FOCUS: Începută letargic, ziua alegerilor la PSD s-a încheiat cu readoptarea rapidă a lui Oprescu

Începută într-o atmosferă calmă şi netulburată decât de probele de sunet la scena amplasată în curtea sediului, ziua alegerilor locale la PSD s-a terminat cu readoptarea rapidă, la scurt timp după aflarea rezultatelor estimate, a fostului social-democrat Sorin Oprescu.

Urmărește
10 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Începută letargic, ziua alegerilor la PSD s-a încheiat cu readoptarea rapidă a lui Oprescu

FOCUS: Începută letargic, ziua alegerilor la PSD s-a încheiat cu readoptarea rapidă a lui Oprescu (Imagine: Mediafax Foto)

Liderii PSD au avut nevoie, după anunţarea primelor rezultate estimate ale alegerilor locale, de mai puţin de jumătate de oră pentru a-l readopta pe cel care, pentru a putea candida la Primăria Generală, le-a întors spatele: Sorin Oprescu.

După o zi întreagă în care doar probele de sunet la scena amplasată în curtea sediului din Kiseleff au tulburat liniştea profundă de la sediul central al partidului, liderii PSD au început să se strângă în jurul orei 20.00.

Între timp, la sediul central veniseră deja candidatul la funcţia de primar general, Cristian Diaconescu, care, de la 3 după-amiaza şi până după încheierea votului, nu a coborât din biroul său, şi secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, care ţinea legătura cu filialele, făcea calcule optimiste şi împărtăşea jurnaliştilor estimările social-democraţilor în ceea ce priveşte numărul de consilii judeţene câştigate.

Atmosfera a fost atât de senină pe tot parcursul zilei în Kiseleff încât nici pe copiii care ar fi trebuit să participe la un concurs de desene convocat de preşedinta organizaţiei de Femei, Rovana Plumb, nu i-a lăsat inima s-o tulbure.

Fără surprize, fără mari emoţii, fără gesturi teatrale, liderii care au venit, începând cu ora 20.00, au aşteptat anunţarea primelor estimări ca şi cum ar fi aşteptat o banală şedinţă de BPN.

Imediat după încheierea votului, au urmărit rezultatele, declaraţiile principalilor candidaţi şi nici măcar nu au observat că dintre ei lipsea propriul candidat la Primăria Generală, Cristian Diaconescu.

Acesta nici măcar nu apucase să comenteze, în faţa jurnaliştilor, rezultatele alegerilor, că Iliescu dăduse deja semnalul readoptării celui care, până acum o lună, fusese unul dintre cei mai vechi membri ai PSD: Sorin Oprescu.

În mai puţin de jumătate de oră, Geoană, Năstase şi Mitrea îmbrăţişaseră deja ideea sprijinirii lui Oprescu în turul doi.

Readoptarea fiului rătăcitor al social-democraţilor s-a produs însă pe un ton atât de normal, consfinţind ceea ce anticipau toţi ziariştii dar nu îndrăzniseră încă liderii partidului să o facă – cu excepţia lui Iliescu – încât şi această turnură atât de iute nu a surprins pe nimeni.

Rămâne de văzut, peste două săptămâni, dacă acest sprijin oficial al PSD îi va aduce lui Oprescu ceea ce i-a lipsit duminică sau dacă, vorba unuia dintre mai-marii social-democraţi, îi va convinge pe bucureştenii care au votat până acum constant cu dreapta că "independenţa" lui Oprescu este o cacealma şi îi vor ruina şansele de a câştiga.

De asemenea, mai rămâne de văzut, însă peste câteva luni, dacă optimismul reţinut al unora dintre liderii partidului, că rezultatul de la aceste locale este începutul succesului la parlamentare, se va confirma sau nu.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

(Material realizat de Flori Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici