FOCUS: Luna mai cu greve generale, mitinguri şi pichete ale sindicaliştilor şi ale agricultorilor

Sindicaliştii din sistemul bugetar şi agricultorii pregătesc, în luna mai, greve generale, mitinguri, marşuri şi pichete, toţi având o nemulţumire comună, respectiv lipsa banilor, reflectată în diminuarea veniturilor lunare ale salariaţilor sau în neplata subvenţiilor pentru fermieri.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Luna mai cu greve generale, mitinguri şi pichete ale sindicaliştilor şi ale agricultorilor

FOCUS: Luna mai cu greve generale, mitinguri şi pichete ale sindicaliştilor şi ale agricultorilor (Iamgine: Ovidiu_Micsik/Mediafax Foto)

Primii care ies în stradă sunt sindicaliştii din administraţie, afiliaţi la Federaţia "Columna", care vor picheta, de luni până vineri, câte trei ore zilnic, sediul Guvernului, cerând revenirea la veniturile de anul trecut, respectarea contractelor colective de muncă.

Urmează sindicalişti afiliaţi la Federaţia Naţională a Sidicatelor din Administraţie (FNSA), care ameninţă că, de miercuri, intră în grevă generală pe termen nelimitat. Din cei 50.000 de membri FNSA, 35.000 au semnat pentru declanşarea grevei. Funcţionarii publici de la FNSA au organizat, joi, un pichet, în faţa sediului Guvernului, susţinând că vor renunţa la greva generală anunţată pentru 5 mai dacă Executivul chiar găseşte soluţii la probleme lor, acţionează efectiv, nu doar îi cheamă la discuţii.

Oamenii sunt nemulţumiţi de reducerea cu aproximativ 45 la sută a veniturilor, odată cu intrarea în vigoare a legii unice de salarizare şi de ameninţarea cu disponibilizările.

Sindicaliştii afiliaţi la "Cartel Alfa", ameninţă, de asemenea, că vor organiza, în prima jumătate la lunii mai, între 10 şi 15, un miting şi un marş în jurul Parlamentului, timp de două zile consecutiv, atunci când va fi votul în Camera Deputaţilor pe legea pensiilor.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, declara că demersurile pentru organizarea grevei generale anunţată pentru luna mai au început şi că se strâng semnături pentru declanşarea protestului.

Liderul sindical spunea că cele trei probleme referitoare la legea pensiilor, legea salarizării unice şi salariul minim garantat pe economie nu au fost rezolvate de guvernanţi, precizând că, deşi s-au făcut paşi importaţi doar cu privire la legea salarizării unice, sindicaliştii aşteaptă rezultate concrete.

Federaţia "Agrostar" a anunţat că va organiza un miting cu 5.000 de persoane şi utilaje agricole în Capitală pe 11 mai, printre nemulţumirile agricultorilor aflându-se şi Ordonanţa 44/2008 care din 25 aprilie nu mai pot vinde produsele decât dacă sunt înregistraţi la Registrul Comerţului.

Preşedintele Federaţiei "Agrostar", Nicolae Ştefan, declara că dacă oficialii Ministerului Agriculturii nu vor completa Ordonanţa 44, cu o prevedere privind exceptarea micilor producători de la aplicarea prevederilor actului normativ vor protesta în pieţe şi vor închide pieţele.

O altă revendicare o reprezintă subvenţia la motorină şi, în acest sens, Ministerul Agriculturii a transmis Finanţelor un proiect de hotărâre prin care acciza la acest tip de carburanţi va fi redusă cu 1,16 lei pe litru.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de plăţile de la APIA, oficialii Ministerului Agriculturii promiţând că până în luna aprilie vor plăti restanţele către 850.000-900.000 de fermieri şi că speră să finalizeze toate plăţile până la sfârşitul lunii iunie. De asemenea, sindicaliştii au primit promisiuni că subvenţiile pentru lapte, carne de porc şi carne de pasăre, s-ar putea plăti în prima decadă a lunii aprilie.

O altă revendicare, respectiv reducerea TVA pentru alimente la zece la sută, este, potrivit ministrului Rădulescu, în atribuţia Ministerului Finanţelor. Totodată, demnitarul a spus că subvenţia de 15.000 de euro pentru fermele de legume şi fructe şi subvenţiile pe irigaţii nu poate fi acordată.

Şi crescătorii de bovine l-au avertizat, vineri, pe ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, care a participat la Râşnov, la deschiderea Zilelor Crescătorilor de Taurine, că vor organiza în Piaţa Victoria un protest la care vor aduce şi animale, dacă nu vor primi subvenţiile cuvenite.

Cu acest prilej, preşedintele sindicatului Crescătorilor de Bovine, Costel Caraş, l-a anunţat pe ministru că fermierii intenţionează să declanşeze, în perioada 15 - 21 mai, proteste în ţară şi în Capitală, întrucât multe ferme au ajuns falimentare, neprimind subvenţiile de la minister sau de la Uniunea Europeană.

O altă grevă generală este anunţată de profesori. Cadrele didactice afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia "Spiru Haret" şi Federaţia Educaţiei Naţionale au organizat, în 22 aprilie, o grevă generală de o zi, nemulţumite de scăderea veniturilor după intrarea în vigoare a legii salarizării, de disponibilizările anunţate şi de noua Lege a educaţiei.

Sindicaliştii din învăţământ au avertizat că dacă autorităţile nu găsesc o rezolvare la problemele din educaţie, ar putea intra în grevă generală pe termen nelimitat, la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie, care va duce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anul şcolar.

Nici luna aprilie nu a fost liniştită din punct de vedere al protestelor sindicaliştilor. Lunile viitoare se anunţă însă cel puţin la fel de agitate.

(Material realizat de Geanina Sandu, geanina.sandu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici