- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (26.03.2008, 12:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Majorarea dobânzii BNR va scumpi creditele în lei, dar va avea un impact limitat pe curs
Majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5% pe an, va duce la creşterea dobânzilor pentru creditele şi depozitele în lei, dar va avea un impact limitat asupra evoluţiei monedei naţionale, întrucât măsura era anticipată de piaţă, consideră analiştii economici.
Urmărește
13 afișări
FOCUS: Majorarea dobânzii BNR va scumpi creditele în lei, dar va avea un impact limitat pe curs (Imagine: Mediafax Foto)
"Efectul asupra cursului va fi aproape nul, pentru că majorarea dobânzii era inclusă în preţ. Leul s-ar fi depreciat sau apreciat dacă BNR ar fi oferit o surpriză. În ceea ce priveşte dobânzile la credite şi depozite, acestea vor creşte în perioada următoare", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.
El a arătat că se aştepta la majorarea dobânzii de politică monetară, dar este de părere că BNR ar fi trebuit să diminueze rezervele minime obligatorii constituite în lei, băncile având nevoie de lichiditate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
-
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
Guvernul Ciolacu vrea să elibereze Bucureştiul: În următorii 4 ani vrea să termine A0 alături de drumurile radiale. Pariul cel mare? Misiunea de a termina loturile lipsă de pe A1, A3, A7 şi A8, adică două autostrăzi care să treacă munţii – Carpaţii Meridionali dar şi cei Orientali
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
"În ultimele luni, mai multe bănci comerciale au majorat semnificativ dobânzile la depozite. Sunt acele bănci care au nevoie de lichiditate", a spus Dumitru.
Pe de altă parte, economistul şef al BRD - Groupe Societe Generale, Florian Libocor, apreciază decizia BNR de a nu modifica pârghiile administrative, respectiv rezervele minime obligatorii, dar nu este de acord cu majorarea dobânzii .
"Consider decizia de majorare a dobânzii de politică monetară ca fiind neadecvată pentru economia României, atât în raport cu contextul extern, cât şi în raport cu actuala stare a economie naţionale (vezi deficitul extern, principala vulnerabilitate a economiei).Măsura ar putea avantaja creditarea în valută, în pofida creditarii în monedă naţională", a spus Libocor.
O părere similară, în sensul orientării către creditele în valută, are şi directorul de investiţii al Interamerican Pensii, Radu Crăciun.
"Mă aşteptam la măsuri de limitare a creditului în valută. Creşterea dobânzilor la lei va încuraja migrarea către împrumuturile în valută", a arătat Crăciun.
BNR a majorat, miercuri, rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5% pe an, şi a decis menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Potrivit economistului şef al BRD, prin decizia de miercuri autoritatea monetară semnalează pieţelor deteriorarea semnificativă a aşteptărilor inflaţioniste.
"În acest context, proiecţiile de inflaţie pentru acest an se deteriorează şi pentru finalul anului ar putea intra în discuţie pragul de 7%", a arătat Libocor.
În ceea ce priveşte viitoarele măsuri pe care BNR le-ar putea lua în următoarele şedinţe de politică monetară, Radu Crăciun consideră că acestea vor depinde de evoluţia pieţelor internaţionale şi parametrii macroeconomici.
După primele două luni din acest an, rata inflaţiei s-a situat la 1,57%, în timp ce inflaţia anuală a urcat la aproape 8%. Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,8% plus/minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, cu acelaşi interval de variaţie.
(Material realizat de Oana Dinu, oana.dinu@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:42
-
astăzi, 17:22
Începe plenul pentru vot de învestitură a Guvernului Ciolacu 2