- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (25.09.2007, 10:46)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Şeful statului nu are ultimul cuvânt la urmărirea penală a miniştrilor care sunt parlamentari
Ministrul Justiţiei sau, după caz, primul-ministru poate solicita Camerei parlamentare competente să declanşeze procedura de începere a urmăririi penale a miniştrilor care sunt şi parlamentari şi pentru care preşedintele României aprobă un astfel de demers, după ce a fost sesizat de procurori.
Urmărește
1 afișare
FOCUS: Şeful statului nu are ultimul cuvânt la urmărirea penală a miniştrilor care sunt parlamentari
"Dacă membrul Guvernului pentru care preşedintele României a cerut urmărirea penală este şi deputat sau senator, ministrul Justiţiei sau, după caz, primul-ministru va solicita Camerei competente să declanşeze procedura de adoptare a cererii de începere a urmăririi penale", prevede alineatul 7 al articolului 17 din Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială.
În exercitarea dreptului de a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului, preşedintele, la propunerea comisiei speciale instituite pentru analiza sesizărilor cu privire la comiterea unei infracţiuni în exerciţiul funcţiei de către membrii Guvernului, adresează ministrului Justiţiei o cerere în acest scop, pentru a proceda potrivit legii - conform alineatului 1 al articolului 16 din Legea 115. În cazul ministrului Justiţiei, cererea Preşedinţiei se adresează primului-ministru, precizează alineatul 8 al articolului 16.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Concret, preşedintele doar hotărăşte asupra raportului prezentat de comisia specială, dispune comunicarea soluţiei mass-media şi se adresează premierului sau ministrului Justiţiei.
Articolul 17 arată că preşedintele va fi înştiinţat despre înscrierea pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor sau a Senatului a raportului comisiei speciale.
Totodată, legea precizează la articolul 18 că,"dacă una din cele două Camere a Parlamentului sau preşedintele a cerut urmărirea penală, dosarul se trimite de îndată ministrului Justiţiei sau, după caz, primului-ministru".
Prin Decizia 665 din 5 iulie 2007 a Curţii Constituţionale, s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 23 alin. 2 şi 3 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, motiv pentru care procedura specială de cercetare a miniştrilor care au comis infracţiuni în exerciţiul funcţiei lor se aplică şi foştilor membri ai Guvernului.
Ţinând cont de prevederile legale, ministrul Justiţiei este, potrivit Legii 115, cel care primeşte şi trimite mai departe Parlamentului deciziile Preşedinţiei luate în urma solicitărilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţi şi Justiţie, DIICOT, DNA, mai puţin în cazul său, unde este implicat primul-ministru.
Astfel, în cazul actualului ministru Paul Păcuraru, dar şi în cele ale fostului premier Adrian Năstase şi ale foştilor miniştri Codruţ Şereş şi Miron Mitrea, preşedintele trimite ministrului Justiţiei decizia de declanşare a urmăririi penale - cerută de procurori - avizul Comisiei speciale a Palatului Cotroceni şi hotărârea preşedintelui Traian Băsescu nefiind decisive, iar Camera legislativă din care fac parte are ultimul cuvânt.
Pentru Zsolt Nagy şi Victor Babiuc, doar ministrul Justiţiei este cel care se pronunţă, ei nefiind şi parlamentari. Dacă şeful statului este de acord cu începerea urmăririi penale a ministrului Justiţiei Tudor Chiuariu, care nu este parlamentar, premierul Tăriceanu este cel care are sarcina de a trimite înapoi procurorilor răspunsul la solicitarea pe care au făcut-o iniţial.
De aceea, ordinea în care Preşedinţia va da curs cererilor procurorilor este importantă. În cazul în care preşedintele se pronunţă întâi în favoarea urmăririi penale a ministrului Justiţiei şi îl suspendă din funcţie, atribuţiile acestuia sunt preluate interimar de un alt ministru pentru 45 de zile, care se va ocupa şi de circuitul cererilor celorlalţi miniştri.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe