.
Culiţă Tărâţă a afirmat că "este nevoie de o nouă forţă politică de centru-stânga care să sprijine Guvernul în eforturile sale". "Prin activitatea pe care o voi desfăşura aici (în grupul independenţilor, n.red.) voi fi în măsură să-i ajut mai mult pe cei care m-au trimis în Parlament, pe primarii din Neamţ, agricultorii în general", a mai arătat Culiţă Tărâţă.
Pe 24 februarie, senatorul Cristian Diaconescu s-a alăturat grupului independenţilor, el fiind este al patrulea parlamentar PSD care părăseşte partidului după Congresul extraordinar în urma căruia Victor Ponta a fost ales preşedinte.
Fostul vicepreşedinte al PSD Marian Sârbu a anunţat, vineri, 26 februarie 2010, după o întâlnire cu Victor Ponta, că este "nevoit" să părăsească partidul şi că probabil se va alătura grupului independenţilor din Parlament, coordonat de Gabriel Oprea. Sârbu a spus că principala sa nemulţumire este legată de situaţia "destul de suspicioasă" din partid, menţionând că nu poate avea eficienţă în domeniul social, pe care îl coordonează de 16 ani în PSD, în condiţiile în care unii dintre colegi îi cer să fie împotriva propriilor convingeri. El a spus că se vede astfel nevoit să părăsească PSD, "cu toate regretele".
Liderul deputaţilor independenţi, Eugen Nicolicea, a declarat, vineri, că Gabriel Oprea este iniţiatorul înfiinţării unui nou partid şi, de aceea, el trebuie să fie preşedintele noii formaţiuni politice, al cărei nume ar putea fi Uniunea Naţională pentru Progres sau Uniunea Naţională Română.
Potrivit lui Eugen Nicolicea, numărul parlamentarilor independenţi a ajuns la 28.
Cea mai recentă afiliere la grupul independenţilor este a lui Marian Sârbu, care şi-a anunţat vineri demisia din PSD.
Liderul coordonator al grupului parlamentarilor independenţi, Gabriel Oprea, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că prietenul său Marian Sârbu va avea un rol foarte important în construcţia politică de centru-stânga pe care o au în vedere.
Grupul parlamentar al UDMR are, în prezent, 31 de membri, 22 de deputaţi şi 9 senatori.
(Material realizat de Gabriel Pecheanu, gabriel.pecheanu@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe