FOCUS:Inflaţia din august poate duce la menţinerea sau reducerea dobânzii BNR, care ar deprecia leul

Evoluţia inflaţiei din luna august, uşor mai optimistă decât aşteptările pieţei, ar putea determina Banca Naţională a României (BNR) să menţină sau chiar să scadă dobânda de politică monetară în acest an, ceea ce se va reflecta într-o depreciere a leului faţă de euro, consideră analiştii economici.

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului FOCUS:Inflaţia din august poate duce la menţinerea sau reducerea dobânzii BNR, care ar deprecia leul

FOCUS:Inflaţia din august poate duce la menţinerea sau reducerea dobânzii BNR, care ar deprecia leul

În luna august, preţurile de consum au coborât cu 0,09%, aceasta fiind a doua lună cu dezinflaţie după 1989, astfel că inflaţia anuală a ajuns la 8,02%, evoluţia fiind influenţată de ieftinirea serviciilor.

Prima rată negativă a inflaţiei, după 1989, a fost înregistrată în august 2006, când preţurile au coborât cu 0,07%, determinantul fiind, la acel moment, scăderea preţurilor la alimente.

Potrivit analiştilor ING Bank, Raiffeisen Bank şi BRD-Groupe Societe Generale, datele privind inflaţia din august nu ar justifica o nouă majorare a dobânzii de politică monetară, unii dintre aceştia fiind de părere că BNR ar putea chiar diminua dobânda în acest an, de la nivelul actual de 10,25% pe an.

"Probabil că Banca Centrală nu va majora dobânda la 25 septembrie. Foarte mulţi străini aveau estimări legate de creşteri de dobândă. Revizuirea aşteptărilor va pune presiune pe deprecierea graduală a leului în perioada următoare", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, Nicolae Alexandru-Chisdeciuc, senior economist al ING Bank.

Analiştii BRD notează că datele privind inflaţia din august sunt conforme aşteptărilor legate de reducerea indicelui preţurilor de consum sub pragul de 7% în luna decembrie şi nu confirmă teoriile privind supraîncălzirea economiei. Datele prezentate, miercuri, de INS, diminuează şansele unei majorări de dobândă în septembrie, sunt de părere economiştii.

În august 2008, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,2%, preţurile celor nealimentare au stagnat, comparativ cu iulie, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,9%.

"Era de aşteptat o asemenea evoluţie a preţurilor. În luna august, principalul factor de influenţă a fost preţul telefoniei, pe de o parte ca urmare a evoluţiei cursului de schimb, iar pe de alta ca urmare a alinierii tarifelor", a spus Ionuţ Dumitru, şeful departamentului de cercetare din Raiffeisen Bank.

Pentru luna septembrie, analiştii anticipează o rată anuală a inflaţiei de 7%-7,1%, preţurile urmând să crească uşor, comparativ cu august, sau chiar să se păstreze neschimbate.

Potrivit unei analize a BCR, scăderea cotaţiei internaţionale a petrolului, oferta internă bogată de produse agroalimentare şi aprecierea lunară a leului, vor avea o influenţă pozitivă asupra inflaţiei. Analiştii notează că nu este exclus ca şi luna septembrie să aducă o reducere considerabilă a inflaţiei.

La începutul lunii august, BNR a revizuit în creştere prognozele de inflaţie pentru acest an şi pentru anul viitor. Astfel, pentru 2008, estimarea a fost revizuită de la 6% la 6,6%, iar pentru 2009 de la 3,5% la 4,2%.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, revizuirea în sus a inflaţiei a fost generată atât de presiunile din partea excesului de cerere, amplificate de accelerarea creşterii PIB din primul trimestru din 2008, cât şi de dinamica alertă a creşterii salariilor din sectorul bugetar şi de majorările preconizate ale pensiilor.

Ţinta BNR de inflaţie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.

(Material realizat de Oana Dinu, oana.dinu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici