Strategiile electorale ale politicienilor din Valea Jiului au suferit modificări după explozie, staff-urile de campanie fiind nevoite să reorganizeze din mers programul electoral.
Manifestările culturale organizate pentru a convinge electoratul, pe ritmuri muzicale, că un candidat sau altul merită votat au fost suspendate pentru o săptămână, perioadă în care în două dintre localităţile Văii Jiului, Petrila şi Petroşani, oamenii îşi îngropau morţii înghiţiţi de mină.
În această perioadă, contactul politicienilor cu alegătorii a fost posibil doar prin intermediul emisarilor care lăsau la uşile apartamentelor sau la porţile caselor lor câte o plasă cu daruri de la "Moşul electoral".
"Pentru ce să merg la vot, cine-mi poate aduce mie fiul înapoi?. Durerea nepoţilor mei nu va putea fi alinată de nimeni", spunea, printre lacrimi, mama unui miner mort în mina Petrila.
Majoritatea minerilor întrebaţi despre intenţiile de vot, s-au revoltat şi au spus că nu vor să îşi exercite dreptul constituţional pentru că nu mai cred în ajutorul politicienilor.
"Ce să mai măsor, ce să mai cântăresc?", spunea un fost miner făcând referire la un slogan. "Toţi sunt o apă şi-un pământ. Numai de ei le pasă. Aţi văzut vreunul făcând ceva pentru proşti? Niciunul. Nici nu vreau să vorbesc despre ei", spune bărbatul.
"Habar n-au de noi. Nu-i interesează decât să le dăm votul. În rest, nu-i vezi, nu-i auzi. Câte mandate au trecut ( de după ’89 încoace – n.r.)? Nimeni n-a făcut nimic pentru noi, minerii. Suntem tot paria societăţii româneşti. Acum vin toţi, se învârtesc ca şi corbii asupra prăzii. Nici nu vreau să aud de ei", a spus un alt miner trecut de prima tinereţe.
"Să mă duc la vot? Ca să ce? Să le mulţumesc că m-au îmbrăcat în negru, că mi-au făcut nişte sărbători fericite? Si ei sunt vinovaţi, chiar şi moral, dacă le-ar fi păsat măcar o clipă că în această zonă fără minerit rămânem pe drumuri", aruncă peste umăr cuvinte grele o tânără gârbovită de durere care se întorcea de la cimitr.
Deşi la fiecare pas localnicii din Petrila întâlnesc chipul câte unui om politic, pe stâlpi, aviziere sau agăţat pe stâlpii de iluminat, prezenţa lor nu reprezintă mai mult decât o fotografie. Numai lapoviţa şi vântul rece mai deranjează, în aceste zile, clasa politică locală: se mai desprinde un colţ al bannerului sau precipitaţiile afectează calitatea afişului.
Directorul general al Companiei Naţionale a Huilei, Daniel Surulescu, candidat şi el pentru un colegiu din Valea Jiului, a renunţat la campania electorală, "în semn de respect faţă de durerea familiilor minerilor decedaţi". Până şi acesta s-a declarat convins că indiferent cine va veni la putere "în Valea Jiului nu se va investi mai mult".
Duminică, la Petrila, 16 secţii de votare aşteaptă peste 25.000 de persoane să-şi exercite dreptul la vot.
(Ramona Roşulescu; [email protected])