FOCUS: România din colegiul lui Năstase

În urmă cu cinci-şase ani, Mizilul era cunoscut doar prin producţia de saltele de la Relaxa, însă, odată cu "uninominalul", a dobândit o nouă notorietate, prin candidatura fostului premier social-democrat Adrian Năstase.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului FOCUS: România din colegiul lui Năstase

FOCUS: România din colegiul lui Năstase (Imagine: Mediafax Foto)

Nici prin cap nu i-ar fi trecut cuiva, acum cinci-şase ani, sau anul trecut, că toată ţara va ajunge să audă de Mizil drept colegiul lui Adrian Năstase. Şi totuşi…

Pentru prahoveni, Mizilul nu este doar unul dintre cele 14 oraşe din judeţ, dar este şi una dintre cele mai sărace localităţi. La Mizil, la orice ploaie mai serioasă, un cartier întreg se inundă, din cauză că în zonă nu există canalizare. Pompierii vin şi scot apa din case, Autoritatea judeţeană de Sănătate publică începe campanii de vaccinare a copiilor din familiile afectate. Apoi viaţa îşi reia cursul normal.

Mizilul este un oraş cu oameni săraci şi cu o mare rată a şomajului. Un oraş unde fostul premier Adrian Năstase are mult mai multe de făcut decât la Bucureşti, pe Calea Victoriei. Cel puţin aşa spune el.

Mizilul este singura localitate urbană din colegiul lui Năstase. Din acelaşi colegiu mai fac parte 17 comune. În total, vreo 58 000 de votanţi. Cei mai mulţi, oameni de la ţară, care-şi câştigă traiul din muncile câmpului. Unii dintre ei îşi duc zilele din banii pe care-i trimit copiii plecaţi la oraş, la Ploieşti sau prin altă parte, în căutarea unei vieţi mai bune.

Oamenii din colegiul lui Năstase ştiu că duminică se votează. Nu ştiu însă prea bine cum. Au auzit de uninominal. Nu ştiu ce înseamnă asta. Ştiu doar că "se votează". Îi îndeamnă la vot panouri electorale, bannere agăţate de stâlpii de curent electric şi afişe lipite pe garduri.

Candidatul PSD Adrian Năstase, de departe cel mai celebru dintre aspiranţii la funcţia de deputat de Mizil, le promite alegătorilor, de pe panourile publicitare: "Împreună vom fi puternici".

Contracandidatul său, democrat-liberalul Mircea Staicu, le spune oamenilor că ţine cu ei. Liberalul Gheorghe Matei, profesor de meserie, în ultimii patru ani şef al Inspectoratului Şcolar Prahova şi mai nou candidat la deputăţie la Mizil, le explică oamenilor, pe afişele electorale: "Candidăm pentru tine, contează pe noi". Un necunoscut de la PNG invocă, tot pe afişele electorale, credinţa că va fi mai bine.

De patru săptămâni, se perindă cu sârg politicienii la Mizil. Năstase, înconjurat de o puternică echipă de campanie, a mers prin fiecare localitate. A dat mâna cu oamenii. Le-a oferit pomi fructiferi. Şi promisiuni, că împreună vor fi puternici. I-au venit în ajutor Ion Iliescu însuşi şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Cosma, cu un discurs de genul : "Staicu a plecat de la Petroşani şi vine aici, ce-o mai vrea?". Staicu o are şefă de partid pe Roberta Anastase, care a candidat la Miss Litoral, îi informează pe alegători şeful CJ Prahova.

Staicu, la rândul lui, şi-a adus şi el ajutoare. Pe şeful său cel mai mare de la partid, Emil Boc. S-a plimbat Boc prin târg la Drăgăneşti, cu Staicu de-a dreapta sa şi a împărţit pliante şi pixuri. Doi paşi mai încolo, oamenii lui Năstase supralicitau cu căciuli roşii. Oamenii îşi vedeau de cumpărăturile lor. O femeie a venit la Boc: "Dă şi mie un pix, că avem copii la şcoală!". Doi băieţi de-o şchioapă întrebau, precipitaţi, în stânga şi-n dreapta, "unde se dă căciuli".O vânzătoare cu gura mare i-a oferit preşedintelui PDL mici, din partea casei: "Luaţi, domnul Boc, sunt cei mai mari mici pe care i-aţi văzut!". Boc a luat micul, cam crud, l-a plătit şi l-a mâncat în mijlocul târgului, în uliţa neasfaltată şi plină de praf. Apoi a plecat. În urma lui şi a echipelor de la PSD, uliţele din târg s-au acoperit de pliante cu Staicu şi Năstase.

E clar, pe oamenii din colegiul uninominal Mizil nu-i interesează pliantele electorale. Dar sunt încântaţi de câtă atenţie li se dă. Îl ştiu pe Năstase de la televizor. O bătrână adusă de şale explică: "E domn mare, a fost preşedinte, ceva". Întrebată dacă ştie cum se votează, spune că nu ştie, că nu o interesează şi că e cam surdă. Apoi pleacă.

Într-una dintre comune, însă un consilier local de la PSD ştie cum se votează. Că doar e băgat în politică. Îl critică pe primar, care nu e de la PSD. Îl laudă pe Năstase, zice că e cel mai bun. Apoi arată căpşunile din grădina sa, de care e foarte mândru, că rodesc în noiembrie.

Unii cred că Năstase o să le dea ajutor social. Alţii – că o să le aducă gaze şi apă curentă. Sunt şi sceptici, care nu mai cred şi nu mai aşteaptă nimic.

Într-un sat, un poliţist comunitar vorbăreţ, intră în discuţie, fără să-l întrebe nimeni nimic. Spune, plin de convingere: "Vă zic eu, iese Năstase, 90 la sută". Şi explică şi de ce: "Pentru că oamenii nu ştiu cine sunt ăilalţi".

Despre cadouri electorale oamenii nu prea pomenesc. Unii le-au dat pomi fructiferi, să-i planteze în curte. Alţii - câte un pahar cu vin, turnat direct din bidoanele ţinute în portbagajul maşinii. Alţii au oferit doar promisiuni. Pungi, sacoşe, ulei, zahăr? "Păi… Eu nu ştiu", e răspunsul general. Mai sunt câte unii care zic c-au auzit câte ceva, dar că la ei "nu s-a mai ajuns cu nimica".

Oamenii din colegiul lui Năstase ştiu că duminică se votează. Nu ştiu prea bine cum, unii nici nu ştiu dacă or să meargă la vot.

Şeful de campanie al PSD Prahova, Mircea Cosma, care acum câteva luni a trecut prin campanie electorală şi a fost ales preşedinte la Consiliul Judeţean, crede că în întreg judeţul prezenţa la vot va fi undeva la 40%. Şi că în colegiul lui Năstase oamenii vor ieşi la vot ceva mai mulţi: 40 – 50 la sută.

Şefa de la PDL Prahova, Roberta Anastase, a făcut un apel public către ziarişti: să vină pe 30 noiembrie în acest colegiu, unde, spune ea, la locale au existat cele mai multe suspiciuni de fraudare a alegerilor.

Multe suspiciuni, dar nicio dovadă.

(Material realizat de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici