- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (03.02.2008, 15:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Luni se dă startul unei sesiuni parlamentare electorale
Sesiunea parlamentară care începe luni va fi marcată încă de la debut de conflicte şi scandaluri, determinate de încărcătura electorală a anului 2008. Votul uninominal, funcţionarea CNSAS, taxa auto şi adoptarea unor măsuri sociale sunt câteva dintre motivele de dispută între actorii politici.
Urmărește
3 afișări
Liderii fiecărui partid încearcă să convingă electoratul că au cele mai bune intenţii, ceilalţi nefăcând altceva decât să lupte pentru propriile interese. Ultimele subiecte preferate de politicienii dâmboviţeni sunt recentele decizii ale Curţii Constituţionale, cu privire la rolul CNSAS şi la introducerea votului uninominal, dar şi "schimbarea la faţă" a taxei de primă înmatriculare a autovehiculelor în aşa-numita taxă de poluare.
Recentele decizii ale Curţii Constituţionale îi pun la treabă pe parlamentari, pentru că legea fundamentală îi obligă să găsească o rezolvare în maximum 45 de zile de la publicarea hotărârilor Curţii în Monitorul Oficial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
La sesizarea preşedintelui Traian Băsescu, în decembrie 2007 Curtea a decis că trei articole din legea privind introducerea votului uninominal pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea în Parlament contravin Constituţiei. Termenul de 45 de zile curge, iar parlamentarii au început, după bunul obicei, cu... amânări. Deşi toate partidele şi toţi politicienii, cu excepţia PRM şi UDMR, declară de câte ori au ocazia că susţin votul uninominal, când se ajunge la fapte, lucrurile devin mai complicate, fiecare partid având propia variantă de uninominal. Pe de o parte se situează democrat-liberalii, care susţin introducerea votului uninominal în două tururi, aşa cum cere insitent preşedintele Traian Băsescu, iar, pe de altă parte, social-democraţii, liberalii, conservatorii care doresc păstrarea variantei votului uninominal proporţional. În aceste condiţii, Comisiile juridice ar fi trebuit - după cum au decis Birourile permanente - să finalizeze raportul la legea respinsă de Curtea Constituţională până în 31 ianuarie, dar divergenţele şi, bineînţeles, lipsa cvorumului au determinat amânarea discuţiilor pentru o săptămână.
Chiar înaintea debutului sesiunii, Curtea Constituţională a decis că legea după care este organizat şi funcţionează CNSAS este neconstituţională. Judecătorii Curţii au admis excepţia ridicată în procesul Dan Voiculescu - CNSAS, considerând că CNSAS nu poate da verdicte de natură juridică. Aşa că parlamentarii mai au un subiect sensibil - care deja a generat multe emoţii - asupra căruia trebuie să cadă de acord în 45 zile, în caz contrar CNSAS rămânând fără bază legală de funcţionare.
Cel de-al treilea caz în care Curtea a dat verdict de neconstituţionalitate este Legea privind răspunderea ministerială. Astfel, Curtea a decis că şi foştii miniştri trebuie să beneficieze de acelaşi tratament cu miniştrii aflaţi în funcţie. De asemenea, o altă decizie a Curţii a desfiinţat filtrul pentru începerea urmăririi penale a unui membru sau fost membru al Guvernului, respectiv Comisia prezidenţială specială de la Cotroceni. În acest caz, preşedintele ţării poate decide singur asupra unei solicitări de aviz pentru declanşarea urmăririi penale a unui ministru sau fost ministru, cerere pe care poate să i-o adreseze orice procuror din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau din Direcţia Naţională Anticorupţie. Este şi cazul recentelor avize prezidenţiale date la pachet pentru opt miniştri sau foşti miniştri, printre care Paul Păcuraru, Tudor Chiuariu şi Adrian Năstase.
Totuşi, prima zi de activitate parlamentară din acest an este dedicată discursului preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, care se va afla într-o vizită-fulger la Bucureşti. Şi pentru a menţine nota europeană, tot luni, imediat după discursul lui Sarkozy, pe agenda aleşilor neamului se află dezbaterea pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona. Va fi un nou prilej ca parlamentarii să-şi declare profunda admiraţie pentru construcţia europeană, pentru faptul că România a devenit membru al marii familii europene şi să-şi declame fiecare contribuţia esenţială la aderarea la UE.
Aşa cum era lesne de prevăzut, pe agenda tuturor partidelor şi pe cea a Guvernului în acest an figurează o serie de măsuri sociale.
Astfel, guvernanţii au, printre priorităţile imediate, adoptarea unor măsuri cum ar fi majorarea salariilor personalului bugetar, inclusiv cel militar. Membrii Cabinetului mai susţin că vor milita pentru anularea datoriilor bugetare istorice ale unităţilor miniere închise, care grevează bugetele companiilor viabile. Cancelaria premierului va propune la rândul său Executivului acordarea unor indemnizaţii rudelor de până la gradul II inclusiv ale persoanelor executate din dispoziţii nelegale ale organelor de securitate. O altă propunere a Cancelariei primului-ministru va viza stabilirea cuantumului pensiilor torţionarilor regimului comunist la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară.
Pe de altă parte, Guvernul speră ca în această sesiune să treacă prin Parlament şi Codul Penal, Codul de Procedură Penală şi noile legi ale învăţământului.
În replică la măsurile sociale care urmează să fie luate de guvernanţi, partidele de opoziţie au anunţat că vor depune moţiuni simple.
Astfel, social-democraţii şi-au amintit că statutul declarat de partid de stânga impune, mai ales într-un an electoral, fraternizarea cu sindicatele, astfel că PSD a anunţat că va depune o moţiune simplă la Senat privind creşterea preţurilor, pentru care va avea consultări cu sindicaliştii.
Social-democraţii au mai anunţat că vor înainta Parlamentului un proiect de lege care să prevadă ca pensia privată obligatorie să fie anual corelată cu rata inflaţiei.
La rândul lor, democrat-liberalii au finalizat textul unei moţiuni simple pe tema taxei auto, pe care o vor depune la Camera Deputaţilor. PDL va cere Guvernului anularea taxei şi restituirea banilor celor care deja au achitat taxa, fără procese şi fără apelarea la instanţă.
În ceea ce priveşte UDMR, este de aşteptat ca în acest an, în goana inevitabilă pentru câştigarea bunăvoinţei electoratului pe un palier pe care a apărut şi radicalul PCM, liderii maghiari să readucă în plan mediatic Statutul minorităţilor naţionale, un proiect care se află în procedură parlamentară de trei ani.
Pe de altă parte, conservatorii vin la atac cu o lege care să-i oblige pe toţi cetăţenii ţării să cunoască limba română, în caz contrar riscând să-şi piardă cetăţenia.
Având în vedere că în 2008 vor fi două scrutine importante, locale în primăvară şi parlamentare în iarnă - dacă decidenţii politici nu vor decide un alt calendar -, şi activitatea Legislativului va fi, aşa cum se vede din priorităţile deja anunţate, supusă total jocului electoral. Iniţiative legislative sociale, dispute interminabile pe subiecte "cu priză la public" şi, inevitabil, absenţe cu duiumul de la lucrările Parlamentului vor defini procesul de legiferare în acest an.
(Material realizat de Gabriel Pecheanu, gabriel.pecheanu@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe