FOCUS: Inflaţia din septembrie a depăşit estimările, din cauza deprecierii leului, afirmă analiştii

Deprecierea monedei naţionale a provocat creşterea peste aşteptări a preţurilor de consum în luna septembrie, afirmă analiştii economici, care cred că ar fi un dezastru ca paritatea euro să treacă de pragul de 4 lei.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Inflaţia din septembrie a depăşit estimările, din cauza deprecierii leului, afirmă analiştii

FOCUS: Inflaţia din septembrie a depăşit estimările, din cauza deprecierii leului, afirmă analiştii (Imagine: Mediafax Foto)

Preţurile de consum au avansat cu 0,4% în luna septembrie în special din cauza deprecierii cursului de schimb, iar inflaţia anuală a coborât cu 0,7 puncte procentuale faţă de luna anterioară, de la 8,02% la 7,3%, ca urmare a unui efect de bază favorabil, potrivit analiştilor.

În luna septembrie, alimentele s-au scumpit cu 0,33%, preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 0,19%, iar la servicii creşterea de 1,05% a depăşit semnificativ media generală. Preţurile serviciilor de telefonie au crescut în luna septembrie cu 1,76%, iar cele pentru transportul urban cu 1,64%.

"La servicii avem o creştere puternică din cauza deprecierii cursului de schimb. Trebuie să ţinem cursul de schimb sub pragul de 4 lei/euro. Ar fi un dezastru ca acesta să depăşească acest nivel," a declarat agenţiei MEDIAFAX economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru.

În luna septembrie, cursul mediu al leului a fost de 3,6254, în urcare cu 2,8% faţă de media lunii august de 3,5268, conform datelor BNR. Însă, la începutul acestei săptămâni, moneda naţională a scăzut brusc, sub influenţa factorilor externi, şi cursul calculat de BNR a urcat la un maxim de 3,9410. După câteva zile de apreciere în raport cu euro, moneda naţională înregistrează vineri o volatilitate ridicată pe piaţa interbancară, cu variaţii de curs de până la 8 bani. La mijlocul zilei, cotaţiile se plasează la 3,8260-3,8280 lei/euro.

Analistul Millennium Bank România Ciprian Dascălu admite că rata anuală a inflaţiei s-ar fi îndreptat spre 7% în septembrie, dacă nu ar fi existat deprecierea cursului de schimb.

"Până să apară deprecierea, aşteptările erau să se ducă spre 7%. Se va crea un efect de panică în piaţă dacă euro va trece de 4 lei," a spus Dascălu.

În ceea ce priveşte rata de politică monetară, analiştii sunt de părere că este greu să se ia o decizie de reducere în acest moment, deoarece persistă încă multe presiuni inflaţioniste. În acelaşi timp, esxistă riscul încetinirii creşterii economice, astfel că majorarea dobânzii ar aduce şi mai aproape această perspectivă.

"În momentul de faţă, decizia referitoare la dobândă este una foarte grea. Creditarea va încetini foarte puternic şi la fel se va întâmpla şi cu economia. Pe de altă parte, există presiuni inflaţioniste, care s-au accentuat odată cu deprecierea leului. O să avem presiuni pe curs şi în ultimele 3 luni ale anului", a afirmat Dumitru.

Analistul Raiffeisen Bank este de părere că şansele ca inflaţia să coboare pînă la 6% sunt destul de mici.

"Într-o variantă oprimistă, ne aşteptăm ca inflaţia să fie unde în jurul valorii de 6,5% la sfârşitul anului. Probabil va depăşi acest prag, dar ne menţinem estimarea", a adăugat Dumitru.

În luna august, preţurile de consum au coborât cu 0,09%, aceasta fiind a doua lună cu rată negativă a inflaţiei de după 1989.

Ţinta BNR de inflaţie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat în urmă cu două săptămâni că rata inflaţiei poate ajunge la 6% la sfârşitul acestui an.

Potrivit analistului Millenium Bank, scenariul pentru ultimele 3 luni ale anului cuprinde o rată lunara a inflaţiei de 1,2% în luna octombrie, de 0,3% în luna noiembrie şi o inflaţie de de 6,8% la sfârşit de an.

"Rata de politică monetară ar trebui să rămână neschimbată. Însă rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ar trebui reduse pentru că dobânzile pe piaţa monetară au ajuns deja pe la 17-20%. Trebuie să se asigure lichiditate în piaţă pentru ca ratele de dobandă să fie aduse în jurul dobânzii cheie. De aceea, mă aştept la o reducere a rezervelor minime obligatorii în lei", a spus Dascălu.

Economistul-şef al BRD-Groupe Societe Generale Florian Libocor este de părere că BNR nu va opera o creştere a ratei dobânzii în luna octombrie, dar este posibil ca aceasta să fie redusă la începutul anului 2009.

"Politica monetară este deja mai restrictivă prin prisma scăderii inflaţiei. Cât priveşte dobânda de politica monetară, cred ca vom începe 2009 cu 10%", a declarat Libocor.

În aceste moment, rata de politică monetară se situează la 10,25%.

În ceea ce priveşte ţinta de inflaţie pentru anul viitor, analistul Raiffeisen crede că este puţin probabil să fie atinsă întrucât există încă multe presiuni, în special cele generate de curs.

"Este puţin realizabilă ţinta de inflaţie pentru anul viitor, iar în condiţiile în care cursul va continua deprecierea, misiunea devine imposibilă. Cursul de schimb este cheia în acest moment", a declarat Dumitru.

Banca Naţională a României a stabilit pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus minus un punct procentual.

(Material realizat de Marius Radu, marius.radu@mediafax.ro)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici