FOCUS: PDL, UDMR, independenţii au 71 de voturi, putându-l revoca pe Geoană dacă cererea intră în plen

PDL, UDMR şi independenţii au 71 de senatori, ceea ce face posibilă revocarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului, pentru care sunt necesare 69 de voturi, condiţia fiind însă ca democrat-liberalii să reuşească, miercuri, să impună introducerea acestui punct pe ordinea de zi a plenului.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului FOCUS: PDL, UDMR, independenţii au 71 de voturi, putându-l revoca pe Geoană dacă cererea intră în plen

FOCUS: PDL, UDMR, independenţii au 71 de voturi, putându-l revoca pe Geoană dacă cererea intră în plen (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Deşi PSD şi PNL au majoritatea în Biroul permanent al Senatului, astfel că marţi au putut scoate de pe ordinea de zi a acestuia solicitarea de revocare a lui Geoană, senatorii PDL intenţionează ca, miercuri dimineaţă, să ceară introducerea acestui punct pe ordinea de zi a plenului.

Democrat-liberalii urmează să invoce în solicitarea lor prevederile articolului 85 din Regulamentul Senatului, conform căruia "proiectul ordinii de zi cuprinde proiecte de lege, propuneri legislative, rapoarte, informări şi alte acte prevăzute de lege pentru a fi dezbătute de Senat, precum şi, după caz, întrebări, interpelări, declaraţii sau alte probleme propuse de către Biroul permanent, de senatori ori de către Guvern".

Conform articolului 87 din Regulament, "ordinea de zi poate fi modificată numai la propunerea Biroului permanent, a unui grup parlamentar sau a unei comisii a Senatului pentru motive bine întemeiate şi urgente".

Modificarea ordinii de zi pentru săptămâna următoare este supusă spre aprobare Senatului şi se adoptă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, în ultima zi de activitate în plen a săptămânii în curs. Motivarea cererii de modificare a ordinii de zi se face printr-o singură luare de cuvânt, limitată în timp. În cazul în care există opoziţie, se va da cuvântul unui singur vorbitor pentru fiecare grup parlamentar, după care se va trece la vot, prevede acelaşi articol.

Este de aşteptat însă ca Mircea Geoană, care urmează să conducă şedinţa Senatului de miercuri, să refuze supunerea la vot a solicitării de introducere pe ordinea de zi a cererii de revocare, pe motiv că aceasta este neconstituţională.

Argumentele invocate de social-democraţi marţi pentru scoaterea de pe ordinea de zi a Biroului permanent a solicitării de revocare a lui Geoană se referă la faptul că prevederile din Regulament privind revocarea preşedintelui Senatului au fost declarate neconstituţionale.

Conform articolului 30, alineatul 1 din Regulamentul Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una din următoarele împrejurări: încalcă prevederile Constituţiei; încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului şedinţelor comune.

Potrivit alineatului 2 al aceluiaşi articol, revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.

Aceste prevederi au fost declarate însă neconstituţionale încă din 2005, prin decizia Curţii Constituţionale numărul 601, care a motivat că revocarea preşedintelui Senatului nu poate fi cerută decât de grupul parlamentar din care acesta face parte.

Curtea a invocat prevederile art. 64 alin. 2 şi 5 din Constituţie.

Conform art. 64 alin. 2, fiecare Cameră îşi alege un birou permanent. Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor. Ceilalţi membri ai birourilor permanente sunt aleşi la începutul fiecărei sesiuni. Membrii birourilor permanente pot fi revocaţi înainte de expirarea mandatului.

La alin. 5 al art. 64, legea fundamentală prevede că Birourile permanente şi comisiile parlamentare se alcătuiesc potrivit configuraţiei politice a fiecărei Camere.

Articolul 30 din Regulamentul Senatului cuprinde însă şi alte două alineate.

Astfel, conform alin. 3 al art. 30, propunerea de revocare prevăzută la alin. 1 sau 2 se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune.

"Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor de la alin. 1 sau 2 şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen", prevede alin. 4 al art.30.

Dacă, însă, cererea de revocare este introdusă pe ordinea de zi a plenului, există premisele ca aceasta să fie adoptată.

Odată înscrisă pe ordinea de zi solicitarea, PDL ar putea cere şi ca Geoană să se retragă de la prezidiu, având în vedere că articolul 31 din Regulament prevede că "preşedintele Senatului căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau pe cea de plen în care se discută revocarea sa", urmând să fie înlocuit de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de Biroul permanent.

Conform articolului 32, propunerea de revocare se prezintă în plenul Senatului. Aceasta se adoptă prin vot secret, de majoritatea senatorilor.

Senatul are 137 de membri, astfel că pentru aprobarea revocării sunt necesare voturile favorabile a 69 de parlamentari.

PDL, UDMR şi independenţii, care au iniţiat procedura de revocare a preşedintelui Senatului numără, în prezent, 71 de senatori.

Liberalii susţin că demersul acestora este neconstituţional, astfel că ar urma să voteze împotriva revocării. Având în vedere însă că votul este secret, este posibil ca şi unii senatori PNL şi chiar unii social-democraţi să voteze pentru revocarea lui Mircea Geoană.

(Material realizat de Departamentul Politic, politic@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici