- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (24.04.2008, 14:25)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Joia Mare - pentru români, o zi cu semnificaţii speciale
Dincolo de importanţa religioasă a evenimentele evanghelice din Joia Mare, ziua Patimilor Domnului, când Mântuitorul este prins şi judecat, românii au acordat zilei de joi - care precede sau urmează Paştelui - şi alte valenţe, cele mai multe fiind reminiscenţe ale păgânismului.
Urmărește
801 afișări
FOCUS: Joia Mare - pentru români, o zi cu semnificaţii speciale (Imagine: Mediafax Foto)
La denia din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii şi se scoate Crucea, pe care se află Hristos răstignit. Postamentul Crucii este scos pe uşa de miazănoapte, după citirea primului Tropar din antifonul al XV-lea. Toţi credincioşii se apropie de cruce şi o sărută. Clopotele bat pe tot parcursul perindării prin faţa crucii. Joia Mare este ziua în care a avut loc Cina cea de Taină şi vânzarea lui Isus de către Iuda. Hristos s-a pregătit pentru moarte şi Înviere, oferind ucenicilor trupul şi sângele lui, pâinea şi vinul mântuirii. Din această zi nu se mai trag clopotele la biserică, ci doar se bate toaca.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Românilor însă, ziua de joi li s-a părut potrivită şi pentru cele mai diverse sărbători, care, aşa cum observă şi Ion Ghinoiu, autorul lucrării "Obiceiuri de peste an", sunt reminiscenţe ale fondului păgân, anterior creştinismului.
Celebrată în 27 aprilie, Joimăriţa este una dinte ipostazele zeiţei morţii care supravegheză focurile de Joimari. În imaginarul popular ea are o înfăţişare înfiorătoare: cap uriaş cu părul lung şi despletit, dinţii laţi şi gura căscată, o babă zmeoaică, o stafie sau un duh necurat, un animal respingător. Se spune că locuinţa ei ar fi în păduri neatinse de topor şi neumblate de picior de om sau în creierii munţilor. Uneltele de pedeapsă şi tortură pe care le poartă cu sine sunt, în exclusivitate, legate de foc: căldăruşe sau oală de lut cu foc şi jar, vătrai etc. La un moment dat a căpătat, nu se ştie cum, atribuţii de justiţiar, pedepsind fetele şi femeile leneşe, mai ales pe cele care nu şi-au terminat de tors cânepa, inul şi lâna.
Joile după Paşte, ciclu de nouă joi nelucrătoare, sunt considerate rele, agricultorii temându-se de ploile cu piatră. În schimb, aceste zile sunt slobode pentru distracţie şi joc. Lor li se mai spune, în Valea Nistrului de Jos, Joile Oprite sau Joile Pomenite. Joile Oprite formează un ciclu de nouă joi, cuprinse între Paşte si săptămâna a doua după Rusalii, când erau interzise anumite activităţi casnice, agrare, pastorale etc. În sudul ţării ele sunt numite Joile Verzi, iar în est, Joile Pomenite, şi sunt dedicate unor fenomene ale naturii potrivnice omului: ploile însoţite de grindină şi piatră, furtunile şi vânturile puternice, trăsnetele şi incendiile provocate de acestea, brumele şi îngheţurile târzii etc. În speranţa că ele vor fi îmbunate şi transformate din forţe malefice în forţe benefice, calendarul popular prevedea unele interdicţii de muncă, de unde le vine şi numele de Joi Oprite.
Joia Paparudei, sărbătoare cu dată mobilă în sudul ţării (Vlaşca, Brăila, Buzău, Constanţa) se celebrează în joia a noua după Paşte. În cinstea Paparudei se udau fetele cu apă scoasă din puţuri sau luată din gârle, pentru a ploua fără grindină.
Joia Verde se sărbătoreşte în zonele extracarpatice fie în joia a opta sau a noua după Paşte, fie în prima sau a doua săptămână după Rusalii, când se încheie ciclul de nouă Joi Oprite şi se deschide ciclul Joilor Nepomenite, favorabile activităţilor. La Joia Verde se credea că ies insectele din adăposturile subpământene şi se împrăştie pe Pământ. În Moldova şi Bucovina, în această zi, numită Joia Bulciului, Joia Mânioasă sau Buciumul Rusaliilor, începeau renumitele bâlciuri şi iarmaroace.
Joile Nepomenite, zile obişnuite de muncă, în opoziţie cu Joile Pomenite sau Joile Oprite, pun totuşi restricţii pentru unele activităţi în zone ca Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Moldova. Zonal, Joile Nepomenite formează un ciclu de trei zile nefaste pentru cei care nu le respectă: joia din Săptămâna Brânzei, joia din Săptămâna Paştelui şi joia din Săptămâna Rusaliilor sau Căluşului (Banat).
În prima joi a lunii mai, Junii braşoveni încingeau un dans ritual numit "Căţeaua". La miezul nopţii ei se dezbrăcau pînă la brâu, la comanda vătafului. Urmau apoi mişcări tumultuoase şi ameţitoare, în jurul unui "mijloc", stabilit de conducător. Acest joc ciudat a fost consemnat şi în ceremonialul nupţial, când era executat de feciori pe furiş, la Masa mare, în timpul nopţii, mai ales în Moldova.
Paştele Cailor, sărbătoare cabalină cu dată mobilă, care se celebrează în joia din a şasea săptămînă care urmează după Paşte, este sinonim cu Joia Iepelor, când se crede că, pentru un ceas, o singură dată pe an, se satură caii de păscut iarbă. Se pare că în vechime, Paştele Cailor a fost, asemănător Sângiorzului (23 aprilie) şi Sâmedrului (26 octombrie), o zi a soroacelor, când se încheiau sau se lichidau diferite înţelegeri şi afaceri. Dar, spre deosebire de acestea, care sunt sărbători cu dată fixă în calendarul popular, Paştele Cailor avea, datorită calculului pascal, dată mobilă, putând varia de la an la an, cu un număr mare de zile. Din acest motiv, importanţa sărbătorii s-a diminuat treptat, căpătând un înţeles peiorativ: a nu înapoia ceea ce ai împrumutat, a amâna până la "Sfântul aşteaptă", a nu te ţine de cuvânt. Cu variante şi credinţe locale, sărbătoarea a fost atestată pretutindeni în România.
(Departamentul Life; life@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate