- Home
- Main Story
- SINAIA, (06.08.2008, 20:49)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Sute de credincioşi, la sfinţirea noii biserici de la Sfânta Ana, la Cota 1400 (Galerie Foto)
Sute de oameni au venit la Schitul Sfânta Ana de la Sinaia, unde a fost sfinţită, miercuri, o nouă biserică, ocazie de a asculta cuvintele de învăţătură ale Patriarhului Daniel, iar pentru femei, de a se îmbulzi pentru a intra şi a se închina în altar.
Urmărește
185 afișări
Sute de credincioşi, la sfinţirea noii biserici de la Sfânta Ana, la Cota 1400 (Imagine: Mediafax Foto)
Credincioşi s-au adunat încă de la prima oră a dimineţii la Schitul Sfânta Ana de la Cota 1400. Au auzit la radio şi la televizor că acolo va fi o slujbă mare la care vor veni 40 de preoţi şi chiar patriarhul. Mulţi erau în vacanţă în zone apropiate de cotă, alţii au venit de mai departe, chiar de la Bucureşti, dar cei mai mulţi erau localnici.
Slujba de la Schitul Sfânta Ana era una specială. S-a vorbit depre sfinţirea noii biserici. Este singura ocazie pentru femei să intre şi să se închine în altar. În plus, tot miercuri, biserica a prăznuită Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos, unul din cele 12 praznice împărăteşti, numită în popor şi Probojenia (denumirea slavă a sărbatorii).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Vezi aici galerie foto de la slujba de sfinţire a bisericii
Aşa că, femei îmbrăcate decent, cum cer canoanele bisericii când se intră într-un lăcaş de cult, sau turişti în haine cu breteluţe şi pantaloni scurţi s-au adunat pe deal pentru a asista la slujbele oficiate de un sobor de preoţi condus la PS Varsanufie Prahoveanul, epicop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
În curtea devenită brusc mult prea mică s-au format patru cozi. Prima, chiar la intrarea în schit, era la lumânări, o alta, la acatiste, una la intrarea în paraclis şi alta, cea mai "importantă"‚ la intrarea în noua biserică.
Alţi credincioşi s-au aşezat cuminţi în faţa podiumului unde urma să aibă loc Sfânta Liturghie, iar alţii se plimbau de colo-colo. Grupe de jandarmi patrulau continuu în zonă, pentru a evita ambuscadele şi mai ales pentru că era aşteptat şi PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR).
„Au zis la televizor că vine patriarhul, dar nu cred", spune o femeie. "Au spus că vin 40 de preoţi şi abia am văzut patru, cinci, mai mulţi sunt preoţii noştri, de aici din zonă", discutau două localnice.
Coada se îngroaşă, dar doar în faţă, pentru că femeile din zonă, care se cunoşteau bine, au mai lipit de ele alte zece, fără jenă, scuze sau alte formule de politeţe, ci "unde eşti dragă ... de când te caut".
A doua coadă era la uşa unde un preot primea acatiste. Petice de hârtie pline de nume şi rugăminţi.
„M-am rugat pentru sănătate, dar şi pentru bani să îmi termin casa, să intre copilul la facultate, să vină bărbatul înapoi, că a plecat cu una, să se facă bine mama, să mă asculte copilul, că este cam obraznic", povesteşte Elena C., o femeie de 43 ani din Sinaia.
Curtea mică în care se intersectează coada la acatiste cu cea către biserica nouă este plină. În noul lăcaş, PS Varsanufie Prahovenul săvârşeşte slujba de sfinţire. Este doar el şi soborul. Credincioşii nu au voie încă.
După ce s-a terminat sfinţirea, femeile nu mai ţin cont de nimic, de biserică, de apostrofările părintelui Antim de la Bucureşti sau ale altor preoţi. Se împing, se ceartă, strigă, numai ca să ajungă primele la altarul sfânt. Aici, ordinea şi liniştea pălesc în faţa dorinţei de a fi primele. Buluceala continuă un timp, dar când începe slujba Sfintei Liturghii, oamenii se mai ordonează.
În faţa podimului unde are loc slujba este foarte frig. Bate un vânt rece de munte, iar soarele nu poate răzbi prea des din cauza brazilor înalţi şi a construcţiilor din jur. În picioare, îngrămădiţi unii în alţii, cu pulovere grose sau geci, sau aşezaţi mai la soare, în tricouri cu mânecă scurtă, oamenii petrec timpul după puteri.
Unii ascultă slujba, care, acolo în vârf de munte, te duce cu gândul la poveştile biblice.
Un tată şi băiatul lui discută despre cartele reîncărcabile. "Măi tati, mi-am luat una de cinci dolari, dar cred că ar trebui să mai iau un alt telefon cu abonament", spune puştiul.
O mamă care îşi aşează copiii chiar în faţa podiumului se îngrijeşte să nu le fie frig. "Mai bine îţi dau o haină, sau geacă, mai pune ceva pe tine. Stai aici, nu pleca, aduc eu haina". Şi tot aşa, continuă fără pauză, în timp ce PS Varsanufie şi soborul de preoţi slujesc în continuare. Mai în spate, bărbaţii vorbesc despre vreme sau fotbal. Din când în când se mai aud telefoane mobile uitate cu volumul la maximum.
La sfârşitul slujbei soseşte Patriarhul Daniel. Orice altă îndeletnicire pare să stea în loc. Toţi oamenii se înghesuie să îl atingă, să îl fotografieze, să îl vadă cât mai de aproape.
Este întâmpinat de ierarhii bucureşteni, iar slujba continuă. La momentul împărtăşaniei, două femei simple vor să urce spre „altarul din aer liber”, să primească sfânta împărtăşanie de la înalţii ierarhi. Dar nu sunt băgate în seamă, pentru moment. Slujba continuă. Li se face semn discret să aştepte. După câteva minute, coboară un preot care le roagă să mai aştepte puţin că vor fi împărtăşite la sfârşit. Femeile au înţeles şi au facut câţiva paşi înapoi.
Apoi, patriarhul a rostit cuvântul de învăţătură, explicând simbolistica zilei. ”Este sărbătoarea Schimbării minunate la Faţă a Domnului, în muntele Taborului înaintea ucenicilor Petru, Iacov şi Ioan, arătându-le lor slava Sa, pe cât li se putea, pregătindu-i astfel pentru Patima cea de bună-voie (...)".
Patriarhul a vorbit apoi despre familia creştină de azi, care este foarte răvăşită, întrucât unul din soţi pleacă în străinătate şi se înstrăinează oamenii unii de alţii, dar şi despre rugăciunile făcute pe munte.
"S-au înmulţit mănăstririle care au hramul Schimbarea la Faţă de pe munte, cea mai frumoasă fiind cea de pe Muntele Athos. La noi, în Carpaţii Ţării Româneşti şi ai Moldovei, s-au dezvoltat multe schituri de munte. Schimbarea la Faţă ne cheamă la schimbarea vieţii, să ne luminăm viaţa noastră, la schimbarea minţii, să schimbăm gândurile rele cu cele bune, să schimbăm citirile rele cu cele sfinte, să schimbăm cuvintele jignitoare cu cele cinstitoare de Dumenzeu şi de semeni", a mai spus PF Daniel, care, la final a înmânat în dar schitului o cruce patriarhală.
Apoi, îmbulzeala a luat din nou locul liniştii instalate pe durata cuvântării patriarhului. Credincioşii abia au lăsat loc jandarmilor să-l protejeze pe Întâistătătorul BOR să ajungă la maşină.
Totuşi, la final, toată lumea părea mulţumită. L-au văzut pe patriarh, unii, mai norocoşi au primit iconiţe cu Sfânta Treime, alţii, puţină anafură, au intrat în altarul sfânt şi au primit binecuvântarea ierarhilor. Poate au plecat mai îmbogăţiţi sufleteşte sau doar bucuroşi că au ajuns într-un loc feeric. Schimbarea la faţă înseamnă schimbare în bine, spuneau ierarhii.
(Material realizat de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe