- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (06.06.2010, 17:00)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Premierul Boc îşi asumă răspunderea, în numele Guvernului, pentru legile austerităţii
Premierul Emil Boc îşi va asuma răspunderea în numele Guvernului, în Parlament, pentru două proiecte de lege care prevăd, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută.
Urmărește
23 afișări
FOCUS: Premierul Boc îşi asumă răspunderea, în numele Guvernului, pentru legile austerităţii (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Primul-ministru îşi va asuma răspunderea pentru proiectul de Lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi pentru proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.
Angajarea răspunderii va fi făcută potrivit prevederilor constituţionale, care menţionează că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Forţele IDF desfăşoară atacuri aeriene şi raiduri terestre în Beit Hanoun
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
Legea fundamentală mai stabileşte că Executivul va fi considerat demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată de majoritatea senatotilor şi deputaţilor, respectiv de un număr de 236 de parlamentari.
Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.
PSD a anunţat că va depune, în termenul de trei zile, două moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Boc, iar PNL a precizat că vor vota orice moţiune îndreptată împotriva Executivului.
În acest moment, grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Senat şi de la Camera Deputaţilor pot însuma 212 voturi "pentru", pentru reuşita moţiunii de cenzură Opoziţia mai având nevoie de 24 de voturi favorabile.
Aceste voturi ar putea fi obţinute de la parlamentari din grupurile PDL, UDMR, grupul mixt de la Senat, grupul independenţilor, cel al minorităţilor sau de la deputaţii fără apartenenţă la un grup parlamentar de la Cameră.
Pe de altă parte, pentru a evita ca unii dintre parlamentarii PDL să voteze moţiunea de cenzură, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a opinat că parlamentarii acestui partid nu ar trebui să ia parte la vot.
Liderul UNPR, Gabriel Oprea a precizat că partidul său este solidar cu Guvernul, iar parlamentarii acestei formaţiuni nu vor vota moţiunea de cenzură a opoziţiei.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a dat asigurări că parlamentarii Uniunii vor vota "disciplinat" împotriva moţiunii de cenzură, conducerea aceste organizaţii optând ca senatorii şi deputaţii UDMR să rămână în plen cu ocazia votului.
Senatorii şi deputaţii au avut termen până în 4 iunie să depună amendamente la cele două proiecte de acte normative.
PDL a avut şapte propuneri care să fie incluse în pachetul de măsuri pentru care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea în Parlament, printre acestea figurând scutirea de impozit pe profit pentru investitorii nou înfiinţaţi, care investesc un milion de euro.Printre propunerile UNPR a fost cea prin care şi angajaţii din companiile de stat să fie solidari la efortul de reducere a cheltuielilor bugetare, astfel că şi salariile acestor angajaţi ar trebui să fie reduse. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a amendat cele două proiecte de lege care vor fi asumate de Guvern, propunând îngheţarea pensiilor până la 31 decembrie 2011 şi eliminarea reducerilor bugetului pentru achiziţionarea de medicamente, proteze si orteze.
PSD nu a depus amendamente la legile asumate de Guvern, dar le va ataca la CC, dacă nu trec moţiunile de cenzură vor fi respinse.Amendamentele PNL au urmărit eliminarea tuturor prevederilor din cele două proiecte de lege, considerate ca inacceptabile şi înlocuirea acestora cu un program de măsuri fiscale, măsuri financiare şi măsuri de reducere drastică a cheltuielilor cu aparatul de stat şi a celor considerate inutile.
Însă, Guvernul nu a acceptat niciun amendament de fond la proiectele de legi pentru care îşi va angaja răspunderea şi susţine în continuare măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare cu salariile şi pensiile, precum şi eliminarea pensiilor de lux.
Confederaţiile sindicale vor să mobilizeze in jur de 3000 de persoane, la un protest în jurul Parlamentului, în ziua asumării răspunderii guvernului.
Potrivit prevederilor Constituţiei, dacă Guvernul nu a fost demis prin adoptarea moţiunii de cenzură, proiectele de lege prezentate, modificate sau completate, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptate.
În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legilor adoptate prin asumarea răspunderii, dezbaterea acestora se va face în şedinţa comună a celor două Camere.
(Material realizat de Eliana Rădulescu, eliana@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Provocări mari pentru aceste 4 ZODII la începutul lui 2025! Acești nativi sunt testați de astre
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 14:06
Surse: Alegerile prezidenţiale 2025 ar putea avea loc pe 23 martie şi 6 aprilie