- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (29.11.2007, 14:42)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Sibiu-Capitală Europeană - o investiţie de 50 de milioane de euro şi un milion de turişti
"Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007", eveniment a cărui organizare a costat 50 milioane de euro, se va închide oficial de Ziua Naţională a României. Statutul de Capitală Europeană a reuşit să atragă un milion de turişti, dar nu a ajutat Sibiul să intre pe Lista patrimoniului mondial UNESCO.
Urmărește
21 afișări
FOCUS: Sibiu-Capitală Europeană - o investiţie de 50 de milioane de euro şi un milion de turişti
Sibiul a fost desemnat, în 27 mai 2004, în urma votului final al Consiliului de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană, drept Capitală Culturală Europeană pentru anul 2007, titlu pe care l-a împărţit cu Luxemburg. Tema aleasă de Sibiu/Hermannstadt pentru programul "Sibiu 2007" şi-a propus să prezinte profilul multicultural al acestui oraş vechi de opt secole, sub deviza "City of Culture – City of Cultures".
Cu toate că au împărţit acelaşi statut, Luxemburg-Capitală Europeană se întinde pe o perioadă mai mare de un an, fiind inaugurat pe 7 decembrie 2006 şi închis pe 31 decembrie 2007, în timp ce Sibiu-Capitală Europeană a debutat pe 1 ianuarie 2007 şi se închide pe 1 decembrie 2007.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan.
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Considerat de mulţi "prima campanie de imagine reală" a României şi "cel mai amplu program cultural" organizat în România, "Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007" a înghiţit de la bugetul de stat o sumă de 50 de milioane de euro, pentru lucrări de reabilitare (circa 40 de faţade ale clădirilor şi ganguri din Sibiu), achiziţia de echipamente (cortul Pavilion 2007, două scene şi gradene, un pian Steinway), reabilitarea mai multor lăcaşuri de cult, organizarea de proiecte culturale, promovarea programului, reabilitarea aeroportului din Sibiu. "Aceasta este suma totală, investită de Ministerul Culturii şi Cultelor şi de autorităţile de la Sibiu pentru Capitala Culturală Europeană", a declarat pentru MEDIAFAX Sergiu Nistor, comisarul guvernamental al programului "Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007".
Evenimentul "Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007" a debutat pe 1 ianuarie, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Călin Popescu Tăriceanu, printr-un concert simfonic pentru oficiali şi invitaţi şi printr-o serie de manifestări artistice şi pirotehnice, în Piaţa Mare din Sibiu, la care au asistat peste 40.000 de oameni.
Pentru închiderea programului sunt pregătite mai multe concerte de muzică clasică, susţinute de Orchestra de Cameră "Virtuozii" din Bucureşti, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu şi Filarmonica de Stat din Sibiu, sub conducerea lui Meir Minsky, recitaluri folclorice susţinute de Orchestra Populară a Radiodifuziunii, Ansamblul Cindrelul – Junii Sibiului, şi de solişti precum Veta Biriş sau Sava Negrean Brudaşcu, o paradă a celor mai cunoscute fanfare din ţară, printre care şi "Fanfara 10 Prăjini", şi focuri de artificii.
Capitala Culturală Europeană a fost un prilej pentru derularea la Sibiu, în acest an, a circa 220 de proiecte, la care, potrivit estimărilor autorităţilor locale, au ajuns circa un milion de turişti.
Manifestări importante, care aveau în mod obişnuit alte locaţii de desfăşurare, au ajuns şi la Sibiu. Astfel, Festivalul Internaţional "George Enescu" a dus, în septembrie, şase concerte în Capitala Culturală Europeană. TIFF –ul, desfăşurat de obicei la Cluj, a ajuns în iunie şi la Sibiu, cel mai cunoscut festival de film românesc deschizându-se în Capitala Culturală cu filmul lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", câştigătorul Palme d’Or. Cea de-a V-a ediţie a Premiilor Muzicale MTV România s-a desfăşurat în Piaţa Mare din Sibiu, în timp ce Gala Premiilor UNITER s-a organizat în Pavilionul multifuncţional din centrul Sibiului.
Cele mai mari evenimente din cadrul "Sibiu 2007" au fost însă, de departe, Adunarea Ecumenică Europeană, deschisă de preşedintele Băsescu, concertele susţinute de Opera de Stat din Viena şi Scala din Milano, Festivalul Internaţional de Teatru "Radu Stanca", Festivalul de rock "Artmania", dar şi "Sibiu. Dans. Festival". Nu au lipsit din programul Capitalei Culturale nici recitalurile lui Goran Bregovici şi Julio Iglesias, care au umplut Piaţa Mare a Sibiului.
La aceste evenimente s-au adăugat alte 40 de proiecte culturale, de dans, muzică, arte sau literatură, pe care oraşele Sibiu şi Luxemburg le-au organizat împreună.
Toate acestea au avut un singur scop: creşterea vizibilităţii Sibiului, sub auspiciile noului statut, şi creşterea numărului vizitatorilor Capitalei Culturale Europene. Astfel, în octombrie, primarul Klaus Johannis aprecia că circa 600.000 de turişti au vizitat Sibiul de când are statut de Capitală Culturală Europeană, estimările fiind că până la sfârşitul anului se va ajunge la un milion de vizitatori. Primarul raporta numărul mare de vizitatori în Capitala Culturală la cele 300.000 de persoane care au vizitat Sibiul în 2006. În plus, potrivit Primăriei Sibiu, cei mai mulţi vizitatori ai "Sibiu 2007" au fost din ţările de origine germanică (60-70%), dar şi din Franţa, Italia, Spania.
Printre vizitatorii Capitalei Culturale Europene s-au remarcat şi câteva personalităţi, precum: preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, Ducele Henri al Marelui Ducat de Luxemburg, Octavie Modert, secretar de stat în Ministerul Culturii din Luxemburg, Prinţul Moştenitor Frederik al Danemarcei, preşedintele Republicii Federale Germania, Horst Köhler. În iunie, au ajuns la Sibiu şi cei 48 de ambasadori ai diferitelor ţări din întreaga lume acreditaţi la Bucureşti. În septembrie, în contextul Adunării Ecumenice Europene, la Sibiu au fost Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu I, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, Rene van der Linden, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Terry Davis, secretar general al Consiliului Europei, Jan Figel, comisar pentru Cultură, şi Leonard Orban, comisar pentru Multilingvism. La aceştia s-au adaugat şi politicienii din România, în frunte cu preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu.
De promovarea programului "Sibiu-Capială Culturală Europeană 2007" s-a ocupat compania GAV/Scholz&Friends, care a primit de la MCC circa 1,5 milioane de euro pentru a face vizibil Sibiul la nivel naţional şi internaţional. Gav a demarat, propriu-zis, campania de promovare a Sibiului, în septembrie 2006, prin vernisarea expoziţiei "Sibiu. Tânăr din 1191" la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, aceasta continuând şi la Ambasada României din Berlin şi la Maison de l’UNESCO, din Paris. În acelaşi timp, activităţile de promovare au cuprins şi componente de publicitate outdoor, TV (pe TVR, National Geographic, Travel Channel şi Euronews), internet - site-ul www.normal-sibiu.ro -, PR şi media relations. Tot pentru promovare, mai multe spoturi ale GAV, printre care "MetARTmorfoza", "Fabrikultura", "Mărginimea" şi "Vara veselă", au rulat, de-a lungul campaniei de promovare, pe televiziuni şi internet.
Campania face în prezent obiectul unui studiu realizat de MCC, Sergiu Nistor, comisarul programului "Sibiu 2007" declarând, în luna septembrie, că agenţia GAV/ Scholz&Friends şi MCC au fost în "postura inedită" de a face pentru prima dată în România o campanie internă şi internaţională de promovare a unui produs cultural. "Până acum, am atins 63 milioane de impresii în România, prin campania TV, şi 55 milioane impresii în Europa, prin difuzarea spoturilor pe Euronews, Travel Channel şi National Geographic. Bannerele de pe site-urile Euronews, Travel Channel şi National Geographic au fost vizualizate de 1,9 milioane ori. Pentru media outdoor, care a sumarizat până acum aproximativ 3.000 mp de spaţiu expus pentru 150 zile, am avut o audienţă de 10 milioane de persoane. Presa scrisă şi audiovizuală relatează constant şi consistent despre evenimentele de la Sibiu (...) La această dată, 67% din populaţia României ştie că Sibiul este Capitala Culturală Europeană a anului 2007", a spus atunci Sergiu Nistor.
De promovarea Sibiului s-a ocupat şi Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT), care a alocat, la sfârşitul anului trecut, Consiliului Judeţean Sibiu, suma de 2,45 milioane de lei pentru centre şi sisteme de informare turistică, în cadrul prgramului "Sibiu 2007". Programul "Sibiu - 2007" a fost promovat în acest an, de ANT, în oraşe din Italia, Germania, Spania, Elveţia, dar şi în SUA şi Japonia, la târgurile de turism sau prin mijloace outdoor.
Municipiul Sibiu, cu statutul său de Capitală Culturală Europeană a anului 2007, a fost inclus de cotidianul britanic "The Guardian", pe unul dintre primele zece locuri ale website-ului "50 de locaţii turistice fabuloase ale lumii". În grupajul de informaţii turistice, Sibiul se află pe poziţia a noua, devansat, printre altele, de oraşe precum New York sau Londra.
Statutul de Capitală Culturală Europeană nu a ajutat însă Sibiul să intre pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Totuşi, deşi dosarul României a fost respins la Christchurch, în Noua Zeelandă, procedura de includere a centrului istoric al Sibiului pe Lista patrimoniului mondial UNESCO va fi reluată.
Un eveniment de o asemenea amploare, cum a fost Capitala Culturală Europeană, întins pe o perioadă de un an de zile, nu putea să nu stârnească şi nemulţumiri.
Astfel, în aprilie, compania GAV/Scholz & Friends a constatat că drepturile de autor ale campaniei "Normal. Sibiu, tânăr din 1191" au fost încălcate prin apariţia unei campanii false, intitulată "Real. Sibiu, tânăr din 1191", legată de numele lui Marius Constantin, fostul director de comunicare al primarului Klaus Johannis. Deşi nu foarte comentat, acest aspect a dus la înlocuirea lui Constantin din funcţie.
O altă nemulţumire a fost legată de modul în care Televiziunea Română, partener al "Sibiu 2007", a promovat programul. Comisarul programului, Sergiu Nistor, a declarat în ianuarie că SRTv nu oferă suficiente informaţii publicului său despre "Sibiu-Capitală Culturală Europeană", catalogând transmiterea momentului deschiderii programului de către televiziunea publică drept "mediocră" şi "nereuşită". Lucrurile s-au remediat în luna februarie, când postul public a anunţat că va mediatiza "Sibiu 2007" pe toate cele patru posturi ale sale: TVR 1, TVR 2, TVR Cultural şi TVR Internaţional.
Sibiul este primul oraş dintr-o ţară care nu devenise încă membră a Uniunii Europene care a reuşit, în 2004, cu sprijinul Luxemburgului, să obţină statutul de Capitală Culturală Europeană. Programul "Capitală Culturală Europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Pâna în prezent, peste 30 de oraşe au avut acest titlu.
În 2008, statutul de Capitală Culturală Europeană va fi deţinut de oraşele Stavanger şi Liverpool.
(Material realizat de Madalina Cerban, madalina.cerban@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:23
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 21:21