- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (07.06.2008, 21:42)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Parcul Bordei, redeschis publicului după trei decenii, cu un "aer de străinătate"
Zeci de bucureşteni s-au plimbat, sâmbătă, prin Parcul Bordei, ale cărui porţi au fost redeschise publicului după aproape trei decenii de când Nicolae Ceauşescu l-a declarat zonă de protecţie de grad zero, în 1980.
Urmărește
620 afișări
FOCUS: Parcul Bordei, redeschis publicului după trei decenii, cu un "aer de străinătate" (Imagine: Mediafax Foto)
Încă de la intrare, parcul apare prietenos, cu tufe de dalii multicolore, arbuşti verzi şi roşu-vişiniu, aranjaţi cu multă grijă, alternând cu copacii bătrâni, cocoşaţi sub povara anilor.
La câţiva metri de poartă, pe partea dreaptă este un panou cu 16 tablouri. Ele amintesc cum arăta parcul înainte de reamanajare: pomi uscaţi, alei murdare şi strâmte, maldăre de gunoi, un pod ruginit şi rupt, paradisul ciulinilor şi al buruienilor, un maidan îngrădit.
Aşa arăta, probabil, când primarul Capitalei în 2003, Traian Băsescu, i l-a dat omului de afaceri Costică Constanda în schimbul unui teren din zona Satului Francez. În martie anul acesta însă, primarul Adriean Videanu a făcut un nou schimb cu Constanda, care a acceptat un teren în Satul Francez şi a cedat aproape tot parcul. Tot din martie se lucrează la refacerea aleilor, locurilor de joacă şi la plantarea copacilor şi florilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
"Este un alt aer acum. Este tineresc, de străinătate. Prin anii '70 mă plimbam pe aici. Acum este mult mai frumos. Nu mă aşteptam. Totul este viaţă'', spune una dintre vizitatoare, o femeie trecută de a două tinereţe.
Pe o bancă din centrul parcului o familie, soţ şi soţie, îmbrăcaţi elegant în costume deschise la culoare, privesc tăcuţi în zare, din când în când îşi zâmbesc şi şuşotesc.
"Da, acolo am stat. Era o bancă verde, ba nu, era alba, ba verde... Nu-mi vine să cred cum au trecut anii. Ştii, restaurantul ăla, ce cochet era. De fiţe, cum ar spune copiii".
Locul de joacă al copiilor este plin. Au venit cu părinţii în zori, unii chiar din Tineretului sau din Militari.
"Am vrut să vedem şi altceva. Să ne distrăm copii. Nu regretăm. Este foarte frumos'', exclamă mama unei fetiţe de trei ani.
Pe aleea principală îşi fac apariţia alte două fetiţe, ceva mai în vârstă, ambele îmbrăcate în prinţese.
"Am fost în Herăstrău, la Balul prinţeselor. Acum am venit aici. Am vrut să vedem şi noi parcul. Atâta am citit despre el, că am fost foarte curioase să îl vedem. Ne place foarte mult", explică cu răbdare mama.
Tatăl îşi aminteşte şi el câte ceva despre parc. "Era frumos, dar nu ca acum. Veneam cu părinţii la restaurant. Îmi amintesc că era multă verdeaţă, lacul aproape şi foarte curat. Era atât de limpede şi plin de peşti. Dimineaţa, pe marginea lacului era plin de pescari. Era foarte plăcut vara. Dintr-o dată s-a închis şi nu am mai ştiut nimic până a început scandalul'', povesteşte el.
Doi bărbaţi blochează centrul aleii. Aproape au uitat că nu sunt singuri. Vorbesc tare, în contradictoriu.
''Deşi suntem constructori amândoi şi prieteni de-o viaţă, avem păreri contradictorii (la politică - n.r). El, Tudor, a bătut piatră cu piatră, în '64, tot drumul de la Piaţa Unirii până la Fântâna Mioriţa. El a pus primul asfalt în zona asta. Acum suntem pensionari. Ne uităm la aleile astea. Sunt frumoase. Ne place parcul. Doamne, cât l-am bătut în viaţa noastră, în lung şi în lat'', spune, cu nostalgie, constructorul pensionar.
Nu totul este, însă, ca în Occident. ''Lacul este foarte murdar. Apa pare stricată. Trebuie curăţat'', spun alţi trecători, care-şi întorc privirile spre o zonă închisă cu gard verde. Acolo sunt cei 5.000 de metri pătraţi vânduţi de Constanda înainte să facă schimb de terenuri cu municipalitate şi pe care Videanu încearcă să-i recupereze.
"Când i-o lua şi pe ăia vom putea spune că parcul a reînviat. Dar este bine şi aşa. Cei care vor să mergă în Parcul Bordei este bine să ştie că nu au voie cu câini, biciclete, motor, scutere, ATV şi role. Civilizaţia în parcul Bordei înseamnă curăţenie, nu motoare, biciclete şi role''.
(Material realizat de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe